Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta23129.11.20167

11259-2014 (001, 313)

Voimaperheet toimintamallin käyttöönotto Turun neuvoloissa

Tiivistelmä:

Turun neuvolat ovat olleet mukana Turun yliopiston Lastenpsykiatrisen tutkimuskeskuksen Voimaperheet-hankkeen tutkimuksessa vuosina 2010 - 2014. Toimintamallia on pilotoitu eräissä Turun kaupungin neuvoloista vuosina 2015-2016. Kyseessä on Suomessa ensimmäinen väestötason lasten ja lapsiperheiden mielenterveysongelmien varhaisen puuttumisen toimintamalli, jonka vaikuttavuudesta on vahva kotimainen tutkimusnäyttö. Toimintamallia esitetään laajennettavaksi kaikkiin Turun neuvoloihin.

Sosterla § 231

Palvelualuejohtaja Sirpa Kuronen ja ehkäisevän terveydenhuollon ylihoitaja Tuula Cornu 14.11.2016

Voimaperheet-toimintamalli on kehitetty Turun yliopiston Lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksessa. Se on Suomessa ensimmäinen koko väestöön kohdistuva lasten ja lapsiperheiden mielenterveyttä edistävä ja ongelmien varhaiseen puuttumiseen kehitetty toimintamalli, jonka vaikuttavuudesta on saatu vahva koti-mainen tutkimusnäyttö. Voimaperheet tarjoaa vanhempainohjausta, jonka on tutkimusten mukaan todettu olevan tehokkain keino lapsen käytösongelmien hoitamiseen. Vanhempainohjaus on menetelmä, jonka avulla vanhempi oppii käyttämään myönteisiä vuorovaikutustaitoja lapsen kanssa. Voimaperheet-toimintamallissa väestöpohjainen seulonta neuvoloissa yhdistyy näyttöön perustuvaan vanhempainohjaukseen, joka toteutetaan internetin ja puhelimen välityksellä. Toimintamalli on asiakaslähtöinen, palvelu on nopeasti saatavilla ja sen käyttöön on matala kynnys. 

Voimaperheet-toimintamallin tavoitteena on:

Väestöseulonta

Lapsen psykososiaalista toimintakykyä arvioidaan väestötasolla strukturoidulla menetelmällä neuvolan 4-vuotisterveystarkastuksessa. Tavoitteena on tunnistaa arvioinnin perusteella perheet, jotka voisivat hyötyä Voimaperheet-ohjelmasta. Väestöseulonnassa käytetään Voimaperheet-työryhmän kehittämää Neuvolakysely-lomaketta, joka sisältää kysymyksiä perherakenteesta, koulutuksesta, lapsen psykososiaalisesta hyvinvoinnista (Vahvuudet ja vaikeudet – kysely), kiusaamisesta sekä perheen elämäntilanteesta. Voimaperheet-työryhmä laatii arvioinnista palautteen neuvolaan.

Voimaperheet-ohjelma

Voimaperheet-vanhempainohjausohjelma toteutetaan asiakaslähtöisesti digitaalisessa hoitoympäristössä (verkossa) perhevalmentajan viikoittaisten puhelujen tukemana. Verkkopalvelu on perheiden käytettävissä ajasta ja paikasta riippumatta. Henkilökohtainen puhelinvalmennus ammattitaitoisen perhevalmentajan kanssa mahdollistaa tavoitteellisen työskentelyn perheen kokemien ongelmien ratkaisemiseksi ja asetettujen tavoitteiden saavuttamiseksi. Perhevalmentajan ohjauksessa vanhempi harjoittelee vanhemmuutta vahvistavia taitoja mm. myönteistä vuorovaikutusta ja palkitsemista, huomion jakamista, arjen tilanteiden suunnittelua, yhteistyötä päiväkodin, koulun jne. kanssa ja hallittua lapsen rajoittamista. Perhevalmentaja toimii perheen kanssa samassa digitaalisessa hoitoympäristössä. Perhevalmentajan työ on strukturoitu ja työn laatua seurataan systemaattisesti. Näin varmistetaan hoito-ohjelman yhdenmukaisuus.

Hoito-ohjelmaan osallistuva huoltaja saa käyttöoikeuden Voimaperheet-hoito-ohjelman verkkosivustoon. Lapsen molemmat huoltajat pyritään sitouttamaan hoito-ohjelmaan. Hoito-ohjelma mukautuu asiakaslähtöisesti perheen aikatauluihin ja muuttuviin tilanteisiin. Perhettä kannustetaan jatkuvasti hoito-ohjelman läpikäymiseen esim. sähköposti- ja tekstiviesteillä.

Hoito-ohjelman sisältö:

Heti hoito-ohjelman päättymisen jälkeen perhettä pyydetään arvioimaan lapsen käyttäytymistä ja arjen tilanteiden sujuvuutta sekä antamaan palautetta hoito-ohjelmasta. Alkuarvioinnissa tehdyt kyselyt toistetaan myös 6 ja 12 kk kuluttua ohjelman alkamisesta.

Voimaperheet-työryhmä toimittaa alkaneista hoito-ohjelmista (sekä toteutuneista että keskeytyneistä) palautteen ja yhteenvedon perheelle, terveydenhoitajalle ja lääkärille. Terveydenhoitajalle ilmoitetaan myös tieto perheistä, jotka kieltäytyvät tai eivät jostain muusta syystä aloita tarjottua hoito-ohjelmaa.

Turun yliopiston Lastenpsykiatrian tutkimuskeskus vastaa hoito-ohjelman toteuttamisesta. Työryhmä ottaa tarvittaessa yhteyttä terveydenhoitajaan, mikäli perheen tilanne vaatii akuutteja toimenpiteitä. Työryhmällä on myös lastensuojelulain 25 §:n edellyttämä ilmoitusvelvollisuus. Hoito-ohjelman aikana kokonaisvastuu perheen hoidosta kuuluu neuvolalle. Hoito-ohjelman päätyttyä työryhmä toimittaa neuvolaan ja perheelle yhteenvedon hoito-ohjelmasta.

Voimaperheet-toimintamallin tulokset Turussa

Hankkeen alusta alkaen syyskuun 2016 loppuun mennessä Turussa asuville 4 -vuotta täyttävän lapsen huoltajille on lähetetty yhteensä 2 633 neuvolakyselyä, joista on palautunut Voimaperheet -työryhmälle 1634 kappaletta (62 %). Yhteydenoton kriteerit neuvolakyselyssä täyttäneitä perheitä oli 110 kappaletta (7 % palautuneista lomakkeista). Syyskuun loppuun mennessä 40 perhettä oli käynyt ohjelman läpi, 19 oli suorittamassa ohjelmaa parhaillaan ja 10 perhe oli keskeyttänyt ohjelman. 27 perhettä oli alkuhaastattelun yhteydessä päättänyt olla aloittamatta ohjelmaa (23 % kriteerit täyttäneistä). Seitsemään perheeseen ei ollut saatu yhteyttä. Koko Suomeen verrattuna Turun palautusprosentti oli koko maata korkeampi (62 vs 52 %). Ohjelman aloittamatta jättäneiden osuus oli koko maan keskiarvoa pienempi (23 vs 29 %).

Kaikissa kaupungin neuvoloissa on pilotin 2015-2016 aikana ollut käytössä Voimaperheet-ohjelman neuvolakyselylomake, ja neuvolat ovat saaneet palautteen seulonnasta. Hoito-ohjelmaa (3-5 kuukautta) on tarjottu seulontakriteerit täyttäville perheille Mäntymäen, Vasaramäen, Hirvensalon, Mullintien, Kirkkotien, Brahen ja ruotsinkielisessä neuvolassa.

Tarkoituksena on vuoden 2017 alusta laajentaa toimintamallia kokonaisuudessaan kaikkiin Turun neuvoloihin, jolloin kaikilla seulotuilla perheillä on mahdollisuus osallistua hoito-ohjelmaan.

Esityksen kustannusvaikutukset

Kustannus on vuosina 2015-2016 ollut 1 540 € / perhe (1 400 € + yliopiston yleiskustannusosuus 10 %). Kokonaiskustannus on ollut 60 000 € / vuosi, jolloin hoito-ohjelmaan on voitu ottaa vuosittain 40 perhettä.

Lastenpsykiatrian tutkimuskeskus on ilmoittanut vuodelle 2017 täyden intervention omakustannushinnaksi 1 800 € +10% hallintokulut eli yhteensä 1 980 € / perhe.

Esitämme, että Turun yliopiston lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksen kanssa yhteistyösopimus Voimaperheet -toimintamallin laajentamiseksi kaikkiin Turun neuvoloihin vuosina 2017-2018. Ehkäisevän terveydenhuollon budjettiin on vuodelle 2017 tätä varten varattu 110 00 €, jolloin hoito-ohjelmaan on mahdollista ottaa 56 perhettä. Tarve on todennäköisesti suurempi eli noin 80 perhettä.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää, että Turun yliopiston lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksen kanssa tehdään yhteistyösopimus Voimaperheet -toimintamallin laajentamiseksi kaikkiin Turun neuvoloihin vuosina 2017-2018.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvCornu Tuula
tiedKuronen Sirpa
tiedVälilä Joonas