Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta22729.11.20163

4875-2016 (21)

Hyvinvointitoimialan valmiussuunnitelma

Tiivistelmä: -

Sosterla § 227

Hallinto, valmiussuunnitteluryhmän puheenjohtaja, ylilääkäri Jane Marttila ja sihteeri, hallintoylihoitaja Taina Soini 9.11.2016:

Kunnan perustehtävänä on tuottaa kansalaisten peruspalvelut. Valmiussuunnittelun tavoitteena on, että kunta kykenee turvaamaan näiden peruspalveluiden häiriöttömän toiminnan myös erilaisissa häiriö- ja poikkeusoloissa. Varautuminen normaaliolojen häiriötilanteisiin ja poikkeusoloihin muodostuu kaupungin valmiussuunnitelman yleisestä osasta sekä liikelaitoksen, toimialojen ja strategisten yhteisöjen omista valmiussuunnitelmista.

Valmiussuunnittelu on merkittävä osa hyvinvointialan toimintaa. Toimialan laatima oma valmiussuunnitelma pohjautuu valmiuslain velvoitteisiin, valtioneuvoston voimassa olevaan uhkakuvapäätökseen (YTS2010), oman toimialaan lakeihin ja muiden viranomaisten ohjeisiin.

Hyvinvointitoimialan varautumisen lähtökohtana on, että palvelutaso sopeutetaan käytettävissä olevien voimavarojen mukaan. Kaupungin kuten myös toimialan valmiussuunnitelmassa erityis- ja häiriötilanteita johtaa se esimies, joka normaalitilanteessakin johtaa ja vastaa toiminnasta, sillä hän omaa parhaat tiedot ja taidot myös häiriötilanteen aikana. 

Hyvinvointitoimialan valmiussuunnitelman kokonaisuus muodostuu lainsäädännöllisistä lähtökohdista, hälytyskaavioista ja vastuuhenkilöiden toimintakorteista (muistilista), varautumisen kuvauksista (laitospaikkojen lisääminen, terveysaseman avaaminen päivystysaikana, pandemiaan varautuminen, infektiohälytyksen hoitaminen lentokentällä) sekä huoltosuunnitelmasta. Lisäksi suunnitelmassa todetaan viranomaispuhelimen käyttäjät ja kriisiviestintäohjeet. Valmiussuunnitelmassa on kuvattu myös ns. valmiusryhmät (perusterveydenhuollon valmiusryhmät, kotihoidon yleishuoltoryhmät sekä erikoissairaanhoidon infektiohälytykseen liittyvä ryhmä).

Toimiala on solminut normaaliolojen häiriö- ja erityistilanteiden hoitamiseksi yhteistyösopimuksen SPR:n Varsinais-Suomen piirin kanssa. Lisäksi on solmittu myös kumppanuussopimus TVT:n kanssa ns. evakuointi- ja kriisiasunnoista.

Peruspalvelulautakunta käsitteli tammikuun 2013 kokouksessaan silloisen sosiaali- ja terveystoimen valmiussuunnitelmaa merkiten sen tiedokseen. Tämän jälkeen toimiala on toteuttanut eri osa-alueisiin kohdistuvia valmiusharjoituksia: tilannekuvan välittämistä, johtamista ja viestiliikennettä sekä yhteistoimintaa viranomaisten, yhteistyökumppaneiden ja vapaaehtoisjärjestöjen kanssa; laitoskapasiteetin nostoa; pandemiajärjestelyjä; pitkään sähkökatkoon varautumista; kokoontumispaikan avaamista/evakuointia. Ensi keväänä harjoituksen aiheena on saastunut vesi.

Terveyspalvelujen palvelualuejohtaja Katariina Korkeila esittelee valmiussuunnitelman kokouksessa.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 16.11.2016:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta merkitsee toimialan valmiussuunnitelman tiedokseen ja lähettää sen kaupungin riskienhallintapäällikölle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvVähäkuopus Heikki