Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta25229.11.20168

157-2016 (065, 342)

Aikuisten fysioterapiapalvelut 1.1.2017 - 31.12.2019

Tiivistelmä:

Salassa pidettävä asia. Salassapidon peruste: viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 6.1 §:n 3 kohta. Aikuisten fysioterapiapalveluista on pyydetty tarjoukset ajalle 1.1.2017 - 31.12.2019. Palveluihin sisältyy rintamaveteraanien kuntoutus. Tarjouksia on saatu yhteensä 110 kpl 44 palveluntuottajalta. Aikuisten fysioterapiapalvelujen puitesopimukset esitetään solmittaviksi palveluittain, erikoisaloittain ja terapia-käyntimuodoittain yhteensä 43 palveluntuottajan kanssa. Aikuisten fysioterapiapalveluja ostetaan sopimuskaudella noin 2 500 000 eurolla.

Sosterla § 252

Salassa pidettävä asia. Salassapidon peruste: viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 6.1 §:n 3 kohta.

Palvelualuejohtaja Katariina Korkeila, ylilääkäri Päivi Sutinen, osastonhoitaja Tiina Ajalin ja hankinta- ja logistiikkakeskuksen osuus tuoteryhmäpäällikkö Tuula-Marja Mantere 3.11.2016:

Sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi aikuisten fysioterapiapalvelujen kilpailuttamisasiakirjat kokouksessaan 6.9.2016 § 174.

Hankinta- ja logistiikkakeskus on hyvinvointitoimialan toimeksiannosta pyytänyt avoimella hankintamenettelyllä tarjouksia aikuisten fysioterapiapalveluista ajalle 1.1.2017–31.12.2019. Palvelujen on oltava käytettävissä 1.1.2017 ja uusien toimintayksiköiden osalta viimeistään 1.1.2018.

Hankintailmoitus EU-kynnysarvon ylittävänä hankintalain liitteen B mukaisena toissijaisena palveluhankintana julkaistiin 8.9.2016 ja korjausilmoitus 27.9.2016 HILMA-ilmoituskanavassa osoitteessa www.hankintailmoitukset.fi. Tarjouspyyntö liitteineen julkaistiin samana päivänä internetissä Turun kaupungin sivuilla osoitteessa www.turku.fi/tarjouspyynnot ja yhteenveto hankintaan liittyvistä kysymyksistä ja niihin annetuista vastauksista 4.10.2016 samalla sivustolla.

Tarjous tuli antaa kohderyhmittäin sähköisesti Tarjouspalvelu.fi toimittajaportaalista.

Määräaikaan 11.10.2016 klo 14.00 mennessä saatiin 44 palveluntuottajalta yhteensä 110 tarjousta.

Tarjouspyynnössä kuvattiin hankinnan kohde ja palvelulle asetetut ehdottomat vaatimukset sekä tarjoajalle ja tarjoukselle asetetut vähimmäisvaatimukset.

Tarjouspyynnössä edellytettiin, että palvelut tulee tuottaa Turussa tai sen lähikunnissa (Kaarina, Lieto, Masku, Naantali, Raisio, Rusko) palveluntuottajan tiloissa tai niitä tarjotaan kotikäynteinä (muualla kuin omalla vastaanotolla annettu terapia: kotikäynnit, hoitolaitoksessa käynnit, allasterapia).

Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että osatarjous otetaan huomioon ja hyväksytään palveluittain ja erikoisaloittain ja terapiakäyntimuodoittain:

Kotikäynnillä tarkoitetaan muualla kuin omalla vastaanotolla annettu terapiaa: kotikäynnit, hoitolaitoksessa käynnit, allasterapia. Vaihtoehtoisia tarjouksia ei hyväksytä.

Palveluntuottajan tuli tarjota palveluja suomen ja/tai ruotsin kielellä.

Tarjoushinta tuli ilmoittaa verottomana 45 min vastaanottokäynnin hintana tarjouspyynnössä edellytetyllä tavalla. Myös ainoastaan kotikäyntejä tarjoavien palveluntuottajien tuli ilmoittaa tarjoushinta vastaanottokäynnin hintana.

Muualla kuin omalla vastaanotolla annetusta terapiasta (kotikäynnit, hoitolaitoksessa käynnit, allasterapia) maksetaan 50 %:lla korotettu taksa, jolloin sen katsotaan sisältävän myös korvauksen matkakustannuksista ja käytetystä ajasta. Taksan katsotaan sisältävän myös allasterapiaan liittyvät uimahallimaksut asiakkaalta ja hänen mahdolliselta avustajaltaan.

Mikäli samassa osoitteessa on useampi kuntoutettava, niin yksi (1) terapia maksetaan kotikäyntinä ja muut vastaanottokäyntinä.

Terapiakäynnin hintaan tuli sisältyä kaikki kuntoutukseen liittyvät kustannukset, myös esimerkiksi lantiopohjan toimintahäiriöiden fysioterapiassa tarvittavat elektrodit.

Tilaaja perii potilaalta asiakasmaksut. Potilaalta perittävä asiakasmaksu on asiakasmaksuasetuksen mukainen maksu. Veteraanikuntoutuksesta ei asiakasmaksua peritä. Palveluntuottajalla ei ole oikeutta periä potilaalta maksuja tai korvauksia.

Sopimushinta on kiinteä koko sopimuskauden, 31.12.2019 asti.

Hankinnasta tehdään erilliset puitesopimukset valittujen palveluntuottajien kanssa. Sopimuksella ei taata ostettavien palvelujen määrää. Tilaaja ei sitoudu palvelujen hankkimiseen palveluntuottajalta sopimuskauden aikana. Tilaaja ostaa palveluja ensisijaisesti kokonaistaloudellisen edullisuuden perusteella, mikäli tarve ei edellytä muuta.

Perustellusta syystä yksittäistapauksessa voidaan palveluja ostaa hankintapäätöksestä poiketen.

Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että tarjousten arviointi ja vertailu toteutetaan kolmessa vaiheessa: 1) tarjoajien kelpoisuuden arviointi, 2) tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden tarkistaminen, 3) tarjousten kokonaistaloudellisen edullisuuden vertailu.

Tarjoajien kelpoisuuden arviointi

Arviointi- ja valintaprosessin ensimmäisessä vaiheessa selvitetään tarjoajien edellytykset suoriutua palvelujen tuottamisesta. Tätä arvioitiin tarjouspyynnössä tarjoajalle asetetuilla kelpoisuusvaatimuksilla.

Julkisista hankinnoista annetun lain (348/2007, hankintalaki) 54 §:n 6. kohdan nojalla hankintayksikkö voi päätöksellään sulkea tarjouskilpailun ulkopuolelle tarjoajan, joka on laiminlyönyt vaadittavien tietojen antamisen.

Itsenäinen ammatinharjoittaja Kristiina Rantakaisla ei liittänyt tarjoukseensa tarjoajalle asetetuissa vähimmäisvaatimuksissa edellytettyjä vakuutusyhtiön todistusta potilas- ja vastuuvakuutuksen voimassaolosta ja maksetuista maksuista. Hankintalain 56 §:n mukaan hankintayksikkö voi pyytää tarjoajia täydentämään tai täsmentämään selvityksiä ja muita asiakirjoja. Kristiina Rantakaisla ei kahdesta erillisestä pyynnöstäkään huolimatta toimittanut pyydettyjä selvityksiä. Kristiina Rantakaisla ei ole osoittanut täyttävänsä hankintamenettelyssä tarjoajalle asetettuja vähimmäisvaatimuksia, joten tarjoaja tulee sulkea tarjouskilpailusta.

Muut tarjoajat täyttävät tarjoajalle asetetut kelpoisuusvaatimukset.

Tarjousten tarjouspyynnön mukaisuus

Arviointi- ja valintaprosessin toisessa vaiheessa arvioidaan ensimmäisen vaiheen läpäisseiden tarjoajien tarjoukset. Tarjoukset tarkistettiin suhteessa niihin vaatimuksiin, joita ostettavilta palveluilta tarjouspyynnössä edellytettiin.

Tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden arvioinnin ja tarjousten kokonaistaloudellisen edullisuuden vertailun suoritti osastonhoitaja Tiina Ajalin.

Tarjoukset täyttävät tarjouspyynnön vaatimukset ja näin ollen ne on otettu mukaan tarjousten kokonaistaloudellisen edullisuuden vertailuun.

Tarjousten vertailu ja tarjouksen valinta

Valinnan perusteeksi ilmoitettiin, että annetuista tarjouksista valitaan ne, jotka ovat kokonaistaloudellisesti edullisimpia. Vertailu ja valinta tehdään palveluittain ja erikoisaloittain ja terapiakäyntimuodoittain. Arviointiperusteina ovat palvelujen hinta ja laatu. Hinnan painoarvo on 70 % ja laadun 30 %.

Hyväksytyn tarjouksen jättäneistä kaikki tarjoajat ilmoittivat toimintansa pääkielen olevan suomi.

Veteraanien fysioterapiapalvelut:

Neurologisen fysioterapian vastaanottokäynneistä saatiin 55 ja kotikäynneistä 58 hyväksyttävää tarjousta. Tuki- ja liikuntaelinsairauksien fysioterapian vastaanottokäynneistä saatiin 67 ja kotikäynneistä 73 hyväksyttävää tarjousta.

Veteraanien fysioterapiapalvelujen palveluntuottajiksi esitetään valittaviksi molempien terapiakäyntimuotojen osalta kaikki hyväksytyn tarjouksen jättäneet palveluntuottajat tarjotuilla hinnoilla sekä muuten tarjouspyynnön ja tarjousten mukaisin ehdoin.

Muut aikuisten fysioterapiapalvelut:

Neurologisen fysioterapian vastaanottokäynneistä saatiin 68 ja kotikäynneistä 75 hyväksyttävää tarjousta. Tuki- ja liikuntaelinsairauksien fysioterapian vastaanottokäynneistä saatiin 81 ja kotikäynneistä 83 hyväksyttävää tarjousta. Lantionpohjan toimintahäiriöiden fysioterapian vastaanottokäynneistä saatiin 9 ja kotikäynneistä 10 hyväksyttävää tarjousta.

Muiden aikuisten fysioterapiapalvelujen; neurologisen, tuki- ja liikuntasairauksien ja lantionpohjan toimintahäiriöiden fysioterapian palveluntuottajiksi esitetään valittaviksi kaikkien terapiakäyntimuotojen osalta kaikki hyväksytyn tarjouksen jättäneet palveluntuottajat. Palveluntuottajat valitaan tarjotuilla hinnoilla sekä muuten tarjouspyynnön ja tarjousten mukaisin ehdoin.

Liite 1Aikuisten fysioterapiapalvelujen palveluntuottajat

Sopimuskaudella vuosittaiset kustannukset ovat noin 830 000 euroa.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 7.11.2016:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää edellä esitetyn perusteella, että

Palveluja ostetaan ensisijaisesti kokonaistaloudellisen edullisuuden perusteella liitteen 1 mukaisessa järjestyksessä, mikäli tarve ei edellytä muuta.

Perustellusta syystä yksittäistapauksessa voidaan palveluja ostaa hankintapäätöksestä poiketen.

Hankintayksikköä sitova sopimus ei synny tällä hankintapäätöksellä, vaan vasta erikseen tehtävän kirjallisen sopimuksen allekirjoittamisella. Sopimus voidaan tehdä aikaisintaan 21 päivän kuluttua siitä, kun asianosainen on saanut tai hänen katsotaan saaneen päätöksen, valitusosoituksen ja muut oheisasiakirjat tiedoksi. Päätös voi muuttua tehdyn valituksen, hankintaoikaisun tai ylemmän viranomaisen otto-oikeuden perusteella.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoasianosaiset
ilmAjalin Tiina
ilmKorkeila Katariina
tpvLindberg Merja
tiedLindström Fredrik
tiedMantere Tuula-Marja
tpvSutinen Päivi


Liitteet:

Sosterla § 252
Liite 1:Aikuisten fysioterapiapalvelujen palveluntuottajat