Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta21608.11.20168

11050-2015 (441)

Vanhusten asumispalveluiden jonon purkaminen

Tiivistelmä: -

Sosterla § 216

Asiantuntijalääkäri Hilkka Virtanen 1.11.2016:

Sosiaali- ja terveyslautakunnalle esiteltiin 10.11.2015 (§217) selvitys vanhusten asumispalveluiden jonojen kehityksestä, syksyn 2015 ajankohtaisesta jonotilanteesta sekä toimenpidesuunnitelma jonojen purkamiseksi. Lautakunta merkitsi selvityksen ja suunnitelman tiedokseen.

Vuoden 2016 aikana ympärivuorokautisen hoidon jono on kuitenkin kasvanut edellisestä vuodesta. Operatiivisessa sopimuksessa vuodelle 2016 tavoitteeksi oli asetettu jonon pysyminen alle 90 jonottajassa, mutta tämän vuoden tammi-syyskuussa jonottajia on ollut keskimäärin yli 130 / kk. Vastaavana aikana vuonna 2015 jonottajia oli keskimäärin 97 / kk. Yli 3 kk jonottaneiden määrät ovat tänä vuonna kuukausi kuukaudelta kasvaneet tammikuun 10:stä syyskuun 31 jonottajaan.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa asetti 19.10.2016 huonontuneen jonotilanteen takia vanhusten asumispalveluiden jonojen purkamisen seurantatyöryhmän. Seurannassa on käytävä läpi koko toimenpidesuunnitelma ja raportoitava esitettyjen toimenpiteiden toteutumistilanne. Lisäksi tulee esittää mahdolliset uudet toimenpiteet, joilla jonotilanteen purkamiseen voidaan vaikuttaa. Työryhmän puheenjohtajaksi asetettiin asiantuntijalääkäri Hilkka Virtanen ja jäseniksi johtava sosiaalityöntekijä Raili Hietanen, erityisasiantuntija Karoliina Luukkainen ja controller Jutta Nieminen. Työryhmän tulee antaa seurantaraporttinsa ja mahdolliset uudet toimenpide-ehdotuksensa 30.12.2016 mennessä. Työryhmä voi tarvittaessa kuulla muita asiantuntijoita.

Työryhmän työskentely on käynnistynyt aikataulun mukaisesti. Uusissa toimenpide-ehdotuksissa tullaan mm. esittämään laskennallinen malli riittävästä palveluasumiskapasiteetista. Riittävyyden kriteerinä on, että perusteellisesti ja moniammatillisesti moderneja arviointivälineitä käyttäen arvioidusta palveluasumisen tarpeesta paikan saamiseen ei kuluisi yli yhtä kuukautta. Laskennallinen malli perustuu paikkojen vapautumisen nykyiseen nopeuteen ja ennusteeseen uusien palveluasumisen tarpeessa olevien 75-vuotiaiden määrän kehittymisestä. Ehdotuksessa tullaan ottamaan kantaa myös palvelusetelin käyttöön tehostetun palveluasumisen hankkimisessa. Raportti esitellään sosiaali- ja terveyslautakunnalle tammikuussa 2017.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa velvoitti 19.10.2016 talousarvion puitteissa välittömästi käynnistämään 30 palveluasumisen lisäpaikan hankkimisen. Paikat tulee kohdentaa yli 3 kk jonottaneille ja sairaalassa palveluasumispaikkaa odottaville.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 1.11.2016:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta merkitsee vanhusten asumispalveluiden jonojen purkamisen seurantatyöryhmän asettamisen ja työskentelyn tavoitteet tiedokseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.