UNA-yhteistyö    

ASiakas- ja potilastietojärjestelmien uudiStamisyhteistyön puitesopimus

Yhteistyösopimus

x.x.2016

 

LUONNOS 9.6.2016

 

 

 


 

SISÄLLYSLUETTELO

 

.1.Tausta ja tavoite   5

.2.Oletukset ja rajaukset   5

.3.Etenemispolku ja hankesuunnitelma   6

.4.Osapuolten tehtävät ja vastuut   6

..1.Isäntäorganisaation tehtävät ja vastuut   6

..2.Ohjausryhmän tehtävät ja vastuut   6

..3.Hanketoimiston, hankepäällikön ja projektipäälliköiden tehtävät ja vastuut   8

.1.Yhteistyön kokonaiskustannukset    9

.2.Hankkeen rahoitus ja yhteisten kustannusten jakaminen   10

.3.Laskutus   10


 

 

 

1.Sopimuksen osapuolet

Espoon kaupunki (Espoo)

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote)

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (EPSHP)

Etelä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä (ESSHP)

Itä-Savon sairaanhoitopiiri (ISSHP)

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä

(Kainuun sote)

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin kuntayhtymä (KHSHP)

Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (KPSHP, Kiuru)

Keski-Suomen sairaanhoitopiiri (KSSHP)

Kokkolan kaupunki (Kokkola)

Kuopion kaupunki (Kuopio)

Kymenlaakson sairaanhoito- ja sosiaalipalveluiden kuntayhtymä (CAREA)

Lahden kaupunki (Lahti)

Lapin sairaanhoitopiiri (LSHP)

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri (LPSHP)

Oulun kaupunki (Oulu)

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri (PSHP)

Pohjois-Karjalan sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen

kuntayhtymä (PKSSK)

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP)

Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri (PSSHP)

Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysyhtymä (PHSOTEY)

Vaasan sairaanhoitopiiri (VSHP)

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri (VSSHP)

Tampereen kaupunki (Tampere)

Turun kaupunki (Turku)

 

Edellä mainituista sopimuksen osapuolista käytetään yhdessä nimitystä ”Osapuolet”.

 

2.Sopimuksen tavoitteet

 

Osapuolet ovat käynnistäneet asiakas- ja potilastietojärjestelmien kehittämistä koskevan yhteistyön, jonka tavoitteena on uudistaa kansallisessa yhteistyössä asiakaslähtöisten ja vaikuttavien hyvin­vointipalveluiden tuottamisessa edellytettäviä yhteentoimivia sote-tietojärjestelmäratkaisuja. Tämän mahdollistamiseksi Osapuolet ovat määritelleet tietojärjestelmäratkaisujen uudistamista ohjaavan vaatimusmäärittelyaineiston (UNA-vaatimusmäärittelyt) sekä uudistamisen kansallisen etenemispolun kuvauksen (UNA-etenemispolku).

Sopimuksen tavoitteena on sopia UNA-etenemispolun mukaisten toimenpiteiden toteuttamisen edellyttämästä kansallisesta koordinaatiosta ja ohjauksesta sekä UNA-etenemispolun ja UNA-vaatimusmäärittelyjen ylläpidosta ja muutoksenhallinnasta. Lisäksi sopimuksen tavoitteena on sopia UNA-vaatimusmäärittelyiden mukaisen tietojärjestelmäytimen (UNA-tietojärjestelmäydin) hankinnan edellyttämän jatkomäärittelyn toteuttamisesta sekä hankinnan käynnistämiseen liittyvästä valmistelusta. Yhteistyön toteuttamista koordinoidaan ja tuetaan kansallisen alueiden ja kuntien AKUSTI-tietohallintoyhteistyöfoorumin kautta.

 

Tällä sopimuksella Osapuolet sopivat:

 

I.UNA-yhteistyön toteuttamiseen liittyvän hanketoimiston sekä yhteistyötä ohjaavan ohjausryhmän perustamisesta;

II.UNA-vaatimusmäärittelyjen ja UNA-etenemispolun ylläpidosta ja muutoksenhallinnasta;

 

III.UNA-tietojärjestelmäytimen hankinnan edellyttämän jatkomäärittelyn toteuttamisesta sekä hankinnan käynnistämiseen liittyvästä valmistelusta. ja

 

IV.I. - III. mukaisten tehtävien kustannustenjaosta sekä päätöksenteon menettelyistä.

 

V.Hankinnan toteuttamisesta laaditaan erillinen sopimus myöhemmin.

 

3.Yhteistyön kuvaus

.1.Tausta ja tavoite

 

Sosiaali- ja terveydenhuollon rakenteiden ja palveluiden uudistaminen hallintoratkaisuista riippumatta edellyttää, että tietojärjestelmät ja tiedonkulku saadaan palvelemaan asiakkaiden ja ammattilaisten tarpeita nykyistä merkittävästi paremmin.

Nykyiset sosiaali- ja terveydenhuollossa (sote) käytössä olevat tietojärjestelmät eivät mahdollista uusia asiakas­lähtöisiä ja vaikuttavia palveluiden tuottamismalleja ja lisäksi suuri niistä on tulossa toiminnallisesti ja teknisesti elinkaarensa päähän. Sote- ja maakuntauudistuksen toteuttamisen sekä organisaatioilla käynnissä olevan sosiaali- ja terveyspalveluiden toiminnan ja rakenteiden kehittämistyön mahdollistamiseksi tarvitaan nykyaikaista ja yhteentoimivaa tietojärjestelmäkokonaisuutta.

 

Yhteistyössä mukana olevat sairaanhoitopiirit ja suuret kaupungit ovat yhdistäneet voimansa uuden sosiaali- ja terveydenhuollon tietojärjestelmäkokonaisuuden suunnittelemiseksi ja toimeenpanemiseksi ns. UNA-yhteis­työssä. Yhteistyön tavoitteena on yhteiseen UNA-etenemispolkuun ja vaatimusmäärittelyihin pohjautuen hallitusti uudistaa ja yhtenäistää sosiaali- ja terveydenhuollon tietojärjestelmäratkaisuja kansallisessa yhteis­työssä, sekä varmistaa vaatimusmäärittelyiden ja etenemispolun ajantasaisuus.

 

Tämä edellyttää yhteistä kehittämistyön hallinnointimallia ja toteutusrakennetta, joiden avulla tietojärjestelmä­kokonaisuuden kehittämistyön hallinta yhteisten tietojärjestelmäratkaisujen toteuttaminen, jatkokehitys sekä ylläpito voidaan mahdollistaa. Yhteistyön pidemmän aikavälin tavoitteena on muodostaa pysyvä kansallinen yhteisomisteinen organisaatio yhteistyön hallinnoijaksi, jotka ennen hallinnointimalli ja yhteistyörakennetta toteutetaan perustettavan yhteisen hanketoimiston kautta.

 

Yhteistyön, sen hallinnointimallin ja toteuttamisrakenteen tavoitteena on, että kansallinen yhteistyö jatkuu saumattomasti sote-palveluiden järjestämisen ja tuottamisen vastuiden siirtyessä sote- ja maakuntauudistuksen myötä muodostuvien uusien organisaatioiden vastuulle.

 

.2.Oletukset ja rajaukset

Yhteistyö liittyy mukana olevien sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatioiden jo käynnissä oleviin ja käynnistyviin toiminnan kehitys- ja sairaalahankkeisiin. Tämä yhteistyö kuitenkin rajoittuu kohdan 2 mukaisiin tehtäviin ja yhteistyökohteisiin.

.3.Etenemispolku ja hankesuunnitelma

UNA-etenemispolun ja UNA-tietojärjestelmäytimen ja muiden ensimmäisten toteutuskohteiden osalta laadittu hankesuunnitelma ovat kuvattu tämän sopimuksen liitteissä. Yhteistyön ensimmäisenä tehtävänä on tarkentaa nämä suunnitelmat. Yhteistyön ohjausryhmä hyväksyy etenemispolun ja hankesuunnitelman sekä päättää jatkossa niihin liittyvistä merkittävistä tavoitteisiin, aikatauluihin, vastuisiin, kustannuksiin ja osapuoliin liittyvistä muutoksista.

.4.Osapuolten tehtävät ja vastuut

Osapuolet sitoutuvat toimimaan joustavasti tämän sopimuksen mukaisten tavoitteiden saavuttamiseksi.

 

Osapuolten tehtäviä yhteistyössä ovat erityisesti:

 

i.Yhteistyön omistajaohjaus ja ohjeiden antaminen ohjausryhmälle sen tehtävien toteuttamiseksi.

ii.Yhteistyössä mukana olevien osapuolten edustajien yhteistyön toteutus ja viestintä.

iii.Yhteistyön edellyttämien hankkeiden ja muiden toimenpiteiden käynnistäminen ohjausryhmän päätösten mukaisesti.

iv.Yhteistyön rahoittaminen sovittujen rahoitusosuuksien mukaisesti. Osapuolten vastuulla on kulujen korvaaminen tässä sopimuksessa määritellyn mukaisesti. Korvattavaksi esitettävät kulut käsitellään ohjausryhmässä.

v.Osapuolten tulee huolehtia siitä, että mahdollisen ulkoista rahoitusta koskevan rahoituspäätöksen mukaiset ehdot täyttyvät niiden toiminnassa.

 

..1.Isäntäorganisaation tehtävät ja vastuut

 

..2.Ohjausryhmän tehtävät ja vastuut

 

Yhteistyön ohjausryhmään osallistuu yksi (1) päätösvaltainen edustaja ja varajäsen kustakin hankkeeseen osallistuvasta organisaatioista. Ohjausryhmän sihteerinä toimii hanketoimiston nimetty edustaja, ja ohjausryhmän puheenjohtajana toimii nimetty sosiaali- ja terveydenhuollon organisaation edustaja. Ohjausryhmään voidaan nimetä asiantuntijajäseniksi muita hanketoimiston edustajia sekä erikseen nimettyjen yhteistyöhön osallistuvien inhouse-yhtiöiden edustajia. Ohjausryhmään kutsutaan lisäksi Kuntaliiton, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä Sosiaali- ja terveysministeriön edustajat.

 

Mikäli yhteistyön alla perustetaan hanke- tai projektikohtaisia ohjausrakenteita, kuvataan näiden ohjausrakenteiden kokoonpano, tehtävät ja vastuut kuvataan kulloisenkin hankkeen tai projektin suunnitelmassa ja ne ovat raportointivelvollisia yhteistyön ohjausryhmälle.

 

Ohjausryhmän tehtävät ja vastuut:

 

vastaa yhteistyön tavoitteiden asettamisesta

päättää UNA-etenemispolusta sekä merkittävistä tavoitteisiin, aikatauluihin, vastuisiin, kustannuksiin ja osapuoliin liittyvistä muutoksista

päättää UNA-tietojärjestelmäytimen hankinnan edellyttämän jatkomäärittelyn toteuttamisen käynnis­tämisestä, hankinnan käynnistämiseen liittyvästä valmistelusta

päättää UNA-tietojärjestelmäytimen hankinnan ja muiden yhteisten hankinta- ja toteutuskohteiden käynnistämisestä

Seuraa sen päätöksellä käynnistettyjen hankkeiden, hankintojen ja muiden toimenpiteiden etenemistä sekä päättää niiden merkittävistä tavoitteisiin, aikatauluihin, vastuisiin, kustannuksiin ja osapuoliin liittyvistä muutoksista

päättää muista UNA-vaatimusmäärittelyjen päivittämiseen liittyvistä toimenpiteistä

käsittelee ja hyväksyy UNA-vaatimusmäärittelyiden merkittävät muutokset

vastaa yhteistyön toimintaedellytysten luomisesta

päättää yhteistyön kustannuksiin (budjetin rajoissa) tai aikatauluun liittyvistä muutoksista

päättää yhteistyön osapuoliin ja ohjausryhmän kokoonpanoon liittyvistä muutoksista

 

Ohjausryhmä pyrkii päätöksissään yksimielisyyteen. Mikäli tässä ei onnistuta, muodostuu ohjausryhmän päätökseksi varsinaisten jäsenten enemmistön kannattama päätösehdotus. Kannatuksen mennessä tasan eri päätösehdotuksille ohjausryhmän päätökseksi muodostuu ehdotus, jota puheenjohtaja on kannattanut.

Ohjausryhmän päätöksillä ei ole mahdollista korvata tai sivuuttaa kunkin Osapuolen omaa päätöksenteko­menettelyä, jonka johdosta osapuolet sitoutuvat tekemään ohjausryhmän päätösten mukaiset organisaatio­kohtaiset päätökset viipymättä.

 

Yhteistyön ohjausryhmän muodostavat:

 

 

Organisaatio

sen/vara

Nimi

Titteli

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yhteistyön ohjausryhmä hyväksyy ohjausryhmän kokoonpanon sekä siihen liittyvät muutokset. Sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämis- ja tuottamisvastuiden siirtymisen yhteydessä tehtävät muutokset kokoonpanoon arvioidaan ja toteutetaan vuosien 2017-2018 aikana.

 

..3.Hanketoimiston, hankepäällikön ja projektipäälliköiden tehtävät ja vastuut

Hanketoimisto on hankkeenjohdon ja -hallinnan toiminto, joka koostuu hankejohtajan ja/tai hankepäällikön sekä projektipäälliköiden ja muiden projektin avainhenkilöiden muodostamasta asiantuntijaryhmästä. Sen tehtävänä on yhteistyön ohjausryhmän vahvistamien tavoitteiden ja päätösten mukaisesti toteuttaa kansallista etenemis­suunnitelmaa ja koordinoida yhteistyön osapuolten yhteisiä ja niiden välisiä toimintoja. Koordinoinnilla tarkoite­taan tässä yhteydessä erityisesti osapuolten välisen yhteistyön, hankkeessa käynnistyvien muutosten ja projektien muodostaman kokonaisuuden hallintaa ja viestintää osallistuvien sote-organisaatioiden johdon ja yhteistyötä operatiivisella tasolla toteuttavien hankkeiden, projektien ja toimenpiteiden välillä.

 

Hanketoimistolle nimetään sen organisoinnista vastaavan isäntäorganisaation puolesta omistaja, joka vastaa isäntäorganisaation puolesta Hanketoimiston työn ohjauksesta ja valvonnasta.

 

Hanketoimisto vastaa mm. yhteistyön suunnittelusta ja projektien läpiviennin operatiivisesta johtamisesta Hankesuunnitelman ja Ohjausryhmän antamien linjausten mukaisesti sekä Hanketta koskevien esitysten, tulo- ja menoarvioiden sekä hankesuunnitelmien esittelystä ohjausryhmälle.

 

Hanketoimiston tehtäviä ovat erityisesti:

 

Kansallisen tason yhteistyökohteiden hankesuunnitelmien laatiminen, hanketasoisten linjausten ja päätösten toimeenpano;

Yhteistyön ja hankkeiden hallintamallin sekä projektinhallinnan menetelmien ja käytäntöjen kehittäminen ja ylläpito;

Hankkeiden elinkaarenhallinta ja projektisalkun hallinta sisältäen projektien riippuvuuksien hallinnan ja

Hankkeiden resurssienhallinta ja talous sekä

Hankesuunnitelman kilpailutusehdotukseksi laatiminen.

 

Hankkeen hallintamalli sisältää mm. sellaiset toimintoja kuin muutoshallinta, riskienhallinta, viestintä, dokumentointi ja raportointi sekä kokouskäytännöt. Näihin liittyvät kuvaukset esitetään periaatetasolla hankesuunnitelmassa ja tarkennetaan tapauskohtaisesti hankkeen projektikohtaisissa suunnitelmissa.

 

 

Hanketoimiston vetäjän, hankepäällikön/päälliköiden, projektipäälliköiden ja muiden asiantuntijoiden vastuut on kuvattu hankkeen käynnistämisen yhteydessä hyväksyttävän hankesuunnitelmassa

4.Yhteistyön rahoitus ja kustannusten jakaminen

 

.1.Yhteistyön kokonaiskustannukset

 

Tällä sopimuksella käynnistettävän yhteistyön (etenemispolun ja vaatimusmäärittelyiden kehittäminen ja ylläpito, UNA-tietojärjestelmäytimen hankinnan edellyttämä jatkovalmistelu ja hankinnan toteuttaminen, konsortio­kohtaisen kehittämistyön koordinointi ja tukeminen) kokonaiskustannukset ovat arviolta

 

vuosina 2016-2017, yhteensä 1 335 000 euroa

vuonna 2018, 1 680 000 euroa

vuonna 2019, 2 286 000 euroa

 

 

Yhteistyön ohjausryhmä hyväksyy vuosittaisen yhteistyön talousarvion ja lisäksi kunkin käynnistettävän hankkeen tai muun toimenpiteen yhteydessä käsitellään ja hyväksytään hankekohtainen talousarvio ja kustannusjako.

 

 

Mahdollisissa epäselvissä tapauksissa yhteistyön jaettaviin kustannuksiin liittyvät linjaukset tekee yhteistyön ohjausryhmä.

 

Tähän kustannusarvioon kokonaiskustannuksiin ei sisälly UNA-tietojärjestelmäytimen tai siihen liitettävien yhteentoimivien käyttöliittymien tai moduulien toteutus-, hankinta- tai kehittämiskustannuksia, joista laaditaan erillinen kustannusarvio ja joiden jakautumisesta sovitaan osana hankintasopimusta.

 

 

Organisaatioiden oma työpanos

 

Organisaatioiden oma työpanos koostuu aluekohtaisten yhteistyökoordinaattoreiden työkustannuksista sekä organisaatioista työhön nimettyjen asiantuntijoiden kustannuksista. Organisaatioiden oma työ ei kuulu yhteistyön yhteisiin jaettaviin kustannuksiin.

 

.2.Hankkeen rahoitus ja yhteisten kustannusten jakaminen

Yhteistyön rahoitus muodostuu yhteistyölle myönnetystä mahdollisesta ulkoisesta rahoituksesta sekä Osapuolten omarahoitusosuudesta. Yhteistyön mahdollisesti saama ulkoinen rahoitus kohdistetaan yhteisten kustannusten kattamiseen. Yhteisten kustannusten ja mahdollisen ulkoisen rahoituksen välinen erotus jaetaan Osapuolten kesken. Yhteistyön yhteisten kustannusten jakamisen periaatteena käytetään Osapuolten edustamien alueiden ja organisaatioiden asukasmäärien suhteita seuraavasti

 

Nykyinen organisaatio- ja aluerakenne

 

Mikäli työhön osallistuu sairaanhoitopiiri, käytetään jakoperusteena sairaanhoitopiirin väestöpohjaa. yhteistyöhön osallistuvat saman sairaanhoitopiirin alueen toimijat sopivat keskenään kustannusten keskinäisestä jaosta sairaanhoitopiirikohtaisesti.

 

Mikäli yhteistyöhön osallistuu sairaanhoitopiirin alueelta yksi tai useampi kuntaorganisaatio, kuitenkin siten, ettei sairaanhoitopiiri osallistu, jaetaan kustannukset organisaatioiden väestöpohjan mukaisesti. Saman sairaanhoitopiirin alueen toimijat sopivat keskenään kustannusten keskinäisestä jaosta sairaanhoitopiirikohtaisesti.

 

Kulut ja kustannukset jaetaan 31.12.2015 mukaisten asukaslukujen suhteessa.

 

Sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisen ja tuottamisen vastuiden siirtymisen jälkeen (oletus 1.1.2019 alkaen)

 

Mikäli työhön osallistuu maakunta tai sen organisaatioon kuuluva julkinen sote-palvelujen tuottaja, käytetään jakoperusteena maakuntien väestöpohjaa. Yhteistyöhön osallistuvat saman maakunnan alueen toimijat sopivat keskenään kustannusten keskinäisestä jaosta maakunta­kohtaisesti.

 

Mikäli yhteistyöhön osallistuu maakunnan alueelta yksi tai useampi sote-tuottajaorganisaatio, kuitenkin siten, ettei maakunta tai sen organisaatioon kuuluva julkinen sote-tuottaja ei osallistu, jaetaan kustannukset organisaatioiden väestöpohjan mukaisesti. Saman maakunnan alueen toimijat sopivat keskenään kustannusten keskinäisestä jaosta maakuntakohtaisesti

 

Kulut ja kustannukset jaetaan 31.12.2018 mukaisten asukaslukujen suhteessa.

 

.3.Laskutus

 

Isäntäorganisaatio laskuttaa muita Osapuolten edustamia sairaanhoitopiirejä 4 kertaa vuodessa seuraavasti:

15.6-30.9.

1.10-31.12.

1.1-31.3.

1.4.-14.6

 

Yhteistyön kustannusten laskutus tehdään toteutuneiden kustannusten mukaisesti, niiltä osin kun kustannukset kuuluvat Osapuolten kansallisten kustannusten piiriin sairaanhoitopiirien väestöpohjan mukaisesti. Yhteistyöhön osallistuvat saman sairaanhoitopiirin alueen toimijat sopivat keskenään kustannusten keskinäisestä jaosta sairaanhoitopiirikohtaisesti. Yhteistyön laskutus toteutetaan yhteisten kustannusten osalta 1.9.2016 alkaen. Laskun liitteenä toimitetaan pääkirjanote toteutuneista kustannuksista. Maksu tulee suorittaa kahdenkymmenen­yhden (21) päivän kuluessa laskun saapumisesta. Viivästyskorko on korkolain mukainen.

 

Mikäli jokin Osapuolista vetäytyy, irtisanotaan tai lakkaa muusta syystä olemasta tämän sopimuksen osapuoli, jakoperuste lasketaan uudelleen väestöpohjan mukaan. Jonkin Osapuolen vetäytyessä ohjausryhmä käsittelee sopimusmuutostarpeita ja päättää yhteistyön jatkamisen edellytyksistä.

Osapuolet sitoutuvat myöntämään lisärahoitusta, mikäli se on ennalta-arvaamattoman tai osapuolista riippumat­toman syyn tai yhteistyön etenemisen ja toteutumisen kannalta välttämätöntä. Mahdollisesta lisärahoituksesta käydään erilliset neuvottelut osallistuvien Osapuolten kesken.

5.Salassapito

Osapuolet sitoutuvat pitämään salassa toisiltaan saamansa aineistot ja tiedot siltä osin kuin ne ovat julkisuuslain perusteella salassa pidettäviä. Tietojen vastaanottaja ei saa ilman luovuttajan suostumusta antaa tietoja kolmannelle osapuolten sisäistä käyttöä varten laadituista asiakirjoista. Osapuolet sitoutuvat olemaan käyttä­mättä em. tietoja muihin kuin sopimuksen mukaisiin tarkoituksiin. Osapuolten on huolehdittava sellaisten tietojen salassapidosta, jotka se on saanut tietoonsa millä tahansa tavalla, niin salaisiksi merkittyjen kuin myös sellaisten, jotka olisi tullut asian luonteen vuoksi ymmärtää salaisiksi.

 

Projektissa syntyvän materiaalin ja tuotosaineiston osalta tulee huomioida tietojärjestelmätoimittajien tasa­puolinen ja syrjimätöntä kohtelu, joka edellyttää, että keskeneräisten tuotosten käsittelystä ja julkaisusta on selkeät ja dokumentoidut pelisäännöt. Yhteistyön ohjausryhmä päättää keskeneräisten tuotosten julkaisuun liittyvistä käytännöistä.

 

6.Aineettomat oikeudet

 

1)Tällä Sopimuksella ei ole mitään vaikutusta oikeuksiin, jotka liittyvät niihin aineistoihin, jotka Osapuolet luovuttavat toisilleen yhteistyön toteuttamista varten.

 

1.Omistusoikeus ja immateriaalioikeudet yhteistyön tuotoksiin ja muuhun yhteistyössä syntyvään aineistoon kuuluvat Osapuolille, joilla on oikeus käyttää ja muokata yhteistyön tuotoksia ja muuta yhteistyössä syntyvää aineistoa omassa toiminnassaan ja oikeus tässä tarkoituksessa luovuttaa niitä myös kolmannelle osapuolelle. Yhteistyön ohjausryhmä sopii tähän liittyvistä menettelytavoista.

 

2.Tuotosmateriaalin käsittelyssä ja hyödyntämisessä tulee huomioida mahdollisiin hankintoihin liittyvä tietojärjestelmätoimittajien tasapuolinen ja syrjimätöntä kohtelu, joka edellyttää sitä, että materiaali saatetaan avoimesti ja vastikkeettomasti kaikkien potentiaalisten tarjoajien saataville samanaikaisesti. Yhteistyön ohjausryhmä sopii tähän liittyvistä menettelytavoista.

 

2)Kaikilla sopimusosapuolilla on vapaa ja itsenäinen oikeus hyödyntää yhteistyön yhteydessä syntyvää tietotaitoa.

7.Vahingonkorvaus

Osapuolella on oikeus saada toisen Osapuolen sopimusrikkomuksesta korvaus kaikista välittömistä kuluista ja vahingoista. Korvausvaatimukset on esitettävä kirjallisesti. Vahingonkorvauksen enimmäismäärä on Tarkennetaan

Osapuolet eivät vastaa mistään välillisistä tai epäsuorista vahingoista. Vastuunrajoitukset eivät koske vahinkoa, joka on aiheutettu tahallisesti tai törkeällä huolimattomuudella.

8.Sopimuksen voimassaolo ja jatkuminen

Tämä sopimus tulee voimaan sen allekirjoituksella ja on voimassa toistaiseksi.

9.Sopimuksen muuttaminen

Muutokset tähän sopimukseen on tehtävä kirjallisesti ja kaikkien osapuolten on ne asianmukaisin allekirjoituksin vahvistettava.

10.Sopimuksen siirtäminen ja purkaminen

 

Sopimuksen osapuolella on oikeus siirtää Sopimus kokonaisuudessaan toiselle sellaiselle kolmannelle osapuolelle, jolle sen sosiaali- ja terveydenhuollon tehtävät siirtyvät kokonaan tai osittain. Sopimusta ei voida siirtää muille osapuolille ilman kaikkien sopimusosapuolen kirjallista suostumusta.

 

Sopimuksen osapuolella on oikeus irtisanoa Sopimus noudattamalla 30 päivän irtisanomisaikaa. Irtosanominen on tehtävä kirjallisesti ja osoitettava yhteistyön ohjausryhmälle.

 

Mikäli olosuhteet tai sopimuksentekohetkellä vallinneet edellytykset ovat muuttuneet siinä määrin, että sopija­osapuolen osallistuminen on käynyt mahdottomaksi, voi Osapuoli vetäytyä yhteistyöstä. Tieto vetäytymisestä tulee toimittaa kirjallisesti ohjausryhmälle tiedoksi. Vetäytymisessä noudatetaan 30 päivän irtisanomisaikaa.

 

Mikäli sote- ja maakuntauudistuksen yhteydessä Sopimuksessa kuvatut asiakas- ja potilastietojärjestelmien uudistamista koskeva tehtävät siirtyvät maakuntien omistaman ICT-palvelukeskuksen vastuulle, käynnistävät Sopimuksen Osapuolet neuvottelun yhteistyön edellyttämien tehtävien ja vastuiden siirrosta kyseiselle toimijalle.

 

Mahdollisten Sopimusmuutosten lopputuloksena yhteistyön osapuoli on velvollinen maksamaan sille kuuluvat kustannusosuudet sen kalenterivuoden loppuun asti, jonka aikana irtisanomisesta on ilmoitettu.

 

11.Sovellettava laki ja erimielisyyksien ratkaisupaikka

 

Sopimuksesta johtuvat erimielisyydet pyritään ratkaisemaan ensisijaisesti Osapuolten välisissä neuvotteluissa.

 

Jos Osapuolet eivät neuvotteluteitse pääse yksimielisyyteen, erimielisyydet ja riitaisuudet ratkaisee ensimmäisenä oikeusasteena XXX käräjäoikeus.

12.Sopimuskappaleet

Tätä sopimusta on laadittu XX (x) samasanaista kappaletta, yksi jokaiselle Osapuolelle.

 

 

 

 

13.Allekirjoitukset

 

 

 

 

 

 

14.Liitteet

Liite 1 etenemispolku

Liite 2 hankesuunnitelma