Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta8319.04.201611

1978-2016 (33, 018, 029, 010)

Kupittaan sairaalan psykiatrian tilannekatsaus

Tiivistelmä:

Sosiaali- ja terveyslautakunta saa tilannekatsauksen helmikuussa 2016 julkisuuteen nousseiden, Kupittaan sairaalasta raportoitujen tapahtumien ja tehtyjen toimenpiteiden johdosta.

Sosterla § 83

Terveyspalvelut, palvelualuejohtaja Katariina Korkeila 12.4.2016:

Julkisuudessa 18.2.2016 esille tuotuja Kupittaan vanhuspsykiatrian osaston G1 tapahtumia ajalla 2009–2013 on käsitelty sosiaali- ja terveyslautakunnassa 24.2.2016 § 42 ja 29.3.2016 § 70, minkä lisäksi sosiaali- ja terveyslautakunnalle on pidetty aihetta koskeva tiedotustilaisuus 9.3.2016. Kaupunginhallitus on kokouksissaan 29.2.2016 § 80 ja 7.3.2016 § 100 päättänyt, että potilasturvallisuus, hoidon laatu ja työhyvinvointi mielenterveys- ja päihdepalveluissa on varmistettava, ja että Turun kaupungin ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin psykiatriatoimintojen yhdistämistä koskevan selvitystyön rinnalla on tarkoituksenmukaista käynnistää myös kaupungin sisäinen selvitys mielenterveys- ja päihdepalveluiden mahdollisesta uudelleen organisoinnista ja johtamisjärjestelmän kehittämisestä. Tehtävää selvitystyötä ohjaa kaupunginjohtaja ja selvityksen tekemisestä vastaa terveyspalveluiden palvelualuejohtaja, joka raportoi selvitystyön etenemisestä kaupunginjohtajalle, sosiaali- ja terveyslautakunnalle ja tarvittaessa myös kaupunginhallitukselle.

Viestintävastuu sisäiseen tarkastukseen ja viranomaisyhteistyöhön liittyvistä asioista on keskitetty kaupunginjohtajalle. Työhyvinvoinnin, hoidon laadun ja potilasturvallisuuden varmistamiseksi tehdyt toimenpiteet vuonna 2013 tehdyn raportin jälkeen ja helmikuun 2016 jälkeen on esitelty luottamuselimille edellä mainituissa kokouksissa. Henkilökunnalle on pidetty useita tiedotustilaisuuksia ja työpaikan sisäisiä kokouksia, joissa on käsitelty tilannetta ja sen aiheuttamia toimia.

Viranomaisselvitykset

Tapahtumien seurauksena käynnissä on edelleen useita selvityksiä, mm. sisäisen tarkastuksen selvitykset, Valviran ja Lounais-Suomen aluehallintoviraston selvitykset tarkastuskäynteineen Kupittaan psykiatriseen sairaalaan 24.2. ja 23.3.2016, Lounais-Suomen poliisin tutkinta sekä Fimean lääkehuollon toteutumista selvittävä tarkastus.

Selvitykset ovat edelleen kesken, mutta Valviran ja AVI:n ensimmäisestä tarkastuskäynnistä, joka kohdistui osaston G1 toimintaan, on saatu tarkastuskertomus Valviralta 22.3.2016.

Liite 1Valviran tarkastuskertomus

Tarkastuskertomuksessaan Valvira nosti esille seuraavia huomioitavia asioita:

Tarkastuskertomuksessaan Valvira piti asianmukaisina Kupittaan sairaalan menettelyä tarkkailulähetteen laatimisessa ja tarkkailuun asettamisessa, tarkkailulausunnon laatimisessa ja potilaan hoitoon määräämisessä. Tarkastuskäynnillä saatujen tietojen perusteella potilaan eristämistä osastolla G1 koskevista ohjeista ja menettelytapojen kuvauksesta ei tullut esille epäasiallisuuksiin viittaavia seikkoja. Eristämisten ja sitomisten määrää on Valviran arvion mukaan myös seurattu ja tarkasteltu asianmukaisesti. Tarkastuksen yhteydessä ei myöskään ilmennyt ajankohtaista selkeää epäasianmukaisuutta osastolla G1 toteutetussa lääkehuollossa. Osaston G1 terveydenhuollon ammattihenkilöillä on Valviran näkemyksen mukaan käytettävissään asianmukaiset ohjeet potilasasiakirjojen laadinnasta ja potilasasiakirjojen käsittelystä sähköisessä muodossa.

Yhteenvedossaan Valvira toteaa, että muistisairaiden potilaiden pääsy heidän toimintakykyään edellyttämää palvelun tarvetta vastaavaan jatkohoitopaikkaan tulisi välittömästi varmistaa. Turun hyvinvointitoimialan mielenterveys- ja päihdepalveluiden tulosyksikön potilasturvallisuussuunnitelma ja potilasturvallisuuden toimenpideohjelman 2015 toimenpiteet tulee toimeenpanna käytännössä ja niiden toteutumista hoitotyössä tulee seurata ja valvoa kaikilla työnantajan toimivallassa olevin omavalvonnan keinoin. Valvira toteaa raportin lopuksi jatkavansa Kupittaan sairaalan psykiatristen osastojen toiminnan tarkastamista.

Viranomaisselvitysten yhteydessä on lisäksi ilmennyt aihetta epäillä, että yhdellä Kupittaan sairaalassa sairaanhoitajana työskentelevällä henkilöllä ei olisi terveydenhuollon ammattihenkilön oikeuksia. Tämän johdosta poliisille on tehty tutkintapyyntö, ja poliisi tutkii asiaa. Hyvinvointitoimialalla on tämän jälkeen tarkistettu rekistereistä kaikkien työntekijöiden oikeudet työskennellä sosiaali- ja terveydenhuollon ammattinimikkeillä. Tutkinnassa on tämän tarkistuksen perusteella löytynyt toinenkin henkilö, jolla oikeuksia terveydenhuollon ammattihenkilönä työskentelemiseen ei ole ollut. Kummankin ilman asianmukaisia terveydenhuollon ammattioikeuksia työskennelleen työsuhteet on päätetty.

Mielenterveys- ja päihdepalveluiden tulosyksikön organisaatioselvitys

Selvitys mahdollisesta palveluiden uudelleenorganisoitumisesta ja johtamisjärjestelmästä etenee seuraavasti:

Valmisteluryhmän puheenjohtajana toimii terveyspalveluiden palvelualuejohtaja, ja selvitystä työstetään eri työryhmissä. Vaiheen 1 osalta G1-osaston toimintojen uudistaminen on käynnistynyt siten, että osaston potilaspaikkojen määrää on jo vähennetty ja kevään 2016 aikana pyritään vanhuspsykiatristen osastojen G1 ja G2 toiminnot yhdistämään. Valmisteluissa on edetty yhteistoimintalain mukaisesti. Potilaiden hoito turvataan perustamalla uusi ns. välimuotoisten palveluiden toimintayksikkö, jossa on tarkoituksena tarjota potilaan kotiin tai muuhun hoitopaikkaan palvelua joka on enemmän kuin avohoitokäynti ja vähemmän kuin sairaalahoitopäivä, yksilöllisesti potilaan tarpeisiin räätälöiden. Resurssien suunnittelussa hyödynnetään paitsi olemassa olevaa osastokapasiteettia, myös somaattisen kotisairaalan hoitomallia liikkuvan tiimin muodossa. Kotona oleville potilaille tarjotaan puhelinkontaktimahdollisuus sairaalaan ympärivuorokautisesti. Vaikeasti oireileville muistihäiriöpotilaille on suunnitteilla korvaava uudenlainen hoitomuoto, jossa hyödynnetään somaattisen sairaalan ja geropsykiatrisen osaamisen yhteistyötä mm. vierihoitomallilla. Tämän suunnitteluun tarvitaan yhteistyötä eri tulosyksiköiden ja palvelualueiden kesken.

Selvitystyössä riippuvuus mahdollisen tulevan VSSHP-yhdistymisen kanssa sanelee etenemistä, minkä vuoksi mielenterveys- ja päihdepalveluiden organisatorisen aseman määrittäminen (vaihe 2) on vielä kesken. Osastojen työnjaon ja henkilökuntarakenteen tarkastelu samoin kuin esimiestyön organisoinnin ja vastuukysymysten selvitystyö on kesken. VSSHP-selvitys tuodaan päätöksentekoon toukokuun 2016 loppuun mennessä.

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta merkitsee asian tiedoksi. Viimeistään lautakunnan kesäkuun kokouksessa lautakunnalle esitetään Valviran tarkastusraportin toimenpiteiden eteneminen ja organisaatioselvityksen uusi tilannekatsaus.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli kokouksessa palvelualuejohtaja Katariina Korkeila.

Jakelu

tpvKorkeila Katariina


Liitteet:

Sosterla § 83
Liite 1:Valviran tarkastuskertomus