Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta7519.04.20163

3644-2016 (653)

Luolavuoren koulun ja hyvinvointitoimialan järjestämän iltapäivähoidon tilatarveselvitys

Tiivistelmä:

Luolavuoren koulun toiminta on Turun kaupungin ylläpitämää. Oppilaiden iltapäivähoito tuotetaan yhteistyössä Hyvinvointitoimialan kanssa. Luolavuoren koulun pienluokkien oppilaiden aamu- ja iltapäivähoitoon ottamisesta tehdään hallinnollinen päätös Hyvinvointitoimialalla. Tarveselvityksessä on alustavasti hahmoteltu miten Luolavuoren koulun tilaohjelma olisi sijoitettavissa esimerkiksi Ruiskadun tiloihin.

Sosterla § 75

Tilacontroller Minna Juselius, opettaja Juha Mäenpää, toiminnanohjaaja Eira Erika Piironen ja vammaispalvelujohtaja Kaisa Kiiski 12.4.2016:

Luolavuoren koulun toiminta-alueittain opetuksen keskittämisestä on laadittu tilatarveselvitys. Selvitys on käynnistetty tilajohtajan päätöksellä 21.10.2014. Päätöksen perusteella asetettiin työryhmä, johon kuuluvat sivistystoimialan, kiinteistötoimialan ja strateginen tilojen ohjaus –vastuualueen edustajat. Myöhemmin ryhmää on täydennetty myös hyvinvointitoimialan edustajalla.

Lähtökohtana tarveselvitykselle oli etsiä Luolavuoren koululle uusi tilaratkaisu, jossa huomioidaan erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden tarpeet ja opetustoiminnan erityispiirteet. Samalla oli tavoitteena vähentää käytössä olevien yksiköiden määrää. Selvitystä täydennettiin kehitysvammaisten lasten iltapäivähoidolla, sillä näiden katsottiin liittyvän kiinteästi yhteen Luolavuoren koulun toiminnan kanssa. Osa koulun oppilaista käy tällä hetkellä iltapäivähoidossa hyvinvointitoimialan järjestämässä ja toimialalla vuokralla olevissa tiloissa.

Tarveselvitys päätyy ehdottamaan Luolavuoren koulun entisten Pääskyvuoren, Hepokullan ja Martin yksiköiden sekä hyvinvointitoimialan järjestämän iltapäivähoidon sijoittamista saman katon alle ja parhaaksi sijoituspaikaksi todetaan Ruiskatu 8 kiinteistö. Kyseiset Luolavuoren koulun yksiköt on jo tarveselvitysprosessin aikana sijoitettu väliaikaisiin väistötiloihin Inkilänkadulla sijaitseviin Bovalius opiston entisiin tiloihin ja osittain Luolavuoren pääkoululle. Pysyvä ratkaisu tämä ei kuitenkaan voi olla.

Luolavuoren koulun tilapäisessä Inkilänkadun yksikössä järjestetään toiminta-alueittain opetusta vaikeimmin kehitysvammaisille oppilaille. Tämä opetus vaatii tuekseen erilaisia tiloja. Ryhmissä on liikuntavammaisia lapsia, joiden toiminnassa täytyy tilojen puolesta huomioida esteetön kulkeminen ja liikkuminen. Tilojen suunnittelussa täytyy huomioida työergonomia sekä riittävän väljät tilat. Apuvälineille tarvitaan säilytystiloja, hoidollista työtä varten tarvitaan hoito- ja pesutiloja ja ainakin osaan tiloista tarvitaan kattokiskoja siirtymisiä helpottamaan. Lisäksi lepo- ja rauhoittumistiloja tarvitaan koulupäivien aikana. Iltapäivätoiminnan tiloissa tulee huomioida samat asiat, mutta myös vapaamuotoisempaa leikkitilaa tarvitaan.

Sivistystoimiala voi hankkeen toteutuessa luopua Inkilänkadun vuokratiloista ja hyvinvointitoimiala Toivolankadun vuokratiloista. Samalla hyvinvointitoimiala voi osoittaa Toivolan toimintakeskuksen aikuisten kehitysvammaisten käyttöön, mille on myös tarvetta.

Ruiskadun kiinteistö vapautuu Turun ammattikorkeakoululta kampussuunnitelmien mukaan syksyyn 2018 mennessä, jonka jälkeen kohteessa tarvitaan tiettyjä muutostöitä, jotta sinne saadaan sijoitettua muita toimintoja. Näin ollen tilat olisivat käyttöönotettavissa arviolta syksyllä 2019. Kampushankkeen päätöksenteon yhteydessä on Ruiskadulle suunniteltu sijoittuvaksi Luolavuoren koulun yksiköitä, ammatti-instituutin Kellonsoittajankadun yksikkö, aikuiskoulutuksen Lemminkäisenkadun yksikkö ja väistötilakoulu.

Liite 1Luolavuoren koulun tilatarveselvitys

Tämän kokonaisuuden Ruiskadulle sijoittamisen hankesuunnitelman myötä selviää todelliset vuokravaikutukset toimialoille, mutta alustavan kustannusennusteen mukaan vuokrataso Luolavuoren koulun ja iltapäivätoiminnan tiloissa olisi noin 17-18 €/m2. Luolavuoren koululle kohdistuva osuus olisi noin 32 000 euroa kuukaudessa ja 380 000 euroa vuodessa. Hyvinvointitoimialalle kohdistuva osuus olisi noin 4 000 euroa kuukaudessa ja 50 000 euroa vuodessa.

Toimialojen hyväksyttyä tarveselvityksen siirrytään hankesuunnitteluvaiheeseen.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 13.4.2016:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää omalta osaltaan hyväksyä Luolavuoren koulun ja hyvinvointitoimialan järjestämän iltapäivähoidon tilatarveselvityksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli talous- ja hallintojohtaja Max Lönnqvist.

Jakelu

ilmKonsernihallinto, strateginen tilojen ohjaus


Liitteet:

Sosterla § 75
Liite 1:Luolavuoren koulun tilatarveselvitys