Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta7919.04.20167

853-2016 (010, 420, 46)

Sosiaali- ja terveyslautakunnan päätösvallan delegointi asiakasasioissa

Tiivistelmä: -

Sosterla § 79

Lakimies Liisi Teräväinen:

Sosiaali- ja terveyslautakunta on kokouksessaan 25.4.2013 § 88 (1454-2013) päättänyt lautakunnan päätösvallan delegoinnista asiakasasioissa. Tätä päätöstä on lainsäädännön, toiminnallisten ja nimikemuutosten vuoksi tarpeen muuttaa.

Sosiaalihuoltolain (17.9.1982/710) voimassaolevan 12 §:n 2 momentin mukaan viranhaltijalla, jonka sosiaalihuollosta vastaava toimielin (sosiaalihuoltolain 6 § 17.9.1982/710) on tehtävään määrännyt, on oikeus toimielimen vahvistamien perusteiden ja yleisten ohjeiden mukaisesti toimielimen puolesta päättää kiireellisissä tapauksissa tahdosta riippumattoman huollon antamisesta ja siihen liittyvistä muista toimenpiteistä ja näissä tapauksissa käyttää toimielimen puhevaltaa itse tai asiamiehen välityksellä.

Lastensuojelulain 13 § 1 momentin perusteella lastensuojelulain 38 §:n 1 momentissa tarkoitetusta kiireellisestä sijoittamisesta ja 39 §:n 1 momentissa mainitusta kiireellisen sijoituksen lopettamisesta päättää sosiaalihuollosta vastaavan toimielimen määräämä sosiaalityöntekijän ammatillisen kelpoisuuden omaava viranhaltija.

Lastensuojelulain 63 § 2 momentin perusteella päätöksen yhteydenpidon rajoittamisesta kiireelliseen sijoitukseen liittyvissä tapauksissa ja tarvittaessa muissa kiireellisissä tilanteissa tekee lastensuojelulain 13 §:n 1 momentissa tarkoitettu sosiaalityöntekijä.

Sosiaalihuoltolain (17.9.1982/710) voimassa olevan 41 §:n mukaan milloin sosiaalihuollon ilmeisessä tarpeessa olevan henkilön etu terveyden, kehityksen tai turvallisuuden vakavan vaarantumisen vuoksi sitä välttämättä vaatii, eikä sosiaalihuollon tarve ole muutoin selvitettävissä, sosiaalityöntekijällä on oikeus 6 § 1 momentissa tarkoitetun toimielimen määräämän johtavan sosiaalihuollon viranhaltijan määräyksestä huollon tarpeen selvittämiseksi päästä tällaisen henkilön asuntoon tai muuhun olinpaikkaan.

Päihdehuoltolain 12 §:n 1 momentin perusteella sosiaali- ja terveyslautakunnan määräämä ammatillisen kelpoisuuden omaavalla sosiaalityöntekijällä on lautakunnan vahvistamien perusteiden ja yleisten ohjeiden mukaisesti oikeus määrätä henkilö tahdosta riippumatta hoitoon väkivaltaisuuden perusteella päihteiden käytön katkaisemiseksi enintään viideksi vuorokaudeksi ja päättää siihen liittyvistä muista toimenpiteistä sekä käyttää näissä tapauksissa lautakunnan puhevaltaa itse tai asiamiehen välityksellä.

Päätös, jolla henkilö on määrätty hoitoon tahdosta riippumatta, on alistettava heti hallinto-oikeuden vahvistettavaksi.

Sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista annetun lain 20 §:n 2 momentin ns. rahalaitospyynnön tilanteissa, joissa sosiaalihuollon viranomainen ei saa riittäviä tietoja tai selvityksiä ja jos on perusteltua syytä epäillä asiakkaan tai hänen laillisen edustajansa antamien tietojen riittävyyttä tai luotettavuutta, voi tehdä sosiaalihuoltolain (17.9.1982/710) 6 §:ssä tarkoitetun toimielimen määräämä sosiaalihuollon viranhaltija. Asiakas voi hakea muutosta tähän viranhaltijan päätökseen.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää, että lastensuojelulain 38 §:n 1 momentissa tarkoitetuista kiireellisestä sijoituksesta ja siihen liittyvästä lastensuojelulain 63 §:n 2 momentissa tarkoitetusta yhteydenpidon rajoittamisesta sekä lastensuojelulain 39 §:n 1 momentissa tarkoitetusta kiireellisen sijoituksen lopettamisesta päättää:

Lastensuojelulain 39 §:n 1 momentissa tarkoitetusta kiireellisen sijoituksen lopettamisesta voi myös päättää:

Kiireellisesti sijoitettujen lasten osalta lastensuojelulain 63 §:n 2 momentin tarkoittamissa muissa kiireellisissä tilanteissa päätöksen yhteydenpidon rajoittamisesta päättää:

Huostassa olevien lasten osalta lastensuojelulain 63 §:n 2 momentin tarkoittamissa muissa kiireellisissä tilanteissa yhteydenpidon rajoittamisesta päättää:

Sosiaalihuoltolain (17.9.1982/710) 41 §:n mukaisesta asuntoon tai muuhun olinpaikkaan pääsemisestä päättää:

Henkilön määräämisestä väkivaltaisuuden perusteella päihdehuoltolain 12 §:n 1 momentissa tarkoitettuun lyhytaikaiseen hoitoon päättää:

Sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista annetun lain 20 §:n 2 momentissa mainitun päätöksen tietojen pyytämisestä rahalaitoksilta voi omalla toimialallaan tehdä johtava sosiaalityöntekijä, toimistopäällikkö, vammaispalvelujohtaja, talouspäällikkö tai talous- ja hallintojohtaja.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli talous- ja hallintojohtaja Max Lönnqvist.

Jakelu

tiedKatas Kaarina
tpvKiiski Kaisa
tiedKorkeila Katariina
tiedKuronen Sirpa
tiedLönnqvist Max
tpvNiinimäki Merja
tpvPitkäkari Ritva
tpvSuomela Sari
tiedTeräväinen Liisi
tpvVirta Minna