Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta8419.04.201612

10302-2015 (065, 159, 441)

Ruokapalvelujen, vaihe 2, hankinnan keskeyttäminen ja uuden kilpailutuksen käynnistäminen

Tiivistelmä:

Ruokapalveluista (vaihe 2) on pyydetty tarjoukset 1.11.2016 alkavalle sopimuskaudelle. Hankinta esitetään keskeytettäväksi ja uuden kilpailutuksen käynnistämistä uudella hankintailmoituksella.

Sosterla § 84

Konsernihallinto, lakimies Päivi Kynkäänniemi ja hankinta- ja logistiikkakeskus, hankinta-asiantuntija Päivi Aaltonen 7.4.2016:

Sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi 19.1.2016 § 22 Mäntymäen sairaala-alueen yksiköiden potilaiden/asiakkaiden ruokapalveluiden sekä henkilöstöruokailun kilpailuttamisasiakirjat 1.11.2016 alkavalle sopimuskaudelle.

Turun kaupungin hankinta- ja logistiikkakeskus on pyytänyt hyvinvointitoimialan toimeksiannosta tarjouksia ruokapalvelujen vaiheen 2 (Mäntymäen sairaala-alue) hankinnasta. Tarjousten viimeinen jättöpäivä oli 7.4.2016.

Hankintailmoitus EU-kynnysarvon ylittävänä hankintalain liitteen B mukaisena toissijaisena palveluhankintana julkaistiin 20.1.2016 HILMA-ilmoituskanavassa osoitteessa www.hankintailmoitukset.fi. Tarjouspyyntö liitteineen julkaistiin samana päivänä Tarjouspalvelu.fi -toimittajaportaalissa osoitteessa www.tarjouspalvelu.fi/turku. Hankinnasta esitettyihin kysymyksiin vastattiin Tarjouspalvelu.fi -toimittajaportaalissa. Hankinnasta julkaistiin korjausilmoitukset 19.2.2016 sekä 23.3.2016. Muutosten ja korjausilmoitusten syynä olivat tarkennukset ravitsemuksen sisältöön ja erityisruokavalioiden määriin sekä keittiön laiteluettelon päivittäminen. Lisäksi ilmoitettiin kolmannen näytön järjestämisestä kohteisiin.

Hankinta- ja logistiikkakeskus ilmoitti 4.4.2016 Tarjouspalvelu.fi -toimittajaportaalissa osoitteessa www.tarjouspalvelu.fi/turku, että tarjouspyyntö on otettu korjattavaksi ainakin 20.4.2016 saakka ja että tämän jälkeen tarjouspyyntöä korjataan ja jatketaan tarjousten jättöaikaa tai hankinta keskeytetään. Mikäli hankinta tullaan keskeyttämään, hankintamenettely laitetaan vireille mahdollisimman nopeasti ja mahdollisimman vähäisin muutoksin.

Julkisista hankinnoista annetun lain (jäljempänä hankintalaki) 2 §:n 1 momentin mukaan hankintayksikön on käytettävä hyväksi olemassa olevat kilpailuolosuhteet, kohdeltava hankintamenettelyn osallistujia tasapuolisesti ja syrjimättä sekä toimittava avoimesti ja suhteellisuuden vaatimukset huomioon ottaen.

Hankintalain 73 a §:ssä säädetään hankintamenettelyn keskeyttämisestä. Pykälän 1 momentin mukaan hankintamenettely voidaan keskeyttää todellisesta ja perustellusta syystä. Säännöksen esitöiden mukaan (HE 182/2010 vp s. 22) keskeyttämisen syyn arvioinnissa hankintayksikön tulee kiinnittää huomiota siihen, perustuuko hankintamenettelyn keskeyttäminen todellisiin syihin, ja siihen, vaikuttaako ratkaisu syrjivästi ehdokkaisiin tai tarjoajiin.

Hankintayksikkö keskeyttää hankintamenettelyn hankintaa tekemättä. Keskeyttämisen syynä on se, että Turun kaupungilla ei ole yksiselitteistä linjausta henkilöstöruokailun tukemisesta. Hankintalain 17 §:n 1 momentin mukaan hankinnan ennakoitua arvoa laskettaessa perusteena on käytettävä suurinta maksettavaa kokonaiskorvausta ilman arvonlisäveroa. Arvoa laskettaessa on otettava huomioon myös hankinnan mahdolliset vaihtoehtoiset toteuttamistavat ja hankintasopimukseen sisältyvät optio- ja pidennysehdot sekä ehdokkaille tai tarjoajille maksettavat palkkiot tai maksut.

Hankintalain 17 §:n 5 momentin mukaan ennakoidun arvon on pädettävä silloin, kun hankintayksikkö toimittaa hankintailmoituksen julkaistavaksi tai muuten aloittaa hankintamenettelyn. Hankintayksiköllä olisi pitänyt olla käytettävissään linjaus henkilöstöruokailun tuesta ennen hankintamenettelyn käynnistämistä.

Hankintayksikkö on edellä todetulla tavalla arvioinut hankinnan arvon virheellisesti ja hankintamenettelyssä on tapahtunut sen vuoksi virhe. Hankintayksiköllä on em. syin todellinen ja perusteltu tarve keskeyttää hankinta. Keskeyttämispäätöstä tehtäessä on toimittu tasapuolisesti ja ehdokkaita syrjimättä.

Esitämme päätettäväksi edellä esitetyin perustein, että ruokapalvelujen vaiheen 2 (Mäntymäen sairaala-alue) hankinta keskeytetään. Päätös voidaan panna täytäntöön lainvoimaisuutta odottamatta. Uusi kilpailutus käynnistetään uudella hankintailmoituksella.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 11.4.2016:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää, että ruokapalvelujen vaiheen 2 (Mäntymäen sairaala-alue) hankinta keskeytetään ja että uusi kilpailutus käynnistetään uudella hankintailmoituksella. Päätös voidaan panna täytäntöön lainvoimaisuutta odottamatta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli talous- ja hallintojohtaja Max Lönnqvist.

Jakelu

ilmAaltonen Päivi
ilmAhonen Sari
ilmKorkeila Katariina
ilmKuronen Sirpa
ilmKynkäänniemi Päivi
tiedLindberg Merja
tiedLindström Fredrik
ilmLönnqvist Max
tiedRavea-Unkuri Teija
tpvSeppä Päivi
tiedVuorinen Elisa