Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta6029.03.201618

2577-2016 (002, 444, 120)

Parempia palveluita maahanmuuttajille - Better Services for Immigrants

Tiivistelmä: -

Sosterla § 60

Suunnittelupäällikkö Jaana Halin ja projektipäällikkö Sirpa Vainio:

ESR:n haun erityispainotus: Maahanmuuttajien kotoutumisen tukeminen – työ- ja toimintakyvyn parantaminen (tl 5,et 10.1).

Suomessa maahanmuuttajien työttömyysaste on kantaväestöä korkeampi. Yksi integroitumista ja työllistymistä hidastava tekijä on maahanmuuttajien mielenterveys- ja päihdeongelmat. Tutkimusten mukaan maahanmuuttajilla, erityisesti pakolaistaustaisilla, on kantaväestöä enemmän mielenterveysoireita. Maahanmuuttajat eivät usein itse tunnista mielenterveyteen liittyviä kysymyksiä, eivätkä käytä mielenterveyspalveluja, vaikka raportoivat psyykkiset oireensa yhtä yleisinä kuin kantaväestö. Erityisen suurena haasteena on masennusoireista kärsivien kotona olevien maahanmuuttajanaisten tavoittaminen palveluiden piiriin. Toisin sanoen palvelut eivät tavoita ja kohdennu oikein, mikä heikentää toimintakykyä ja lisää syrjäytymisvaaraa.

Tavoitteena on edistää maahanmuuttajien integroitumista kehittämällä innovatiivisia mielenterveys- ja päihdepalveluja perustason sosiaali- ja terveyspalveluihin. Kehitystyötä tehdään asiakaslähtöisesti ja monialaisesti asiakkaiden, kolmannen sektorin, kunnan ja TE-toimiston kanssa. Päämääränä on, että maahanmuuttajille voidaan tarjota mielenterveys- ja päihdeongelmiin samanaikaista hoitoa sekä sosiaali- ja terveydenhuollon yhdistettyä tukea. Näin tehostetaan hoidon oikea-aikaisuutta ja ennaltaehkäistään ongelmien syntymistä. Kehitystyössä huomioidaan omakielinen tuki, neuvonta sekä vertaistuki. Lähtökohtana on laaja-alainen näkökulma hyvinvointiin, sillä perinteinen keskusteluun ja vastaanottotyöhön perustuva hoitomalli ei yksin tuota terveyshyötyä. Hankkeessa mm. kehitetään tapoja, joilla luontoa ja luontoliikuntaan kytkeytyviä palveluja voidaan hyödyntää osana sosiaali- ja terveyspalveluja. Hanke mm. linkitetään vapaa-aikatoimialan ja yhdistysten kehittämään #yksiturku -toimintaan, jolla tuetaan kantaväestön ja maahanmuuttajien kohtaamisia ja yhteisiä harrastusmahdollisuuksia. Tämä toiminta kehittää myös kielen oppimista.

Hankkeessa pyritään hoidollisilla, kuntouttavilla sekä hyvinvointia tuottavilla toimintatavoilla vahvistamaan kohderyhmän toimintakykyä ja osallisuutta. Kohderyhmänä ovat yli 18-vuotiaat maahanmuuttajat, joilla mielenterveys- ja/tai päihdeongelma aiheuttaa vaikeuksia selvitä arjessa ja haasteita kiinnittyä koulutukseen ja työelämään. Hankkeessa huomioidaan läheiset. Kohderyhmänä ovat myös hankkeeseen osallistuvien tahojen henkilökunta, sillä heidän osaamisen kasvua maahanmuuttajien mielenterveys- ja päihdeongelmia koskevan tiedon ja hoidon osalta tuetaan. Tuloksena on monitoimijaiseen yhteistyöhön perustuva asiakaslähtöinen palvelumalli mielenterveys- ja/tai päihdeongelmaisille maahanmuuttajille. Palvelumalli helpottaa kohderyhmän kotiutumista, kielen oppimista, työllistymistä ja toimintakyvyn ylläpitoa. Pitkällä aikavälillä yhteiskunnalle kalliista korjaavista toimenpiteistä ja erikoissairaanhoidon kustannuksista voidaan siirtää painopistettä ennaltaehkäiseviin ja perustason palveluihin. Hanke vähentää päällekkäistä ja epätarkoituksenmukaista palvelujen käyttöä kun päihde- ja mielenterveysasiakkaat ohjautuvat oikea-aikaisesti oikeiden palveluiden piiriin. Hanke vähentää päällekkäistä työtä tehostamalla ohjauskäytäntöjä julkisen sektorin palveluissa ja lisäämällä kolmannen sektorin ja julkisen sektorin välistä yhteistyötä.  Hanketta hallinnoi Turun kaupungin hyvinvointitoimiala. Yhteistyötahoina ovat: ulkomaalaistoimisto, vapaa-aikatoimiala, työllistämispalvelut ja -hankkeet, Infotori, Varsinais-Suomen TE-toimisto, THL:n Monikulttuurisen hyvinvoinnin tiimi, kolmannen sektorin toimijat (mm. Daisy Ladies, Turun Tyttöjen Talo®, Lounais-Suomen Martat, A-Kilta, FinFami ja Varsinais-Suomen Sininauha).

ESR-hankehakemus "Parempia palveluja maahanmuuttajille" on Keski-Suomen ELY-keskuksen käsittelyssä. Hakuaika päättyi 1.3.2016. Hakemusten yleisten valintaperusteiden mukainen arviointi on jo tehty ja hakemus pääsi tästä vaiheesta eteenpäin eli hakemus lähtee seuraavaksi asiantuntijoiden kommentoitavaksi. Kommentointikierros päättyy 11.4., jonka jälkeen hakemus arvioidaan erityistavoitekohtaisilla valintaperusteilla. Hakemus on julkiselta tueltaan yli 200 000 euron hanke, joten hakemus menee myös Varsinais-Suomen maakunnan yhteistyöryhmän (MYR) käsiteltäväksi (kokoontuu tämänhetkisen tiedon mukaan vasta 20.6., mutta kokousta pyritään aikaistamaan). Alustavaa tietoa hakemuksen rahoitusmahdollisuuksista voi aikaisintaan antaa 19.4. jälkeen. Tuolloin Keski-Suomen ELY-keskuksen rahoitusasiantuntijat kokoontuvat hankevalintakokoukseen, jossa valitaan ne hankkeet, joita MYR:lle esitetään rahoitettavaksi. Sekä myönteiset että kielteiset hankepäätökset voidaan tehdä aikaisintaan MYR-käsittelyn jälkeen. Myönteisen lausunnon MYR:n kokouksessa saaneet kutsutaan myös tarkempiin hankeneuvotteluihin ennen päätöksentekoa.

Liite 1Hankehakemus

Liite 2Rahoitussuunnitelma

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 22.3.2016:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Lammen seuraava lisäysehdotus päätösehdotukseen raukesi kannattamattomana:

”Lautakunta valtuuttaa hyvinvointitoimialan neuvottelemaan kehittämishankkeen sisällöstä tarkemmin rahoittajan kanssa vain jos rahoituspäätös saadaan haetun suuruisena.”

Jakelu

tpvHalin Jaana
tpvVainio Sirpa


Liitteet:

Sosterla § 60
Liite 1:Hankehakemus
Liite 2:Rahoitussuunnitelma