Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta7229.03.20161

10390-2014 (065, 316)

Suun terveydenhuollon ostopalvelut 1.5.2016 - 31.12.2017

Tiivistelmä:

Salassa pidettävä asia. Salassapidon peruste: viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 6.1 §:n 3 kohta. Suun terveydenhuollon ostopalveluista on pyydetty tarjoukset ajalle 1.5.2016 - 31.12.2017, minkä jälkeen sopimusta voidaan tilaajan päätöksellä jatkaa yhdellä vuodella, ajalle 1.1.2018 - 31.12.2018 (optio). Tarjouspyynnön kohteena oli kaksi palvelukokonaisuutta, joihin saatiin molempiin kuusi tarjousta. Puite-sopimukset esitetään solmittaviksi kolmen palveluntuottajan kanssa. Palveluja ostetaan sopimuskaudella noin 500 000 eurolla.

Sosterla § 72

Salassa pidettävä asia. Salassapidon peruste: viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 6.1 §:n 3 kohta.

Hyvinvointitoimiala, johtava ylihammaslääkäri Minna Kinnarinen, ylihammaslääkäri Marina Merne-Grafström sekä hankinta- ja logistiikkakeskuksen osuus hankinta-asiantuntija Mia Oksa 17.3.2016:

Sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi suun terveydenhuollon ostopalvelujen kilpailuttamisasiakirjat kokouksessaan 19.1.2016 § 21.

Hankinta- ja logistiikkakeskus on hyvinvointitoimialan toimeksiannosta pyytänyt avoimella hankintamenettelyllä tarjouksia suun terveydenhuollon ostopalveluista ajalle 1.5.2016–31.12.2017, minkä jälkeen sopimusta voidaan tilaajan päätöksellä jatkaa alkuperäisin ehdoin yhdellä vuodella, ajalle 1.1.2018–31.12.2018 (optio). Palvelujen on oltava käytettävissä 1.5.2016.

Hankintailmoitus EU-kynnysarvon ylittävänä hankintalain liitteen B mukaisena toissijaisena palveluhankintana julkaistiin 20.1.2016 HILMA-ilmoituskanavassa osoitteessa www.hankintailmoitukset.fi. Tarjouspyyntö liitteineen julkaistiin samana päivänä Tarjouspalvelu.fi -toimittajaportaalissa osoitteessa www.tarjouspalvelu.fi/turku. Hankinnasta ei esitetty kysymyksiä.

Tarjouspyynnön kohteena oli kaksi palvelukokonaisuutta:

  1. Päivystyksen jatkohoidot, optioina kiireettömän perushammashoidon palvelut ja suukirurgiset toimenpiteet.
  2. Erikoissairaanhoidosta tulevien lähetepotilaiden hoidot; lähetteellä tulevien potilaiden hoitotoimenpidettä, esim. tekonivel-, elinsiirto tai syöpähoitotoimenpide, edeltävät suun infektiofokussaneeraukset.

Tarjous tuli antaa toimintayksikkökohtaisesti Tarjouspalvelu.fi-portaalissa.

Määräaikaan 29.2.2016 klo 14:00 mennessä saatiin yhteensä 12 tarjousta kuudelta palveluntuottajalta.

Liite 1Tarjoukset

Tarjouspyynnössä kuvattiin hankinnan kohde ja palvelulle asetetut ehdottomat vaatimukset sekä tarjoajalle ja tarjoukselle asetetut vähimmäisvaatimukset. Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että osatarjous otetaan huomioon ja hyväksytään palvelukokonaisuuksittain (päivystyksen jatkohoidot ja erikoissairaanhoidosta tulevien lähetepotilaiden hoidot).

Päivystyksen jatkohoitoja tarjoavien oli mahdollista tarjota optioina kiireettömän perushammashoidon palvelut ja suukirurgiset toimenpiteet, optioiden tarjoaminen ei ollut pakollista. Vaihtoehtoisia tarjouksia ei hyväksytä.

Tarjoushinnat tuli ilmoittaa palvelukokonaisuuksittain verottomina yhden pinnan täytteen (SFA10) hintoina tarjouspyynnössä edellytetyllä tavalla. Yhden pinnan täytteen (SFA10) hinnalle on annettu kerroin 1,00, jonka perusteella kaikki muut hinnat määräytyvät Yksityishammaslääkärihinnaston toimenpiteiden suhdelukujen mukaan.

Optiona hankittavien kiireettömän perushammashoidon palvelujen osalta tarjoajien tuli ilmoittaa edellä mainitun SFA10 toimenpiteen lisäksi suuhygienistin tuottamille palveluille ”ehkäisevä suun terveydenhoito SCA01 (kerroin 1,00)” veroton tarjoushinta, jonka perusteella kaikki muut hinnat määräytyvät määriteltyjen kertoimien mukaan. Optiona hankittavien suurkirurgisten toimenpiteiden osalta tarjoajien oli ilmoitettava ”Hampaan poisto EBA10” ja ”Vaativa hampaan poisto EBA12” toimenpiteiden verottomat tarjoushinnat.

Hankinnasta tehdään erilliset puitesopimukset valittujen palveluntuottajien kanssa. Tilaaja ei sitoudu palvelujen hankkimiseen palveluntuottajalta sopimuskauden aikana. Perustellusta syystä yksittäistapauksessa voidaan palveluja ostaa hankintapäätöksestä poiketen.

Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että tarjousten arviointi ja vertailu toteutetaan kolmessa vaiheessa: 1) tarjoajien kelpoisuuden arviointi, 2) tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden tarkistaminen, 3) tarjousten vertailu.

Tarjoajien kelpoisuuden arviointi

Arviointi- ja valintaprosessin ensimmäisessä vaiheessa selvitetään tarjoajien edellytykset suoriutua palvelujen tuottamisesta. Tätä arvioitiin tarjouspyynnössä tarjoajalle asetetuilla kelpoisuusvaatimuksilla.

Tarjoajat täyttävät tarjoajille asetetut kelpoisuusehdot.

Tarjousten tarjouspyynnön mukaisuus

Arviointi- ja valintaprosessin toisessa vaiheessa arvioidaan ensimmäisen vaiheen läpäisseiden tarjoajien tarjoukset. Tarjoukset tarkistettiin suhteessa niihin vaatimuksiin, joita ostettavilta palveluilta tarjouspyynnössä edellytettiin.

Tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden arvioinnin ja tarjousten vertailun suorittivat johtava ylihammaslääkäri Minna Kinnarinen ja ylihammaslääkäri Marina Merne-Grafström.

Tarjoukset täyttävät tarjouspyynnön vaatimukset ja näin ollen ne on otettu mukaan tarjousten vertailuun.

Tarjousten vertailu ja valinta

Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että tarjousten vertailu ja valinta tehdään palvelukokonaisuuksittain.

  1. Päivystyksen jatkohoidot, optioina kiireettömän perushammashoidon palvelut ja suukirurgiset toimenpiteet: Annetuista tarjouksista valitaan se tai ne, jotka ovat kokonaistaloudellisesti edullisimpia. Arviointiperusteina ovat palvelun hinta ja laatu. Hinnan painoarvo on 90 % ja laadun 10 %.
  2. Erikoissairaanhoidosta tulevien lähetepotilaiden hoidot; lähetteellä tulevien potilaiden hoitotoimenpidettä, esim. tekonivelleikkaus-, elinsiirto- tai syöpähoitotoimenpide, edeltävät suun infektiofokussaneeraukset. Annetuista tarjouksista valitaan se tai ne, jotka ovat hinnaltaan halvimmat.

Palveluntuottajia valitaan riittävä määrä Tilaajan arvioiman palvelumäärän turvaamiseksi suomen ja ruotsin kielellä.

Liite 2Tarjousten vertailu

Päivystyksen jatkohoidoista saatiin kuusi hyväksyttävää tarjousta ja erikoissairaanhoidosta tulevien lähetepotilaiden hoidosta kuusi hyväksyttävää tarjousta. Palvelun riittävän kapasiteetin turvaamiseksi päivystyksen jatkohoitojen osalta esitetään valittavaksi kolme (3) kokonaistaloudellisesti edullisinta tarjousta tarjotuilla hinnoilla sekä muuten tarjouspyynnön ja tarjousten mukaisin ehdoin.

Erikoissairaanhoidosta tulevien lähetepotilaiden osalta esitetään valittavaksi kaksi (2) hinnaltaan edullisinta tarjousta tarjotuilla hinnoilla sekä muuten tarjouspyynnön ja tarjousten mukaisin ehdoin.

Optiona hankittavista kiireettömän perushammashoidon palveluista saatiin viisi hyväksyttävää tarjousta ja suurkirurgisista toimenpiteistä viisi hyväksyttävää tarjousta. Optioina kilpailutettavista palveluista annetut tarjoushinnat eivät vaikuttaneet hintavertailuun, vertailuhintana käytettiin näiden osalta päivystyksen jatkohoidon tarjoushintaa. Päivystyksen jatkohoidon palvelujen osalta valittavaksi esitettävissä tarjouksissa on tarjottu optioina sekä kiireettömän perushammashoidon palveluja että suukirurgisia toimenpiteitä. Optioiden osalta esitetään hyväksyttäväksi tarjotut hinnat niiden tarjousten osalta, joita esitetään hyväksyttäviksi päivystyksen jatkohoidon palveluista.

Liite 3Palveluntuottajat palvelukokonaisuuksittain

Kaikki hyväksytyt palveluntuottajat ilmoittivat hammaslääkärien suomen- ja ruotsinkielen taitovaatimusten vastaavan yleisistä kieli-tutkinnoista 12.11.2004/964 annetun lain ja yleisistä kielitutkinnoista 3.11.2011 annetun valtioneuvoston asetuksen (1109/2011) 5 § mukaiset taitotasot: puheenymmärtäminen (5), puhuminen (5), tekstin ymmärtäminen (4) ja kirjoittaminen (4). Kaikki hyväksytyt palveluntuottajat ilmoittivat hoitotehtävissä toimivien henkilöiden olevan suomenkielentaitoisia. Henkilöstöllä on myös riittävä valmius palvella ruotsinkielisiä asiakkaita. Palveluntuottajat toimittivat tarjouksen liitteenä selvityksen henkilöstön ruotsinkielentaidosta.

Sopimuskaudella vuosittaiset kustannukset ovat noin 300 000 euroa.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 21.3.2016:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää edellä esitetyn perusteella, että suun terveydenhuollon ostopalvelujen puitesopimukset solmitaan palvelukokonaisuuksittain ajalle 1.5.2016 - 31.12.2017 liitteessä 3 mainittujen palveluntuottajien kanssa liitteen mukaisin hinnoin sekä muuten tarjouspyynnön ja tarjousten mukaisin ehdoin.

Palveluja ostetaan ensisijaisesti kokonaistaloudellisen edullisuuden perusteella, mikäli asiakkaan palvelutarve ei edellytä muuta.

Perustellusta syystä yksittäistapauksessa voidaan palveluja ostaa hankintapäätöksestä poiketen.

Hankintayksikköä sitova sopimus ei synny tämän hankintapäätöksen tiedoksiannolla, vaan vasta erikseen tehtävän kirjallisen sopimuksen allekirjoittamisella. Sopimus voidaan tehdä aikaisintaan 21 päivän kuluttua siitä, kun asianosainen on saanut tai hänen katsotaan saaneen päätöksen, valitusosoituksen ja muut oheisasiakirjat tiedoksi. Päätös voi muuttua tehdyn valituksen, hankintaoikaisun tai ylemmän viranomaisen otto-oikeuden perusteella.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

ilmasianosaiset
tpvKinnarinen Minna
ilmKorkeila Katariina
tpvLindberg Merja
tiedLindström Fredrik
ilmMerne-Grafström Marina
tiedOksa Mia
tiedVuorinen Elisa


Liitteet:

Sosterla § 72
Liite 1:Tarjoukset
Liite 2:Tarjousten vertailu
Liite 3:Palveluntuottajat palvelukokonaisuuksittain