Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta4629.03.20164

3234-2016 (011, 316)

Suun terveydenhuollon vastaanottojen aukioloaikojen laajentaminen arkisin klo 20.00 asti

Tiivistelmä:

Suun terveydenhuollon vastaanottojen aukioloaikojen laajentamiselle on haettu vaihtoehtoisia ratkaisumalleja. Vaihtoehdoille esitetään kustannus- ja riskiarviot.

Sosterla § 46

Terveyspalvelut, palvelualuejohtaja Katariina Korkeila, suun terveydenhuolto, johtava ylihammaslääkäri Minna Kinnarinen 29.2.2016:

Kaupunginvaltuuston tekemän päätöksen mukaisesti tehdään selvitys aukioloaikojen pidentämisestä ja niidenkustannusvaikutuksista. 17.11.2014 hyväksytyn toimintasuunnitelman mukaan sosiaali- ja terveyslautakunnan tulee valmistella ”terveyskeskus- ja hammashoidon palvelun tarjoamisen mahdollisuus ja kustannukset yhdessä tai useammassa toimipisteessä arkisin klo 20 asti, turkulaisten palvelun saatavuuden parantamiseksi. Kiireettömissä tapauksissa tulee olla valinnanvapaus terveysaseman suhteen.”

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti 15.9.2015 (§ 166) vuoden 2016 talousarvioehdotuksen käsittelyn yhteydessä mm. suun terveydenhuollon uuden toimintamallin (1.1.2016 alkaen) jatkovalmistelun osalta, että siinä huomioidaan seuraavat seikat:

Hammashoitoloiden aukioloaikojen pidentäminen klo 20.00 asti on valmisteltu seuraavien vaihtoehtojen mukaan:

  1. nykyisellä työvoimalla ja työajalla
  2. vapaaehtoisuuteen perustuvina lisätöinä
  3. vuokratyövoiman avulla

Näiden lisäksi tarkastellaan vuokrahammaslääkärin ja oman hammashoitajan yhdistelmää esiteltävien vaihtoehtojen yhteydessä.

Liite 1Työaikojen pidennysten vaikutukset

Liite 2Kustannusvaikutukset

Vaihtoehto1. Aukioloaikojen pidennys nykyisellä työvoimalla ja työajalla maanantaista torstaihin:

Työehtosopimuksissa on määritelty työaikakorvaukset klo 18 jälkeen suoritetusta työstä: Kunnallisen yleisen virka- ja työehtosopimuksen (KVTES) III luvun 20 §:n 1 mom. mukainen työaikakorvaus ja Lääkärisopimuksen (LS), Yleisen osan soveltamisohjeliite 1:n työvuoroluetteloa koskeva soveltamisohje.

Hammaslääkärinvastaanottojen aukioloaikojen pidentäminen säännöllisenä työaikana klo 8.00–20.00 toisi osittaista helpotusta suun terveydenhuollossa vallitsevaan hoitohuonetilojen puutteeseen. Vakansseihin nähden on ollut vajaakapasiteettia huonetiloissa. Siten esimerkiksi kaikkia suuhygienistien sijaisuuksia ei ole voitu täyttää, koska työtiloja ei ole ollut. Tämä on johtanut siihen, että toimintaa ei ole voitu tehdä maksimaalisessa laajuudessa.

Aukioloaikojen pidentäminen viidessä hoitolassa parantaisi hoitoaikojen saatavuutta ilta-aikaan klo 18 jälkeen, jolloin työaikajärjestely parantaisi esim. työikäisten hoitoonpääsyn mahdollisuuksia.

Nettokustannus olisi edellä olevin edellytyksin yhden hammaslääkäri-hammashoitajatyöparin osalta n. 7 070 €/vuosi (Liite 2)

Nettokustannus olisi edellä olevin edellytyksin viiden hammaslääkäri-hammashoitajatyöparin osalta n. 35 400 €/vuosi (Liite 2)

Hammaslääkärin vastaanottoaikojen pidentämiseen omalla työvoimalla liittyy tiettyjä riskejä, kun noudatetaan voimassa olevia työehtosopimuksia:

Vaihtoehto 2. Aukioloaikojen pidennys lisätöinä:

Paikallinen virka- ja työehtosopimus on tehty kliinisen lisätyön korvausperusteista hammashoitohenkilökunnan kanssa ajalle 1.1.–31.12.2016. Jos aukioloaikojen pidentäminen perustuu vapaaehtoiseen lisätyön tekemiseen, siinä noudatetaan lisätyösopimuksen ehtoja. Lisätyöhön osallistuminen edellyttää viranhaltijan/työntekijän suostumista. Lisätyön edellytyksenä on, että sitä voidaan tehdä kun hoitoonpääsyaika on uhannut pidentyä (esim. hoitotakuuaika tai päivystys) tai potilaan hoidon läpimenoaika on pidentynyt kohtuuttomasti. Lisätyöt tehdään säännöllisen työajan ulkopuolella (maanantai-lauantai).

Nettokustannus olisi edellä olevin edellytyksin yhden hammaslääkäri-hammashoitajatyöparin osalta n. 33 700 €/vuosi (Liite 2)

Nettokustannus olisi edellä olevin edellytyksin viiden hammaslääkäri-hammashoitajatyöparin osalta n. 168 500 €/vuosi (Liite 2)

Vaihtoehto 3. Aukioloaikojen pidennys vuokratyövoiman avulla:

Kesän 2015 aikana Alueellisessa päivystyksessä tuotettavien palvelujen lisäksi kilpailutettiin Turun kaupungin toimipisteissä tuotettavia hammaslääkäripalveluja, joita suorittaa hammaslääkärin ja hammashoitajan muodostama työpari erikseen sovittavien työvuorojen mukaisesti (optio). Vuokrahammaslääkäreiden kilpailutusta koskeva päätös tuli lainvoimaiseksi 11.9.2015.

Kilpailutuksen mukaan Turun kaupungin suun terveydenhuollon toimipisteissä tuotettavia vuokrahammaslääkäripalveluita voidaan optiona hankkia mahdollisen palvelutarpeen mukaisesti. Mikäli palveluille ilmenee tarvetta, palvelut tuotetaan hammaslääkärin ja hammashoitajan muodostaman työparin voimin Keskushammashoitolassa arviolta 4–5 arkipäivänä viikossa klo 18–20 välisenä aikana. Hoitajan työaika kestää puoli tuntia pidempään, klo 20.30 asti. Kaikkiin sovittaviin työvuoroihin varataan riittävä aika kirjalliseen työhön ja potilastöiden suunnitteluun.

Työn tarkemmasta sisällöstä, työn suorittamispaikasta sekä tarkemmista työvuoroista sovitaan erikseen laadittavalla toimeksiantosopimuksella.  

Kilpailutuksen voittaneen Attendo Terveyspalvelut Oy:n kanssa on alustavasti neuvoteltu yhden hammaslääkäri-hammashoitaja –työparin vuokraamisesta tiistaisin ja torstaisin klo 18–20 väliselle ajalle, mutta myös neljänä iltana tapahtuva työskentely on heidän mukaansa järjestettävissä.

Nettokustannus olisi yhden hoitolan osalta ma-to, säännöllisen työajan yhteydessä esitetyin edellytyksin yhden hammaslääkäri-hammashoitajatyöparin osalta n. 58 900 €/vuosi (Liite 2) 

Vuokratyövoiman avulla toteutettavaan hammaslääkärin vastaanottoaikojen pidentämiseen liittyy seuraavia riskejä:

Vaihtoehto 4. Aukioloaikojen pidennys edellisten vaihtoehtojen yhdistelmänä, vuokrahammaslääkäri ja oman toiminnan hammashoitaja lisätyönä:

Vuokrahammaslääkäriä avustaa oman toiminnan hammashoitaja lisätyönä maanantaista torstaihin Keskushammashoitolassa klo 18–20. Hoitajan työaika kestää puoli tuntia pidempään klo 20.30 asti. Hoitajien osallistumismahdollisuus tällaiseen toimintaan selvitetään kiireellisesti. Yhdistelmä on periaatteessa samanlainen kuin Alueellisen päivystyksen työvoiman järjestäminen on ollut 1.1.2015 lähtien.

Kustannukset olisivat kohdassa 1 esitetyin edellytyksin yhteensä n. 50 000 € vuodessa.

Hammaslääkärin vastaanottoaikojen pidentämisen riskit vuokrahammaslääkäreiden ja oman hoitajatyövoiman avulla lisätyön turvin:

Uusien työaikajärjestelyjen vaikutukset ja niiden raportointi:

Liitteessä 1 on esitelty tarkemmin eri toteuttamisvaihtoehtojen vaikutukset.

Liitteessä 2 on esitelty tarkemmin eri toteuttamisvaihtoehtojen kustannukset.

Mahdollista välinehuollon ja suuhygienistien osuutta ei ole huomioitu näissä laskelmissa. Työaikamuutoksen todelliset kustannusvaikutukset saadaan vasta toiminnan käynnistyttyä.

Vaihtoehdot vastaanottojen aukioloaikojen laajentamiseen arkisin klo 20.00 asti ovat seuraavat:

  1. Säännöllisen työajan laajentaminen järjestetään maanantaista torstaihin klo 20.00 asti joko Keskushammashoitolassa tai isoimmissa hammashoitoloissa (Keskushammashoitola, Käsityöläiskadun, Kirkkotien, Runosmäen ja Varissuon hammashoitolat). Työaikakorvaukset maksetaan voimassa olevien sopimusten mukaisesti.
  2. Oman henkilöstön vapaaehtoisiin lisätöihin perustuva iltatyöskentely järjestetään joko Keskushammashoitolassa tai isoimmissa hammashoitoloissa maanantaista torstaihin (Keskushammashoitola, Käsityöläiskadun, Kirkkotien, Runosmäen ja Varissuon hammashoitolat)
  3. Iltavastaanottotoiminta tapahtuu Keskushammashoitolassa maanantaista torstaisin yhden hammaslääkäri-hammashoitajatyöparin voimin vuokratyövoimajärjestelynä 1.4.2016 lähtien.

Neljänä päivänä viikossa maanantaista torstaihin 18.00–20.00 edellisten vaihtoehtojen yhdistelmänä vuokrahammaslääkäri ja oman toiminnan hammashoitaja (yhdistelmä kuten Alueellisessa päivystyksessä).

Sosiaali- ja terveyslautakunnalle esitetään, että suun terveydenhuollon vastaanottoaikojen laajentaminen aloitetaan vuokratyövoiman avulla maanantaista torstaihin klo 18.00–20.00 Keskushammashoitolassa 1.5.2016 lähtien. Selvitetään vielä hammashoitajien mahdollisuudet osallistua lisätyönä vastaanottoaikojen laajentamiseen. Nettokustannus vuositasolla on arviolta yhden työparin osalta n. 50 000 €. Vaikutus kokonaiskapasiteetin lisäykseen on vähäinen. Lautakunnalle annetaan selvitys suun terveydenhuollon vastaanottoaikojen laajentamisen vaikutuksista syksyn osavuosikatsauksen yhteydessä.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 21.3.2016:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää, että suun terveydenhuollon vastaanottoaikojen laajentaminen aloitetaan vuokratyövoiman avulla maanantaista torstaihin klo 18.00–20.00 keskushammashoitolassa 1.5.2016 lähtien. Lisäksi selvitetään hammashoitajien mahdollisuudet osallistua lisätyönä vastaanottoaikojen laajentamiseen. Lautakunnalle annetaan selvitys suun terveydenhuollon vastaanottoaikojen laajentamisen vaikutuksista syksyn osavuosikatsauksen yhteydessä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKinnarinen Minna
tpvKorkeila Katariina


Liitteet:

Sosterla § 46
Liite 1:Työaikojen pidennysten vaikutukset
Liite 2:Kustannusvaikutukset