Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta5029.03.20168

3227-2016 (011)

Sairaalapalvelujen operatiiviset muutokset keväällä 2016

Tiivistelmä:

Sairaalapalveluissa on ilmennyt kuluvan kevään aikana hankala lääkärien rekrytointiongelma. Tilanne on pakottanut suunnittelemaan operatiivista toiminnan muutosta, jotta potilasturvallisuus voidaan taata kaikissa tilanteissa. Sairaalan osaston 25 toiminnat korvataan muiden osastojen toimintaa tehostamalla ja lisäämällä geriatrisen arviointiyksikön, päivätoimintojen ja kotisairaalan toimintoja. Muutoksen toteuttaminen on aloitettu 7.3.2016

Sosterla § 50

Terveyspalvelut, palvelualuejohtaja Katariina Korkeila, ylilääkäri Sirkku Jyrkkiö 19.3.2016:

Turun sairaalapalveluissa on ilmennyt kuluvan kevään aikana lääkärivaje, joka johtuu hankalasta lääkärien rekrytointitilanteesta.

Sairaalan lääkäreiden vakansseja on 47, joista erikoistuvien lääkärien määräaikaisesti täytettäviä vakansseja 19. Vakansseista 12 on tilapäisiä ja noin 50 % vakansseista (24 vakanssia) on täytetty pysyvällä viranhaltijalla. Keväällä 2016 avoimia erikoistuvan lääkärin vakansseja on kaikkiaan 15, minkä lisäksi vakituisilla erikoislääkäreillä on pitkiä poissaoloja mm. lisäpätevöitymisten, sairauslomien ym. johdosta.

Keskeisin ongelma lääkärivajeen muodostumisessa johtuu lääkärivakanssirakenteesta, johon liittyy monia rakenteellisia, vuosien varrella muotoutuneiden käytäntöjen sittemmin tuomia ongelmia. Vuodeosastoilla arjen työ tehdään erikoistuvien lääkäreiden voimin; heistä suuri osa on vastavalmistuneita tai jopa opiskeluvaiheessa olevia lääkäreitä, koska pidempään työskennelleitä erikoistuvia lääkäreitä ei ole ollut saatavissa riittävästi. Erikoistumisvaiheen lääkärityövoiman määrän vaihtelut ovat suuria ja nopeita. Päivystysten jälkeisiin poissaoloihin ei ole käytettävissä varamiehitystä. Sairaalassa on lisäksi toiminnallisen kehittämisen tarpeita mm. siirtoviiveiden välttämiseksi ja sairaalapotilaiden vaihtuvuuden nopeuttamiseksi tehtyjen toimenpiteiden onnistumiseksi (ks. jäljempänä). Substanssin kehittämisen näkökulmasta olisi tarvetta myös vuodeosaston vastuutehtäviin sitoutuneisiin lääkäreihin. Kotisairaalassa ja muistipoliklinikalla puolestaan ei ole erikseen niihin nimettyjä lääkärinvakansseja.

Vuodeosastoilla tarvitaan siis selkeästi nykyistä vahvempaa erikoislääkärityöpanosta. Potilasvaihtuvuus vuodeosastoilla on tavoitteen mukaisesti lisääntynyt, ja potilaat siirtyvät aiempaa varhaisemmassa vaiheessa esimerkiksi TYKS:stä kaupunginsairaalan osastoille. Myös lääketiede ja hoitomahdollisuudet ovat monimutkaistuneet. Potilaan ja omaisten vaatimustaso esimerkiksi lääkärin kanssa käytävien keskustelujen suhteen on samalla lisääntynyt. Potilaiden tilanteet täytyy arvioida ja hoitosuunnitelma laatia välittömästi ja pitkiä hoitojaksoja tulee välttää.

Tilanne on pakottanut suunnittelemaan operatiivista toiminnan muutosta, jotta potilasturvallisuus voidaan taata kaikissa tilanteissa. Varsinais-Suomen alueella on yleisesti ottaenkin paljon sairaansijoja, ja tarvetta on ollut siirtyä laitoshoidon tarjoamisesta avopainotteiseen toimintaan. Samoin sairaalapalveluiden omassa kehittämisstrategiassa on suunniteltu pidemmällä tähtäimellä luopumista osasta sairaansijoja ja panostamista niiden sijaan avopalveluihin ja nopean reagoinnin toimintamalliin. Kriisiytyneen lääkärien rekrytointitilanteen takia operatiivista muutosta osastotoiminnassa on jouduttu suunnittelemaan nopeutetulla aikataululla.

Operatiiviseen muutokseen sisältyy seuraavia toimenpiteitä: Geriatrisen arviointiyksikön (GAK) resurssia vahvistetaan 10 sairaansijasta 20:een. GAK siirtyy osaston 25 tiloihin, ja samalla osaston 25 sairaansijoja vähennetään (väheneminen yhteensä 15 sairaansijaa). Nykyisiin GAK:n tiloihin siirtyvät kotisairaala sekä infuusiopolikliininen toiminta muilta osastoilta ja poliklinikalta. Muutos toteutetaan 7.3.2016 alkaen. Henkilökunnan, potilaiden ja toiminnan siirtyminen on suunniteltu tiiviissä yhteistyössä. Konkreettisen muuton yhteydessä toteutetaan muutos myös toimintamalleissa: hoitojaksojen lyhentäminen, avopainotteisuus mm. kotisairaala- ja päiväsairaalatoimintaan panostamalla sekä seniorikonsultaatioiden vahvistaminen. Myös GAK-osaston yövuoroa sekä muiden osastojen henkilökuntamitoitusta vahvistetaan, mikä lisää työturvallisuutta ja auttaa kysyntähuippujen hoitamisessa turvallisesti. GAK-osastolla on ollut töissä öisin aiemmin vain yksi hoitaja, mikä on ollut riittämätöntä ajatellen sekä potilas- että työturvallisuutta.

Asiasta on informoitu henkilökuntaa muutoksen suunnitteluvaiheessa 10.2.2016 ja 29.2.2016 sairaalapalveluiden yt-kokouksessa. Lisäksi asia on käsitelty terveyspalveluiden yt-elimen kokouksessa 29.2.2016.

Osaston 25 toiminnan alasajon kanssa samanaikaisesti toteutettava toimintamallimuutos turvaa sen, että sairaansijojen vähennys ei johda potilasruuhkien syntyyn ja siirtoviiveiden määrän lisääntymiseen. Tähän mennessä kerätyt kokemukset viittaavat siihen, että tässä on onnistuttu ja ruuhkautumista ei ole syntynyt. Potilaat on saatu hoidettua tavoiteajan puitteissa, mutta tilannetta seurataan tiiviisti; toimintamallin edellytyksenä on, että GAK-toiminnan hoitoajat pysyvät tavoitteen mukaisina. Myös kotisairaalan ja päiväsairaalan osuus, lisäpaikat ja resursointi niihin tulee olla huomioituna, jotta kokonaisuus toimii optimaalisesti. Muutoksen onnistumisesta raportoidaan kuukausiraportoinnin osana.

Sairaalapalveluiden lääkärivakanssirakennetta suunnitellaan kehitettäväksi samanaikaisesti sellaiseksi, että vuodeosastojen lääkärityön päävastuu on vakituisella lääkärityövoimalla, ei vaihtuvien erikoistuvien lääkärien varassa. Tähän päästään muuttamalla vakanssirakennetta tietyiltä osin erikoistuvien lääkärien vakansseista erikoislääkärivakansseiksi. Muutos voidaan toteuttaa käytännössä kustannusneutraaliksi, kun samalla otetaan huomioon potilaiden tehostunut hoito, nopeampi kuntoutuminen, vähäisempi haittatapahtumien ym. määrä. Samanaikaisesti tulee kuitenkin turvata myös erikoistuvien lääkärien koulutusjaksojen suunnittelu, koska sairaalassa toteutetaan erikoistumiskoulutusta erityisesti geriatrian, mutta myös muilla erikoisaloilla. Samoin tulee tehdä parannuksia muistisairaiden potilaiden hoitoketjuun, jotta muistisairaiden potilaiden hoito toteutuu nykytilannetta paremmin ja tavoitteellisemmin.

Esitämme, että sosiaali- ja terveyslautakunta merkitsee asian tiedoksi.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 21.3.2016:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää merkitä tiedoksi selvityksen sairaalapalvelujen operatiivisista muutoksista keväällä 2016.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.