Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta6529.03.201623

3174-2016 (065, 021)

Lastensuojelun sijaishuollon ostopalvelujen kilpailuttaminen

Tiivistelmä:

Lastensuojelun sijaishuollon ostopalvelujen kilpailutusta esitetään tehtäväksi ajalle 1.1.2017 - 31.12.2019 yhden vuoden optiolla. Kilpailutusta esitetään toteutettavaksi seudullisena.

Sosterla § 65

Palvelualuejohtaja Sirpa Kuronen ja toimistopäällikkö Eira Virolainen:

Lastensuojelun sijaishuollon ostopalvelujen sopimuskausi päättyy 31.12.2016. Palvelujen hankintaan ovat osallistuneet Turun lisäksi lähes kaikki Varsinais-Suomen kunnat. Hyvinvointitoimialan solmimat puitesopimukset ovat kaikkia mukana olevia kuntia sitovia. Turun kaupungin hyvinvointitoimiala suurimpana yksittäisenä sijaishuollon palvelujen ostajana on käyttänyt lastensuojelun sijaishuollon ostopalveluihin vuonna 2015 yhteensä noin 14 milj. euroa. Tavoitteena on vähentää ostopalvelujen käyttöä.

Palveluja hankitaan suomenkielisille ja ruotsinkielisille alle 18-vuotiaille lapsille. Lastensuojelulaki asettaa perhehoidon ensisijaiseksi suhteessa laitoshoitoon; 0–12-vuotiaat sijoitetaan pääasiallisesti perheisiin. Nuorten sijoituksia on noin puolet uusista sijoituksista. Laitoshoitoa vaativat alle 12-vuotiaat ovat erittäin vaativia. Lapsen yksilöllinen tarve määrittää hoitomuodon.

Palvelut soveltuvat luonteeltaan hyvin seudullisesti kilpailutettaviksi, koska kunnat hankkivat ostopalvelut samoilta palveluntuottajilta ja ohjaava lainsäädäntö on yhteinen.

Alustavan suunnitelman mukaan lastensuojelun sijaishuollon ostopalvelujen kilpailutettavat palvelukokonaisuudet ovat

Edellä mainittujen palvelujen sisältö tai laajuus saattaa tarkentua hankinta-prosessissa mukana olevien muiden kuntien tai Turun kaupungin oman toi-minnan aloitteesta. Hankintaprosessissa tulee arvioida innovatiivisten hankintojen hyödyntämismahdollisuudet sosiaali- ja terveydenhuollon vaikuttavuuden ja kustannustehokkuuden kehittämiseksi

Alustavasti esitetään, että lastensuojelun sijaishuollon ostopalvelujen kilpailutus ajalle 1.1.2017–31.12.2019 yhden vuoden optiolla. Kilpailutus toteutetaan seudullisena yhteiseen kilpailutukseen valmiiden kuntien kanssa. Kilpailutus käynnistetään ja tarjouspyyntö ja muut asiakirjat valmistellaan yhdessä hankinta- ja logistiikkakeskuksen kanssa.

Kilpailutukseen osallistuvilta kunnilta edellytetään valtuuksien antamista Turun hyvinvointitoimialalle toteuttaa kilpailutus ja hyväksyä palveluntuottajat.

Kilpailutuksesta aiheutuvat kustannukset jaetaan siihen osallistuvien kuntien kesken.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 18.3.2016:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää, että lastensuojelun sijaishuollon ostopalvelujen kilpailutus käynnistetään seudullisena yhdessä hankinta- ja logistiikkakeskuksen kanssa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKuronen Sirpa
tpvLindberg Merja
tiedLindström Fredrik
ilmOksa Mia
tpvVirolainen Eira
tiedVuorinen Elisa