Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta4829.03.20166

655-2015 (001, 310)

Selvitys aluehallintovirastolle hoitoon pääsyn toteutumisesta perusterveydenhuollossa

Tiivistelmä:

Lounais-Suomen aluehallintovirasto pyytää selvitystä hoitoon pääsyn toteutumisesta perusterveydenhuollossa hoidon tarpeen arvioinnin jälkeen yli kolme kuukautta jonottaneiden potilaiden osalta.

Sosterla § 48

Terveyspalvelut, palvelualuejohtaja Katariina Korkeila ja avosairaanhoidon ylilääkäri Päivi-Leena Honkinen 26.2.2016:

Lounais-Suomen aluehallintovirasto on 1.2.2016 lähettänyt selvityspyynnön hoitoon pääsyn toteutumisesta perusterveydenhuollossa. Selvityspyynnössä todetaan, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) viimeisimmän selvityksen (lokakuu 2015) mukaan Turun terveyskeskuksessa hoidon tarpeen arvioinnin jälkeen lääkärille on jonottanut potilaita yli kolme kuukautta.

Lounais-Suomen aluehallintovirasto pyytää antamaan ennen asian ratkaisemista kirjallisen selvityksen, jossa tulee ilmetä ainakin:

1.    yksityiskohtainen selvitys ongelman syistä ja laajuudesta terveysasemakohtaisesti;

2.    toimenpiteet, joihin terveyskeskus on ryhtynyt ongelman korjaamiseksi; sekä

3.    selvitys hoidon toteutumisen omavalvonnasta (mm. millä tavoin terveyskeskus seuraa tarpeellisen hoidon toteutumista kolmessa kuukaudessa, kenen vastuulla seuranta on ja kuinka poikkeamiin puututaan).

AvoHILMOssa olevan tilaston perusteella lokakuussa 2015 Turun terveysasemilla on kahdeksan yli 90 päivää jonottavaa. Pegasos-pääkäyttäjien 7.9.2015 ajamissa hoitotakuujonotilastoissa Turun kaupungin terveysasemien keskimääräiset jonot terveysasemittain vaihtelevat kolmesta 31 työpäivään. Näin ollen millään terveysasemalla hoitotakuuaikaa (yli 90 päivää) ei ylitetä. Terveysaseman sisällä lääkärikohtaiset jonotusajat vaihtelevat, niin että yksittäiselle lääkärille jonotusaika on pidempi; syyskuun tilanteessa yli 90 päivää ei kuitenkaan täyty kenenkään lääkärin kohdalla. Yksittäiset hoitotakuuta pidemmät odotusajat tuossa tilanteessa ovat todennäköisesti johtuneet potilaan omasta valinnasta odottaa jollekin tietylle lääkärille taikka yli puolen vuoden päähän jo valmiiksi varatulle kontrolliajalle.

Vastaukset selvityspyynnössä olleisiin yksilöityihin kysymyksiin:

1.    Yksityiskohtainen selvitys ongelman syistä ja laajuudesta terveysasemakohtaisesti:

a.    Lokakuussa 2015 todetut jonot vastaanotolle ovat seurausta useasta eri asiasta. Taloustilanteesta ja yt-neuvotteluista johtuen vuosina 2014 ja 2015 oli rekrytointia rajoitettu määräajoilla, jolloin esimerkiksi lääkäreiden työsopimuksia ei alkuvuodesta 2015 saanut tehdä kuin 31.5.2015 asti. Tämän seurauksena sijaisia ei pystytty kiinnittämään kesäksi tai syksyksi 2015 riittävästi.

b.    Lokakuun jonotilastoon vaikuttaa voimakkaasti kesän tilanne. Edellä mainituista syistä kesäksi oli ollut mahdollista palkata sijaislääkäreitä hyvin rajoitetusti ja siksi resurssia puuttui kesäkuukausista 40–50 prosenttia täydestä lääkärityövoimasta.

c.    Kevääseen, syksyyn ja alkusyksyyn 2015 osui lisäksi poikkeuksellisen paljon vakituisten lääkäreiden virkavapauksia (äitiyslomat ja erikoistuminen) sekä muutama irtisanoutuminen, eläköityminen ja yksi vuorotteluvapaa. Tämä aiheutti lisää sijaistarvetta, joka ylitti Turun alueen lääkäritarjonnan. Vajetta on hoidettu ostolääkäreillä, joita on jouduttu edellä mainituista syistä palkkaamaan tavallista enemmän. Aina ei edes ostopalvelulääkäreitä ollut täysimääräisesti tarjolla.

2.    Toimenpiteet, joihin terveyskeskus on ryhtynyt ongelman korjaamiseksi:

Syksyn 2015 aikana on tehty terveysasemapalveluiden kehittämissuunnitelmaa Keskustan terveysasemalla. Kehittämissuunnitelmassa on merkittävänä osana sekä kiireellisten että kiireettömien lääkärivastaanottoaikojen saatavuuden parantaminen. Kehittämissuunnitelman mukaiset toimenpiteet tulivat käytäntöön tammikuussa Keskustan terveysasemalla ja alustavien laskelmien mukaan jonot ovatkin jo lyhentyneet. Lisäksi helmikuussa 2016 on aloittanut toimintansa yhden lääkärin iltavastaanotto, jonne voidaan mm. näitä pitkään jonottaneita potilaita ohjata. Runosmäen terveysaseman osalta tilanne ei ole vielä korjaantunut, koska siellä resurssivaje on ollut merkittävä vielä marras-joulukuussa 2015. Kevääksi 2016 Runosmäkeen on kuitenkin saatu palkattua uusia lääkäreitä ja todennäköistä on, että myös Runosmäen terveysaseman jonotusajat lyhentyvät kevään ja kesän 2016 aikana.

3.    Selvitys hoidon toteutumisen omavalvonnasta:

Pegasos-pääkäyttäjät ajavat jonotilanteen kolme kertaa vuodessa, tammi-, touko- ja syyskuussa. Jonotusajat julkaistaan turku.fi-sivustolla, josta jokainen turkulainen voi ne halutessaan tarkastaa. Seurannan vastuu on yksikköjohtajilla.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 23.3.2016:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää antaa Lounais-Suomen aluehallintovirastolle edellä olevan selvityksen hoitoon pääsyn toteutumisesta perusterveydenhuollossa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

selvLounais-Suomen aluehallintovirasto