Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta24415.12.201511

94-2014 (015, 114, 011)

Turun kaupungin ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin psykiatrian organisaatioiden yhdistymistä ja yhteisiä tiloja valmistelevan työn etenemisen ajankohtaiset edellytykset

Tiivistelmä: -

Sosterla § 244

Asiantuntijalääkäri Hilkka Virtanen, suunnittelukoordinaattori Pasi Oksanen 11.12.2015:

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin hallitus ja Turun kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta § 105 hyväksyivät 19.5.2015 raportin ”Varsinais-Suomen psykiatrian tila- ja organisaatiorakenne, toiminnallinen suunnitelma tilatarvesuunnittelun pohjaksi”. Jatkotyöskentelyn pohjaksi hyväksyttiin samassa yhteydessä raportin laatineen työryhmän ehdotus siitä, että Turun kaupungin ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin psykiatrian toiminnot järjestetään yhteisessä organisaatiossa viimeistään siinä vaiheessa, kun yhteinen kiinteistö otetaan käyttöön.

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell on päätöspöytäkirjoillaan 25.6.2015 § 89 ja 90 asettanut virkamiestyöryhmät valmistelemaan 1) toiminnallista suunnitelmaa Turun kaupungin ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin psykiatrian organisaatioiden yhdistymisestä ja 2) toiminnalliseen suunnitelmaan perustuvaa tilatarvesuunnitelmaa psykiatrian tarvitsemista tiloista. Valmistelutyötä ohjaamaan asetettiin yhteinen poliittinen ohjausryhmä.

Työryhmien työskentely on käynnistynyt syyskuussa 2015 ja sitä on esitelty poliittiselle ohjausryhmälle 30.11.2015. Väliraportti toiminnasta valmistuu tammikuussa 2016.

Asetettuja työryhmiä lukuun ottamatta hankkeille ei ole nimetty resursseja, eikä ryhmillä ole päätoimisia valmistelijoita. Molempiin työryhmiin on nimetty asiantuntijasihteeri Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin organisaatiosta. Lisäksi organisaatioiden yhdistämistä valmistelevan työryhmän kokouksiin osallistuu asiantuntijasihteerinä Turun kaupungista suunnittelukoordinaattori Pasi Oksanen.

Poliittinen ohjausryhmä totesi kokouksessaan 30.11.2015, että hankkeen laajuudesta johtuen tarvitaan organisaatioiden yhdistämistä valmistelemaan päätoiminen projektipäällikkö. Päätoimista valmistelutehtävää ei ole luontevasti osoitettavissa kenellekään Turun kaupungin tai VSSHP:n organisaatiosta. Tämän vuoksi esitetään, että hankkeelle rekrytoidaan projektipäällikkö. Valmistelun lähtökohtana pidetään, että projektipäällikön virka perustetaan VSSHP:n organisaatioon muuttamalla 1.1.2016 lukien psykiatrian tulosalueen vakinaisesti täyttämättä oleva mielenterveyshoitajan vakanssi. Turun kaupungin hyvinvointitoimiala osallistuu henkilön valintaprosessiin.

Poliittinen ohjausryhmä katsoi myös, että tilatarvesuunnitteluun tarvitaan ulkopuolelta hankepäällikkö, jolla on näyttöä sairaalan tilasuunnittelusta. Sairaalasuunnittelun vetäjäksi ei kuitenkaan ole tarkoitus rekrytoida yksittäistä henkilöä, vaan Turun kaupunki kilpailuttaa vuoden 2016 alussa konsulttipalvelut kiinteistön suunnitteluun. 

Projektipäälliköstä ja sairaalasuunnittelujen konsulttipalvelujen käytöstä aiheutuvat kustannukset jaetaan Turun kaupungin ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kesken.

Psykiatrian organisaatioiden yhdistymisellä on heijastusvaikutuksia koko päihde- ja mielenterveyspalvelujen kokonaisuuden järjestämiseen sekä Turun kaupungissa että laajemmin Varsinais-Suomessa. Tässä työssä painottuu erityisesti tarve kehittää psykiatrisen avohoidon, sosiaalityön sekä alueellisen päihde- ja mielenterveystyön palvelujen kokonaisuutta. Työtä tehdään yhteistyössä alueen muiden toimijoiden kanssa osana Varsinais-Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämissuunnitelmatyöskentelyä. 

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 10.12.2015:  

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvHankinta- ja logistiikkakeskus
tpvKoskiniemi Tuomas
tiedLindberg Merja
tiedOksanen Pasi
tiedVirtanen Hilkka