Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta24715.12.201514

8249-2009 (316, 001)

Hammaslääkärikoulutuksen järjestämisestä tehdyn sopimuksen tarkistaminen

Tiivistelmä:

Hammaslääkärikoulutuksen järjestämisestä tehdyn Turun yliopiston, Turun kaupungin ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin välisen kolmikantasopimuksen mukaan Turun kaupungin hyvinvointipalvelut järjestää Opetushammashoitolassa opiskelijoiden kliinisen hoitoharjoittelun ja sairaanhoitopiiri korvaa kaupungille toiminnasta aiheutuneet kustannukset valtion maksamista koulutus-EVO-rahoista. EVO-raha ei kuitenkaan riitä kattamaan koulutuksesta aiheutuvia kustannuksia. Tämän vuoksi sairaanhoitopiiri joutui kesäkuussa 2015 sanomaan sopimuksen irti koulutuksen kustannusten jakoperusteiden tarkistamiseksi. Lautakunnalle esitetään kustannusten jakoperusteiden muuttamista alla esitettävällä tavalla, johon on päädytty kaupungin ja sairaanhoitopiirin kesken tilanteen ratkaisemiseksi käydyissä neuvotteluissa.

Sosterla § 247

Terveyspalvelut, palvelualuejohtaja Katariina Korkeila, johtava ylihammaslääkäri Minna Kinnarinen ja talous- ja hallintojohtaja Max Lönnqvist 9.12.2015:

Taustaa

Valtio maksaa yliopistosairaalaa ylläpitäville kuntayhtymille korvausta lääkäreiden ja hammaslääkäreiden koulutuksesta aiheutuneista kustannuksista (ns. EVO -raha). Näiden korvausten määrä on pienentynyt jatkuvasti. Tilanne on muodostunut erityisen ongelmalliseksi tänä vuonna, kun valtion korvausta Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirille vuodelle 2015 leikattiin 1,8 milj. € edelliseen vuoteen verrattuna. Näköpiirissä ei ole, että valtion rahoitus kasvaisi tulevina vuosina. Samalla opiskelijoiden määrä on kuitenkin kasvanut merkittävästi. Turun yliopiston lääkäri- ja hammaslääkärikoulutusta on hajautettu laajasti Tyksin erityisvastuualueelle. Tästä on suuri hyöty palvelujärjestelmälle mm. työvoiman rekrytointia ajatellen, mutta tämä järjestely kasvattaa sairaanhoitopiirin koulutuskustannuksia. Koulutustoiminta on sairaanhoitopiirille raskaasti tappiollista.

Sairaanhoitopiirin yhteistyö Turun yliopiston ja palvelujärjestelmän yksiköiden kanssa on keskeinen osa yliopistosairaalan lakisääteistä toimintaa. Osa lääkärien ja hammaslääkärien koulutuksesta toteutetaan näin yhteistoiminnassa Turun kaupungin hyvinvointipalvelujen kanssa sopimuksiin perustuen. Koulutuksella on suuri merkitys niin terveydenhuollon henkilöstön saatavuudelle kuin alueen talouselämälle. Talouden tiukentuessa sairaanhoitopiirissä joudutaan tarkastelemaan kriittisesti koulutuksen järjestämiseksi tehtyjä sopimuksia, joista useat ovat perusteiltaan jo vanhentuneita. Tarkoituksena ei ole vierittää sairaanhoitopiirille kuuluvia kustannuksia muiden maksettavaksi, vaan yksikertaisesti löytää ratkaisuja koulutustoiminnasta aiheutuvien kustannusten jakamiseksi oikeudenmukaisesti eri osapuolten kesken.

Ensimmäiseksi käsittelyn alla on ollut sopimus hammaslääkärikoulutuksen kliinisen hoitoharjoittelun järjestämisestä, jonka muutosesitys lähetetään ohessa kaupungin hallinnon käsiteltäväksi ja päätöksen tekemistä varten.

Turun yliopiston, Turun kaupungin ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tiiviin yhteistyön tuloksena hammaslääkärikoulutus aloitettiin Turun yliopistossa uudelleen vuonna 2004. Hammaslääkärityövoiman saatavuus on koulutuksen myötä helpottunut erityisesti Lounais- ja Länsi-Suomessa mutta myös muualla maassamme. Hammashoitajia ja suuhygienistejä on koulutettu Turussa jo pitkään. Turun Ammattikorkeakoulussa syksyllä 2015 käynnistyneen hammasteknikkokoulutuksen myötä Turun suun terveydenhuollon koulutusklusteri on ainoa, jossa koulutetaan kaikkia alan ammattiryhmiä. Opetushammashoitolassa tuotetaan merkittävä määrä suun terveydenhuollon hoitopalveluja turkulaisille. Lisäksi turkulainen hammaslääketieteellinen tutkimus on tuottanut merkittävää yritystoimintaa alueelle.

Syksyyn 2015 mennessä 5,5-vuotiseen koulutukseen on otettu kaikkiaan 429 opiskelijaa. Ensimmäiset opiskelijat valmistuivat keväällä 2009 ja koulutuksesta on valmistunut kaikkiaan 189 hammaslääkäriä (läpäisyprosentti 86). Palvelujärjestelmältä on saatu erittäin positiivista palautetta koulutuksen laadusta sekä valmistuneiden hammaslääkärien osaamisesta ja kliinisistä taidoista.

Hammaslääkärikoulutuksen käynnistyessä yliopisto, kaupunki ja sairaanhoitopiiri tekivät kolmikantasopimuksen, jonka mukaan Turun kaupungin hyvinvointipalvelut järjestää Opetushammashoitolassa kliinisen hoitoharjoittelun ja sairaanhoitopiiri korvaa kaupungille tästä toiminnasta aiheutuneet kustannukset valtion maksamista koulutus-EVO-rahoista. EVO-raha ei riitä kattamaan koulutuksesta aiheutuvia kustannuksia, koska EVO-korvauksen suuruus on pienentynyt olennaisesti. Tämän vuoksi sairaanhoitopiiri joutui kesäkuussa 2015 sanomaan sopimuksen irti koulutuksen kustannusten jakoperusteiden tarkistamiseksi. Irtisanottu sopimus on voimassa vuoden 2017 loppuun asti.

Kliinisen hoitoharjoittelun kustannukset ja toimintaluvut vuosina 2010–2016

Hoitoharjoittelun toteuttamista varten Turun kaupungin hyvinvointipalvelut on vuokrannut tilat Dentalia-rakennuksesta, hankkinut hammaslääkärin työssä tarvittavat hoitoyksiköt, instrumentit, tietokoneet potilastietojen käsittelyä varten ja potilaiden hoidossa tarvittavat materiaalit ja välineet. Lisäksi Opetushammashoitolaan on palkattu lukukausien ajaksi kliinisiä opettajia ja muuta henkilökuntaa. Välinehuoltopalvelut ja osin myös kuvantamispalvelut Opetushammashoitola ostaa TYKS-Sapalta. VSSHP korvaa Turun kaupungille kliinisestä koulutuksesta aiheutuvat kustannukset, joista kuitenkin on ensin vähennetty opiskelijoiden tekemän työn arvo ja asiakasmaksujen tuotto. Liitteessä 1 on yhteenveto koulutuksen kustannuksista ja hoitotoiminnan volyymistä vuosilta 2010–2014 ja arviolaskelmat vuosille 2015–2016.

Liite 1Hammaslääkärikoulutuksen kustannukset ja hoitotoiminnan volyymi vuosilta 2010–2014 ja arviolaskelmat vuosille 2015–2016.

Helsingin, Oulun ja Turun yliopistoissa annettavan hammaslääkärikoulutuksen kliininen hoitoharjoittelu on toteutettu samalla periaatteella eli osana kunkin yliopistokaupungin terveyskeskuksen toimintaa. Pitkäaikaisen talousseurannan perusteella koulutuksen euromääräiset kustannukset ovat pienimmät Turussa (Kustannus vuonna 2014 Helsinki 5.984.889 €; Oulu 3.943.810 € ja Turku 3.222.758 €). Tämä johtuu pääosin siitä, että Turussa on vähiten kliinisiä opettajia ja että he ovat palkattuina vain lukukausien aikana.

Perusteet, joiden mukaan eri sairaanhoitopiirien maksettavaksi tulevat korvaukset koulutuksen kustannuksista yliopistokaupungille lasketaan, poikkeavat toisistaan. Suurimmat erot ovat opiskelijan tekemän työn arvon laskemisperusteissa. Oulussa kehitetty laskentamalli, jossa työn arvon määrittäminen perustuu terveyskeskushammaslääkärin toimenpiteisiin käyttämään aikaan suhteessa suun terveydenhuollon perustoiminnan kustannuksiin. Tämä tarkoittaa, että Oulun mallissa työn arvo vastaa kustannusta, jonka opiskelijoiden antamien hoitopalvelujen tuottaminen tavanomaiseen tapaan terveyskeskuksen omana toimintana maksaisi. Vuoden 2014 tilinpäätöstietojen mukaan työn arvo yhtä kliinisessä hoitoharjoittelussa olevaa opiskelijaa kohti oli Oulussa 2,2- ja Helsingissä 4,1-kertainen verrattuna Turun Opetushammashoitolan tilinpäätöslaskelmassa käytettyyn opiskelijan kliinisen työn arvoon. Oulun malli vastannee oikeudenmukaisinta tapaa opiskelijan tekemän työn laskentaperusteiksi.

Hammaslääketieteen opiskelijat tekevät kliinistä hoitoharjoittelua yhden lukukauden ajan myös muiden paikkakuntien terveyskeskuksissa. VSSHP maksaa näille paikkakunnille koulutustoiminnasta tehtyjen sopimusten mukaan tänä vuonna korvauksen 73 € / päivä ja yöpymiskorvauksen 10 € / yö. Nämä korvaukset eivät kata kyseisille paikkakunnille hoitoharjoittelusta aiheutuvia kustannuksia. Lisäksi sairaanhoitopiiri korvaa opiskelijalle yhden edestakaisen matkan viikoittain hajautuksen aikana. Vuotuinen kustannus hammaslääkärikoulutuksen hajautuksesta on sairaanhoitopiirille noin 150.000 €.

Rahoitustilanne

Näistä lähtökohdista hammaslääkärikoulutuksen rahoitustilannetta on pohdittu Turun kaupungin hyvinvointipalvelujen ja sairaanhoitopiirin välisissä neuvotteluissa. Neuvottelujen yhteydessä on etsitty säästökohteita käymällä läpi Opetushammashoitolan kustannusten muodostuminen ja sairaanhoitopiirin opetuksen tarpeisiin tuottamien palvelujen hinnoittelu. Laskelmia on tarkistettu mm. vuokrien, henkilöstökulujen, palvelujen ostojen ja välinehuollon kustannusten sekä asiakasmaksutuottojen osalta.

Keskusteluissa on myös huomioitu, että sote-ratkaisut tulevat joka tapauksessa lähivuosina muuttamaan sekä hammaslääkäreiden että lääkäreiden koulutuksen kustannusten jakautumista laajemmin palvelujärjestelmälle. Tämän vuoksi pidetään järkevimpänä jatkaa hammaslääketieteen opiskelijoiden kliinistä hoitoharjoittelua nykyisen toimintamallin ja irtisanotun sopimuksen pohjalta kuitenkin siten, että kustannusten jakoperusteita muutetaan alla olevien ehdotusten mukaisesti.

Turun hyvinvointipalvelut vastaavat pääosin hammaslääketieteen opiskelijoiden kliinisestä hoitoharjoittelusta. Opettajien tarve erityisesti opiskelijoiden kliinisen koulutuksen alkuvaiheessa on suuri. Muista koulutuspaikkakunnista poiketen sairaanhoitopiiri on korvannut tähän asti Turulle täysimääräisesti hoitoharjoittelusta kaupungille aiheutuneet kustannukset. Alla olevat ehdotukset merkitsevät, että ennen mahdolliseen uuteen sote -malliin siirtymistä Turun kannettavaksi jää koulutuksesta vuosittain noin 100.000 euron kustannukset. Toisaalta Turun kaupunki on suurin hyötyjä siitä, että Turun yliopistossa koulutetaan hammaslääkäreitä.

Oheiset laskelmat perustuvat tämänhetkisille arvioille sairaanhoitopiirin saaman koulutus -EVOn määrästä. Lopullinen jaettavien kustannusten määrä tarkentuu vuoden 2016 aikana.

Ehdotukset Turun yliopiston hammaslääkärikoulutuksen kliinisen hoitoharjoittelun kustannusten jakamiseksi

  1. Sairaanhoitopiirin Turun kaupungille kliinisestä hoitoharjoittelusta maksaman korvauksen laskutavassa aletaan vuodesta 2016 alkaen käyttää opiskelijan työn arvon määrittämisessä samaa tapaa kuin Oulussa. Tällä päästään oikeudenmukaisimpaan kustannusten jakoon. Ehdotetun laskutavan muutoksesta seuraa tämänhetkisten tietojen perusteella, että sairaanhoitopiirin saaman koulutus -EVOn ja Turussa toteutetun kliinisen hoitoharjoittelun kustannusten välinen ero pienenee vuoden 2015 ennusteen mukaisesta 540.000 €:sta vajaaseen 50.000 €:oon vuonna 2016. (Liite 1.)
  2. Lisäksi ehdotetaan, että hammaslääkärikoulutuksen EVO-rahoituksen vajaus jaetaan tulevina vuosina tasan Turun kaupungin ja sairaanhoitopiirin kesken kunnes koulutuksen rahoitusmalli muuttuu sote-uudistuksen myötä. Kun huomioidaan edellisen kohdan mukaisen 50.000 €:n vajeen lisäksi koulutuksen hajautuksen kustannukset noin 150.000 €, hammaslääkäreiden koulutus on sairaanhoitopiirille tappiollista noin 200.000 € vuodessa nykyisten tietojen perusteella. Näin molemmille osapuolille jää katettavaksi kliinisestä hoitoharjoittelusta noin 100.000 €:n kustannukset.
  3. Molemmat osapuolet sitoutuvat etsimään uusia toimintatapoja ja muita keinoja koulutuksen kustannusten nousun hillitsemiseksi. Opetushammashoitolan kustannuksista sovitaan osapuolten kesken yhteisesti aina edellisen vuoden toukokuun loppuun mennessä.
  4. Perustetaan yliopiston, Turun hyvinvointipalvelujen ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin yhteinen toimielin, joka seuraa hammaslääketieteen koulutuksen muutostarpeita ja suunnittelee, kuinka näihin voidaan vastata mahdollisimman joustavasti ja taloudellisesti.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 9.12.2015:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää hyväksyä edellä mainitut kohdat 1-4 Turun yliopiston hammaslääkärikoulutuksen kliinisen hoitoharjoittelun kustannusten jakamiseksi. Muilta osin sopimus jatkuu entisenlaisena.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

ilmVarsinais-Suomen sairaanhoitopiiri
tpvKinnarinen Minna
ilmKorkeila Katariina
tiedLindberg Merja


Liitteet:

Sosterla § 247
Liite 1:Hammaslääkärikoulutuksen kustannukset ja hoitotoiminnon volyymi vuosilta 2010-2014 ja arviolaskelmat vuosille 2015-2016