Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta23615.12.20153

5334-2015 (041)

Talousarvion täytäntöönpano ja hyvinvointitoimialan operatiiviset sopimukset sekä strateginen sopimus

Tiivistelmä: -

Sosterla § 236

Toimialajohtaja Riitta Liuksa, palvelualuejohtajat Katariina Korkeila, Sirpa Kuronen ja Sari Ahonen, asiantuntijalääkäri Hilkka Virtanen ja talous- ja hallintojohtaja Max Lönnqvist 25.11.2015:

Kaupunginvaltuusto on hyväksynyt talousarvion vuodelle 2016 ja taloussuunnitelman vuosille 2016 - 2019 kokouksessaan 16.11.2015 § 197. Kaupunginhallituksen esityksen pohjalta 9.11.2015 § 481 sosiaali- ja terveyslautakunnan talousarvioon on tehty kaksi muutosta: 1) sisäisten vuokranmäärityksen tarkistuksesta aiheutuvat lisäykset toimintamenoihin 1 430 000 euroa ja 2) palvelujen ostojen lisäys (sisäisen vuokrajärjestelmän vaikutus ateriakustannusten nousuun) 47 531 euroa. Esittelytekstiin on kirjattu, että lautakunta ei saa käyttää tilakustannuksista mahdollisesti säästyviä määrärahoja muiden toimintamenojen kattamiseen ellei valtuusto erikseen tee kohdentamista koskevaa päätöstä. Strategisen sopimuksen sisältämät työvoiman käyttöä koskevat tavoitteet sekä toiminnalliset tavoitteet hyväksyttiin muuttumattomina lautakunnan tekemän esityksen mukaisesti.

Kaupunginvaltuusto päätti samalla seuraavista sosiaali- ja terveyslautakuntaa koskevista talousarviolausekkeista:

1.   Tekstilisäys:

Taataan paperittomille alle 18-vuotiaille sekä raskaana oleville naisille oikeus terveydenhoitoon.

2.   Tekstilisäys:

Selvitetään ja tarvittaessa valmistellaan toimenpiteet, joihin pitää mahdollisesti ryhtyä sote-ratkaisun pohjalta.

3.   Tekstilisäys:

Edistetään monipuolisesti kokeilumahdollisuuksia palveluissa talousarvion puitteissa, esimerkiksi seniorien palveluohjauksessa ja kuntoutuspalveluissa. Tarvittaessa käytetään myös palveluseteleitä.

Operatiiviset sopimukset vuodelle 2016

Palvelualueet ja toiminnot ovat valmistelleet operatiiviset sopimukset, joilla toimeenpannaan ja konkretisoidaan strategisen sopimuksen sisältämät tavoitteet. Toimielimen määrärahat on jaettu operatiivisessa sopimuksessa palvelualueille ja toiminnoille. Työvoiman käytön tavoitteiden osalta vuoden 2015 alusta toteutettu organisaatiomuutos on hankaloittanut tavoitelukujen asettamista, koska ensimmäinen vertailukelpoinen pohjatieto työvoiman käytöstä saadaan tilinpäätöksen yhteydessä. Tilinpäätöksen valmistuttua tullaan työvoimankäytön palvelualueita koskevia tavoitelukuja arvioimaan uudelleen ja niistä tuodaan lautakunnalle tarkistusesitys, mikäli tämä osoittautuu tarpeelliseksi. Toimielintasolla on sitouduttu strategisen sopimuksen tavoitelukuun, eli mahdolliset muutokset koskevat ainoastaan sisäistä palvelualueiden välistä jyvitystä.

Palvelualueet ja toiminnot ovat kirjanneet kaikki merkittävät kehittämishankkeet (sisältäen uudistamisohjelmien vielä toteutuksessa olevat kehittämiset) ja projektit operatiivisiin sopimuksiin. Myös toimintoanalyyseistä nousseet toimenpiteet on kirjattu sopimuksiin. Kaikkia projekteja edistetään kaupungin kehittämisen mallin mukaisesti. Kehittämistä hallinnoidaan kehittämissalkkujen avulla ja seuranta sekä raportointi tapahtuvat Thinking Portfolio -sovelluksen kautta. Kehittämishankkeiden tuloksena syntyvät muutokset näkyvät toiminnan tavoiteluvuissa (tavoitteelliset tunnusluvut). Toiminnallisten muutosten kautta tullaan saavuttamaan myös taloudelliset ja työvoiman käyttöön liittyvät tavoitteet. Operatiiviset sopimukset sisältävät ensimmäistä kertaa myös tilojen käyttöön liittyvät tavoitteet sekä henkilöstön hyvinvointiin ja työelämän laatuun liittyvät palvelualuekohtaiset tavoitteet. Kunta 10-mittareiden osalta vertailutietona on käytetty koko toimialan toteumalukuja vuosilta 2012 ja 2014, koska organisaatiomuutoksen takia palvelualueittaisia vertailukelpoisia toteumia ei ole saatavilla.

Liite 1Operatiiviset sopimukset 2016

Liite 2Strateginen sopimus 2016

Liite 3Käyttöomaisuus- ja leasingrahoituskohteet v. 2016

Vuoden 2016 talousarvio on erittäin tiukka ja bruttomäärärahat ovat noin 5,7 miljoonaa pienemmät kuin arvioitu kulutus vuonna 2015. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirille varattu määräraha on 187,2 miljoonaa euroa eikä siinä ole voitu huomioida shp:n esittämää kustannusten kasvua kuin osittain. Talousarvion riittävyys edellyttää tiukkaa kulukuria, kehittämistoimenpiteiden onnistumista sekä asiakasmaksujen korottamista asetuksen mahdollistamalla maksimimäärällä.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 8.12.2015:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää hyväksyä talousarvion täytäntöönpanon, operatiiviset sopimukset ja strategisen sopimuksen oheisten liitteiden mukaisesti. Lisäksi lautakunta päättää, että sitovuustaso on palvelualuetaso ja kuntalaisvaikutuksiltaan merkittävät asiat edellyttävät lautakunnan päätöstä ja sopimusten muutosta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaupunginhallitus


Liitteet:

Sosterla § 236
Liite 1:Operatiiviset sopimukset 2016
Liite 2:Strateginen sopimus 2016
Liite 3:Käyttöomaisuus- ja leasingrahoituskohteet v. 2016