Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta24615.12.201513

10555-2015 (419)

Sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen Leo Haltsosen ym. aloite Turun toimeentulotuessa hyväksymien asumiskustannusten perusteista

Tiivistelmä:

Sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen Leo Haltsonen ym. kysyvät aloitteessaan, miksi Turussa hyväksytään toimeentulotuessa pienemmät asumiskustannukset kuin ympäristökunnissa ja muualla Suomessa. Vastauksessa todetaan, että perusteluna ovat Turun verrattain alhainen vuokrataso ja edullisten vuokra-asuntojen hyvä saatavuus.

Sosterla § 246

Perhe- ja sosiaalipalvelut, palvelualuejohtaja Sirpa Kuronen ja avohuollon toimistopäällikkö Minna Virta 23.11.2015:

Sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen Leo Haltsonen ym. ovat tehneet kirjallisen kysymyksen Turussa toimeentulotuessa huomioiduista asumismenoista. Turussa huomioidaan toimentulotuessa yksin asuvan henkilön maksimivuokrana 460 euroa/kuukausi, kun vastaava summa lähikunnissa ja muualla Suomessa on selvästi yli 500 euroa.

Liite 1Sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen Leo Haltsosen ym. aloite

Toimeentulotuki koostuu perustoimeentulotuesta (perusosa ja muut perusmenot), täydentävästä toimeentulotuesta sekä ehkäisevästä toimeentulotuesta. Toimeentulotukilain mukaan asumismenot kuuluvat muihin perusmenoihin. Perusmenoja ovat lain mukaan asumistukilain (408/2975) mukaiset asumismenot, taloussähköistä koituvat menot, kotivakuutusmaksu sekä vähäistä suuremmat terveydenhuoltomenot.

Avohuollon sosiaalityössä sovitun käytännön mukaan vuokrakustannukset käydään läpi 1-2 kertaa vuodessa. Samalla selvitetään myös yksityisten vuokranantajien vuokratasoa.

Mikäli asiakas ilmoittaa, että edullisia vuokra-asuntoja ei ole saatavissa, asuntojen tosiasiallinen saatavuus selvitetään tapauskohtaisesti.

TVT-asunnoista kesäkuussa 2015 saadun tiedon mukaan hyväksytyt vuokrat riittävät lähiöiden kerrostaloasuntoihin hyvien kulkuyhteyksien varrella. Lisäksi TVT-asuntojen arvion mukaan vapaita vuokrayksiöitä on saatavilla 300-460 euron ja kaksioita 300-580 euron kuukausivuokralla.

1.1.2017 perustoimeentulotuen maksaminen siirtyy Kelalle. Tässä vaiheessa ei vielä ole tietoa, millaiset vuokrakatot Kela tulee hyväksymään toimeentulotuessa asiakkailleen. Suuria muutoksia hyväksyttyihin vuokrakattoihin ei ole tässä kohdassa syytä tehdä. Hyväksytyillä vuokrilla on tällä hetkellä mahdollista saada sekä TVT-asunnoista että vapailta vuokra-asuntomarkkinoilta asuntoja. Turun vuokra-asuntotilanne on jo vuosia ollut muista suurista kaupungeista poiketen erittäin hyvä. Myös Turun opiskelija-asuntotilanne on pysynyt hyvänä. Vertailu muiden kaupunkien tilanteeseen ei ole tarkoituksenmukainen, koska vuokrataso sekä vuokrattavien asuntojen määrä vaihtelevat paikkakunnittain.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 24.11.2015:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyy edellä esitetyn vastauksena sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen Leo Haltsosen ym. aloitteeseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

vastHaltsonen Leo


Liitteet:

Sosterla § 246
Liite 1:Sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen Leo Haltsosen ym. aloite