Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta22501.12.20155

12357-2015 (032)

Asiakasmaksujen tarkistus tehostetun palveluasumisen ostopalveluyksiköissä

Tiivistelmä: -

Sosterla § 225

Palvelualuejohtaja Sari Ahonen, johtava sosiaalityöntekijä Raili Hietanen, suunnittelija Tiina Mäkinen ja controller Jutta Nieminen:

Asumispalveluiden järjestäminen perustuu sosiaalihuoltolain (1301/2014) 21 §:ään, jonka mukaan kunnan on huolehdittava asumispalveluiden järjestämisestä.

Tehostettu palveluasuminen on tarkoitettu vanhuksille, jotka heikentyneen terveydentilansa ja toimintakykynsä vuoksi tarvitsevat ympärivuorokautista hoitoa ja huolenpitoa. Tehostettu palveluasuminen on avopalvelua, jossa henkilökuntaa on paikalla ympäri vuorokauden.

Asiakasmaksulain (1992/874) 2 §:ssä todetaan, että palvelusta perittävä maksu saa olla enintään palvelun tuottamisesta aiheutuvien kustannusten suuruinen. Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksulainsäädäntö ei sisällä tarkempia säädöksiä tehostetun asumispalvelun asiakasmaksuperusteista.

Turussa tehostetun asumispalvelun oma palvelutuotanto on hiljalleen kehittynyt kotihoidon ylläpitämästä palvelusta ympärivuorokautisen hoidon palveluksi asukaskunnan palvelutarpeen lisääntymisen myötä ja oman toiminnan asiakasmaksut ovat tästä syystä perustuneet kotihoidon maksuihin. Ostopalveluna järjestettävän asumispalvelun asiakasmaksut ovat sen sijaan pohjautuneet laitoshoidon maksujärjestelmään.

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti 15.9.2015 § 166 että asumispalveluiden oman toiminnan ja ostopalvelujen asiakasmaksut tulee yhdenmukaistaa 1.1.2016 alkaen.

Yhdenmukaistaminen esitetään toteutettavaksi siten, että ostopalveluna järjestettävän asumispalvelun maksujärjestelmä muutetaan siten, että se vastaa oman toiminnan maksujärjestelmää. Tällöin asiakkaan maksut perustuvat asumisen kustannuksiin, hoito- ja palvelumaksuihin, tukipalvelumaksuihin ja ravintopäivämaksuihin.

Asumisen kustannukset

Asumispalveluissa asiakas tekee huoneenvuokralain (Laki asuinhuoneiston vuokrauksesta 1995/481) nojalla vuokrasopimuksen palveluntuottajan kanssa ja maksaa vuokrasopimuksen mukaisen vuokran sekä muut asumisen kulut kuten veden ja sähkön. Asiakas voi hakea Kelalta eläkkeensaajan asumistukea asumiskustannuksiinsa.

Hoito- ja palvelumaksu

Sosiaali- ja terveyslautakunnalle esitetään, että tehostetun palveluasumisen ostopalveluyksiköissä otetaan käyttöön 1.1.2016 alkaen hoito- ja palvelumaksu, jonka suuruus on 37 % (erillisasunto) ja 39 % (ryhmäkoti) yhden henkilön osalta 563 € ylittävistä bruttokuukausituloista (= kotona annettavan palvelun enimmäismaksu korotettuna, Asetus sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista 1992/912). Pariskunnan osalta maksuprosentit ovat 24 ja 26 ja huomioitava bruttotulo 1.039 €. Edellä mainitut maksut ovat yhdenmukaisia omana toimintana järjestettävän asumispalvelun kanssa

Taulukko 1

Asetus

sosiaali- ja terveydenhuollon maksuista 1992/912 § 3

Ehdotus

tehostetun palveluasumisen hoito- ja palvelumaksuksi

HenkilömääräTuloraja €/kkKotona annettavan palvelun enimmäismaksu %

Erillis-

asunto

Ryhmä-

koti

1   563353739
21 039222426

Hoito- ja palvelumaksua määritettäessä huomioon otettavat tulot sekä tulot, joita ei oteta huomioon maksuja määritettäessä ovat samat kuin kotona annettavissa palveluissa (Asiakasmaksuasetus 27 – 30 §).

Hoito- ja palvelumaksuun sisältyy:

Kaupungin omana toimintana tuotetussa tehostetussa palveluasumisessa asiakkaalta on kuukausittain peritty myös tukipalvelumaksu, jonka suuruus on ryhmäkodeissa 25 € ja erillisasunnoissa 50 €. Tukipalvelumaksu kattaa peruskalustuksen, liinavaatteet ja niiden huollon, vaatehuollon, perushygieniatarvikkeet, asiointipalvelun ja turvapuhelimen.

Sosiaali- ja terveyslautakunnalle esitetään, että 1.1.2016 alkaen myös ostopalveluasiakkailta peritään tukipalvelumaksu samoin kuin omassa palveluasumisessa.

Ravintopäivämaksu

Sosiaali- ja terveyslautakunnalle esitetään, että myös ostopalveluasiakkailta aletaan 1.1.2016 periä 13,50 euron suuruista ravintopäivämaksua, joka vastaa arvoltaan kaupungin omana toimintana tuotetun tehostetun palveluasumisen ravintopäivämaksua

Vähimmäiskäyttövara

Sosiaali- ja terveyslautakunnalle esitetään, että tehostetun palveluasumisen ostopalveluyksiköissä hoidettavien asiakkaiden vähimmäiskäyttövara on 1.1.2016 alkaen 166 €, vastaavan suuruinen käyttövara on vahvistettu oman toiminnan asumispalvelussa.

Perusteluna muutoksille on asukkaiden tasa-arvon lisääminen ostopalveluissa ja omassa palvelutuotannossa. Edellä mainitut asiakasmaksuun esitettävät muutokset eivät aiheuta muutoksia palvelun sisältöön, mutta yksittäiset asiakasmaksut saattavat muuttua merkittävästi. Voimassa olevan asiakasmaksulain 11 §:ssä todetaan, että sosiaali- tai terveydenhuollon palveluista määrätty maksu on jätettävä perimättä tai sitä on alennettava siltä osin kuin maksun periminen vaarantaa henkilön tai toimeentulon.

Asiakasmaksujärjestelmän muutos esitetään toteutettavaksi siten, että yksittäisen asiakkaan maksamat maksut eivät kokonaisuudessaan nouse yli 20 %.

Siirryttäessä ostopalveluyksiköiden asiakkaiden osalta vastaavaan maksujärjestelmään kuin omassa palvelutuotannossa kaupungin maksu- ja myyntituotot nousevat laskennallisen kaavan perusteella arviolta 0,25 M€ nykyisestä. Maksujärjestelmän muutoksen lopullista vaikutusta tulokertymään on kuitenkin vaikea arvioida, sillä siihen vaikuttavat mahdolliset asiakasmaksuihin tehtävät alennukset.

Jos omassa palvelutuotannossa siirryttäisiin ostopalveluiden maksujärjestelmään, kaupungin tulokertymä laskisi 0,18 M€ laskennallisesti arvioituna.

Yksityisissä ostopalveluyksiköissä on hoidettavana kaupungin maksusitoumuksella yhteensä 600 asiakasta, joita muutos koskee.

STM on parhaillaan uudistamassa asiakasmaksuasetusta ja on arvioitu, että uusi asiakasmaksulaki astuisi voimaan 1.1.2017 alkaen. Nyt esitetty asiakasmaksuperusteiden muutos noudattanee tulevaa asiakasmaksuasetusta.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 27.11.2015:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää vahvistaa, että Turun kaupungin vanhuspalveluiden tehostetun palveluasumisen ostopalveluyksiköissä otetaan 1.2.2016 alkaen käyttöön:

PäätösAsia palautettiin yksimielisesti uudelleen valmisteltavaksi.

Jakelu

palAhonen Sari