Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta21610.11.201510

10449-2015 (441)

Selvitys aluehallintovirastolle vanhusten odotusajasta pitkäaikaishoitopaikalle kaupunginsairaalan akuuttiosastoilla

Tiivistelmä: -

Sosterla § 216

Palvelualuejohtaja Sari Ahonen ja johtava sosiaalityöntekijä Raili Hietanen:

Lounais-Suomen aluehallintovirasto on jättänyt Turun sosiaali- ja terveyslautakunnalle selvityspyynnön, joka koskee vanhusten odotusaikaa pitkäaikaishoitopaikalle kaupunginsairaalan akuuttiosastoilla. Selvitys tulee toimittaa Aluehallintovirastolle 15.11. mennessä.

Liite 1Aluehallintoviraston selvityspyyntö

Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista 18 §:n sisältää säädöksen, jonka mukaan iäkkäällä henkilöllä on oikeus saada hänelle myönnetyt muut kuin kiireelliset sosiaalipalvelut ilman aiheetonta viivytystä ja viimeistään kolmen kuukauden kuluttua päätöksen teosta.

Edellä mainitun lainsäädännön lisäksi vanhuspalvelujen toteuttamista ohjaavat valtakunnalliset laatusuositukset, joiden seuranta on annettu tehtäväksi Valviralle ja Terveyden- ja Hyvinvoinnin laitokselle.

Valtakunnalliset laatusuositukset määrittelevät mm. palvelurakenteen mitoitusta suhteessa 75 vuotta täyttäneeseen väestöön. Turun kaupungissa ikääntyneiden ympärivuorokautisen hoidon määrä on laatusuosituksen ylärajoilla; suosituksen mukaan ympärivuorokautisessa pitkäaikaishoidossa 75 vuotta täyttäneistä tulisi olla 8-10 %, Turussa 30.6. pitkäaikaishoidossa oli 9,8 % 75 vuotta täyttäneistä. Tämän jälkeen paikkamäärää on vielä lisätty 30:llä paikalla. THL kiinnitti tähän huomiota seurantakäynnillään jo viime vuonna.

Turun vanhuspalveluissa pitkäaikaisen hoidon jono on tällä hetkellä (19.10.2015) 113 asiakasta, heidän lisäkseen neljä jonottajaa ei ole tällä hetkellä siirtokuntoinen ts. asiakkaan hoito tai kuntoutus on kesken. Jonon pituus on pysynyt suunnilleen samanlaisena tämän syksyn ajan. Viimeisen puolentoista vuoden aikana jonottajien kokonaismäärä on vaihdellut välillä 49-158.

Tämän hetkisistä jonottajista yhdeksän on odottanut hoitopaikkaa yli kolme kuukautta, yksikään heistä ei ole akuuttisairaanhoidossa. Kaksi pisimpään hoitopaikkaa odottanutta on nykyisen kotikuntansa sijoittamana asianmukaisessa hoitopaikassa toisella paikkakunnalla, mutta odottaa kotikuntalain perusteella siirtymistä Turkuun.

Yksi asiakas on odottanut kaupungin maksusitoumusta yksityisenä asukkaana yksityisessä hoitokodissa Turussa ja kaksi jonottajista on psykiatrisella hoito-osastolla.

Yli kolme kuukautta odottaneista ei yksikään ollut tarkasteluajankohtana kaupunginsairaalan akuuttiosastolla tai kuntoutusosastolla.

Pitkäaikaishoitoon jonottavien 65 vuotta täyttäneiden osuus vastaavan ikäistä väestöä kohden vaihtelee kuudessa suurimmassa kaupungissa välillä 0,19 %-0,33 %, Turussa tämä suhde oli 0,25 %.

Sairaalassa pitkäaikaishoidon jonottajista kuudessa suurimmassa kaupungissa oli elokuussa 19 % - 92 %. Turussa sairaalahoidossa jonottajista oli 41 %.

Ympärivuorokautiset hoitopaikat täytetään viivytyksettä sitä mukaa kuin niitä vapautuu. Koska hoitopaikat vapautuvat luonnollisen poistuman kautta, paikkoja vapautuu ajallisesti hyvinkin epätasaisesti.

Vapautuneet pitkäaikaishoidon paikat täytetään ensisijassa kiireellisyysjärjestyksessä, toissijaisesti jonotusajan perusteella. Näin ollen hoitopaikan voi saada jonossa lyhyemmän ajan ollut vanhus, mikäli hoidon tarve on katsottu kiireellisemmäksi kuin se on pidempään jonossa olleella asiakkaalla. Tällaisia tilanteita ovat olleet mm. omaishoitajan menehtyminen, jolloin hoidettava on jouduttu sijoittamaan äärimmäisessä kiireessä. Kiireelliseksi sijoitustarpeeksi on katsottava myös muistisairaan vanhuksen toistuva harhailu ulos kotoaan.

Turun kaupungin hyvinvointitoimialalla on useita kehittämistoimenpiteitä, jotka tähtäävät siihen, että ikääntynyt turkulainen saa sekä sairaalahoidon että pitkäaikaishoidon palvelut oikea-aikaisesti. Kevään aikana on toteutettu seuraavat toimenpiteet:

-       Ympärivuorokautista hoitoa on laajennettu ostamalla 30 uutta tehostetun palveluasumisen paikkaa 1.4. – 30.9.2015 välisenä aikana. Nämä paikat on kohdennettu sairaalassa jonottaviin asiakkaisiin

-       Kotihoitoon on perustettu uusi kotiutustiimin (ns. intensiivitiimi), jonka tehtävänä on varmistaa asiakkaiden turvallinen kotiutuminen sairaalasta.

Edelleen hyvinvointitoimialan terveyspalveluissa ja vanhuspalveluissa on käynnissä useita kehittämistoimenpiteitä, joiden tavoitteena on parantaa sekä sairaanhoidon että kotihoidon prosessien yhteentoimivuutta. Tavoitteena on mm. siirtää hoitopaikka-arvion tekeminen sairaalasta kotihoitoon, jolloin mahdollinen hoitopaikan jonotusaika toteutuu sairaalan sijasta kotihoidossa.

Ikääntyneiden kuntoutusta tullaan tehostamaan ja kohdentamaan entistä paremmin, mikä jatkossa tulee myöhentämään pitkäaikaisen ympärivuorokautisen hoidon tarvetta. Lisäksi kotiutusprosessin kokonaisuus on yksi tärkeimmistä tämän hetkisistä kehittämisprojekteista.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 10.11.2015:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää lähettää yllä olevan selvityksen Lounais-Suomen aluehallintovirastolle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

selvLounais-Suomen aluehallintovirasto


Liitteet:

Sosterla § 216
Liite 1:Aluehallintoviraston selvityspyyntö