Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta22010.11.20151

1727-2015 (065, 423)

Sijaisperheiden valmennukset 1.1.2016 - 31.12.2019

Tiivistelmä:

Salassa pidettävä asia. Salassapidon peruste: viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 6 §:n 1 momentin 3 kohta. Sijaisperheiden valmennuksista on pyydetty tarjoukset ajalle 1.1.2016 - 31.12.2019, minkä jälkeen sopimusta voidaan tilaajan päätöksellä jatkaa yhdellä vuodella, ajalle 1.1.2020 - 31.12.2020 (optio). Tarjoukset on saatu kolmelta palveluntarjoajalta. Puitesopimukset esitetään solmittaviksi sijaisperheiden valmennusten osalta Pelastakaa Lapset ry:n kanssa sekä läheissijaisperheiden ja päivystysperheiden valmennusten osalta Nuorten Ystävät -palvelut Oy:n ja Pelastakaa Lapset ry:n kanssa. Sijaisperheiden valmennuksia ostetaan sopimuskaudella noin 240 000 eurolla.

Sosterla § 220

Salassa pidettävä asia. Salassapidon peruste: viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 6 §:n 1 momentin 3 kohta.

Hyvinvointitoimiala, palvelualuejohtaja Sirpa Kuronen, toimistopäällikkö Eira Virolainen ja hankinta- ja logistiikkakeskuksen osuus tuoteryhmäpäällikkö Janina Puistovaara 30.10.2015:

Sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi sijaisperheiden valmennusten kilpailuttamisasiakirjat kokouksessaan 2.9.2015 § 162.

Hankinta- ja logistiikkakeskus on hyvinvointitoimialan toimeksiannosta pyytänyt avoimella hankintamenettelyllä tarjouksia sijaisperheiden valmennuksista ajalle 1.1.2016 - 31.12.2019, minkä jälkeen sopimusta voidaan Tilaajan päätöksellä jatkaa alkuperäisin ehdoin yhdellä vuodella, ajalle 1.1.2020–31.12.2020 (optio). Palvelujen on oltava käytettävissä 1.1.2016.

Hankintailmoitus EU-kynnysarvon ylittävänä hankintalain liitteen B mukaisena toissijaisena palveluhankintana julkaistiin 8.9.2015 HILMA-ilmoituskanavassa osoitteessa www.hankintailmoitukset.fi. Tarjouspyyntö liitteineen julkaistiin samana päivänä Tarjouspalvelu.fi -toimittajaportaalissa osoitteessa www.tarjouspalvelu.fi/turku. Mahdolliset hankintaan liittyvät kysymykset oli mahdollista toimittaa viimeistään 21.9.2015 klo 16.00. Kysymyksiä ei esitetty eikä tarjouspyyntöön tehty muutoksia.

Tarjoukset saatiin määräaikaan 5.10.2015 klo 14.00 mennessä seuraavilta palveluntuottajilta: Lehmuskolo Oy / valmennukset sijaisperheille, valmennukset läheissijaisperheille, valmennukset päivystysperheille; Nuorten Ystävät -palvelut Oy / valmennukset läheissijaisperheille, valmennukset päivystysperheille; Pelastakaa Lapset ry / valmennukset sijaisperheille, valmennukset läheissijaisperheille, valmennukset päivystysperheille.

Tarjouspyynnössä kuvattiin hankinnan kohde ja palvelulle asetetut ehdottomat vaatimukset sekä tarjoajalle ja tarjoukselle asetetut vähimmäisvaatimukset. Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että osatarjous otetaan huomioon ja hyväksytään palvelukokonaisuuksittain; valmennukset sijaisperheille, valmennukset läheissijaisperheille, valmennukset päivystysperheille.

Palveluntuottajan tuli tarjota palveluja suomen ja/tai ruotsin kielellä.

Tarjoushinnat tuli ilmoittaa palvelukokonaisuuksittain verottomina hintoina tarjouspyynnössä edellytetyllä tavalla siten, että sijaisperheiden valmennuksille ilmoitettiin valmennusryhmän hinta, läheissijaisperheiden valmennuksille sekä valmennusryhmän että perhekohtaisen valmennuksen hinta ja päivystysperheiden valmennuksille valmennusryhmän hinta. Lisäksi päivystysperheiden valmennuksille ilmoitettiin lisäperheen hinta tilanteisiin, jolloin ryhmän koko on suurempi kuin viisi perhettä. Samaa hintaa sovelletaan myös silloin, jos päivystysperheiden valmennus on poikkeuksellisesti tarpeen järjestää perhekohtaisena valmennuksena (optio). Sopimushinnat ovat kiinteät 31.12.2018 asti, jonka jälkeen palveluntuottaja voi esittää Tilaajalle perustellusta syystä hinnan muutosta palvelun yleistä kustannuskehitystä vastaavasti.

Hankinnasta tehdään erilliset puitesopimukset valittujen palveluntuottajien kanssa. Sopimuksella ei taata ostettavien palvelujen määrää. Tilaaja ostaa palveluja ensisijaisesti halvimman hinnan perusteella, mikäli tarve ei edellytä muuta.

Perustellusta syystä yksittäistapauksessa voidaan palveluja ostaa hankintapäätöksestä poiketen.

Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että tarjousten arviointi ja vertailu toteutetaan kolmessa vaiheessa: 1) tarjoajien kelpoisuuden arviointi, 2) tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden tarkistaminen, 3) tarjousten hintavertailu.

Tarjoajien kelpoisuuden arviointi

Arviointi- ja valintaprosessin ensimmäisessä vaiheessa selvitetään tarjoajien edellytykset suoriutua palvelujen tuottamisesta. Tätä arvioitiin tarjouspyynnössä tarjoajalle asetetuilla kelpoisuusvaatimuksilla.

Tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden arviointiin ja tarjousten vertailuun otetaan mukaan vain niiden tarjoajien tarjoukset, jotka ovat osoittaneet täyttävänsä tarjoajille asetetut kelpoisuusvaatimukset.

Hankintalain 56 §:n mukaan hankintayksikkö voi asettaa muun ohella tarjoajien teknistä suorituskykyä ja ammatillista pätevyyttä koskevia vaatimuksia sekä vaatia tarjoajia esittämään niihin liittyviä selvityksiä. Hankintalain 56.4 §:n mukaan hankintayksikkö voi pyytää tarjoajia täydentämään tai täsmentämään selvityksiä ja muita asiakirjoja. Tarjoajat, jotka eivät täytä hankintayksikön asettamia vähimmäisvaatimuksia, on suljettava tarjouskilpailusta.

Tarjouspyynnössä edellytettiin kaikkien palvelukokonaisuuksien osalta, että palvelua tuottavalla valmentajalla tulee olla sosiaalityöntekijän pätevyys sekä riittävä kokemus vastaavien palvelujen tuottamisesta. Kokemus katsotaan riittäväksi, mikäli henkilö on ollut valmentajana vähintään kolmessa eri sijaisperheiden valmennusprosessissa. Lisäksi tarjouspyynnössä edellytettiin palveluntuottajaa liittämään tarjoukseensa selvitys palvelua tuottavan henkilöstön pätevyydestä ja kokemuksesta.

Lehmuskolo Oy oli ilmoittanut tarjouksessaan edellä mainitun vaatimuksen täyttyvän, mutta tarjoukseen liitetystä selvityksestä ei käynyt ilmi, että palvelua tuottaisi sosiaalityöntekijän pätevyyden omaava henkilö. Tarjoajalta pyydettiin lisäselvitys asiasta, josta ilmeni, että palveluntuottajalla ei ole osoittaa palveluun edellä mainitun pätevyyden omaavaa henkilöä 1.1.2016 alkaen. Lehmuskolo Oy ei täytä hankintamenettelyssä tarjoajalle asetettuja vähimmäisvaatimuksia, joten tarjoaja tulee sulkea tarjouskilpailusta kaikkien tarjoamiensa palvelukokonaisuuksien osalta.

Muut tarjoajat täyttävät tarjoajille asetetut kelpoisuusehdot.

Tarjousten tarjouspyynnön mukaisuus

Arviointi- ja valintaprosessin toisessa vaiheessa arvioidaan ensimmäisen vaiheen läpäisseiden tarjoajien tarjoukset. Tarjoukset tarkistettiin suhteessa niihin vaatimuksiin, joita ostettavilta palveluilta tarjouspyynnössä edellytettiin.

Tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden arvioinnin ja tarjousten hintavertailun suorittivat toimistopäällikkö Eira Virolainen, vs. johtava sosiaalityöntekijä Kaarina Salmi ja vs. sijoittajasosiaalityöntekijä Henna Veijalainen.

Tarjoukset täyttävät tarjouspyynnön vaatimukset ja näin ollen ne on otettu mukaan tarjousten hintavertailuun.

Tarjousten vertailu ja valinta

Valinnan perusteeksi ilmoitettiin, että annetuista tarjouksista valitaan se tai ne, jotka ovat hinnaltaan halvimmat. Vertailu ja valinta tehdään palvelukokonaisuuksittain. Palveluntuottajia valitaan riittävä määrä Tilaajan arvioiman palvelumäärän turvaamiseksi suomen ja ruotsin kielellä.

Liite 1Tarjousten hintavertailu palvelukokonaisuuksittain

Sijaisperheiden valmennusten palvelukokonaisuudesta saatiin yksi hyväksyttävä tarjous Pelastakaa Lapset ry:ltä, joka on tarjonnut palveluja sekä suomen että ruotsin kielellä. Tarjottu valmennusryhmien määrä riittää arvioidun palvelumäärän turvaamiseksi. Palveluntuottajaksi esitetään valittavaksi ainoan hyväksytyn tarjouksen jättänyt palveluntuottaja, Pelastakaa Lapset ry, tarjotuilla hinnoilla sekä muuten tarjouspyynnön ja tarjousten mukaisin ehdoin.

Läheissijaisperheiden ja päivystysperheiden valmennusten palvelukokonaisuuksista saatiin molemmista kaksi hyväksyttävää tarjousta. Palvelun riittävän kapasiteetin turvaamiseksi palveluntuottajiksi esitetään valittaviksi molemmat tarjouksen jättäneet palveluntarjoajat, Nuorten Ystävät -palvelut Oy ja Pelastakaa Lapset ry, tarjotuilla hinnoilla sekä muuten tarjouspyynnön ja tarjouksen mukaisin ehdoin.

Sopimuskaudella vuosittaiset kustannukset ovat noin 60 000 euroa.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 3.11.2015:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää edellä esitetyn perusteella, että

Palveluja ostetaan ensisijaisesti halvimman hinnan perusteella, mikäli tarve ei edellytä muuta.

Perustellusta syystä yksittäistapauksessa voidaan palveluja ostaa hankintapäätöksestä poiketen.

Hankintayksikköä sitova sopimus ei synny tämän hankintapäätöksen tiedoksiannolla, vaan vasta erikseen tehtävän kirjallisen sopimuksen allekirjoittamisella. Sopimus voidaan tehdä aikaisintaan 21 päivän kuluttua siitä, kun asianosainen on saanut tai hänen katsotaan saaneen päätöksen, valitusosoituksen ja muut oheisasiakirjat tiedoksi. Päätös voi muuttua tehdyn valituksen, hankintaoikaisun tai ylemmän viranomaisen otto-oikeuden perusteella.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoLehmuskolo Oy
aoNuorten Ystävät -palvelut Oy
aoPelastakaa Lapset ry
ilmEdenvall Arja
tpvKuronen Sirpa
tpvLindberg Merja
tiedLindström Fredrik
tiedPuistovaara Janina
ilmSalmi Kaarina
ilmSorvali Eija
ilmStratos Nina
ilmVeijalainen Henna
ilmVirolainen Eira


Liitteet:

Sosterla § 220
Liite 1:Tarjousten hintavertailu palvelukokonaisuuksittain