Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta18420.10.20156

12027-2014 (32)

Selvitys hoitoon pääsyn toteutumisesta ja tehdyistä toimenpiteistä Turun perusterveydenhuollon erikoissairaanhoidossa psykiatrian erikoisalalla

Tiivistelmä:

Lounais-Suomen aluehallintovirasto on määrännyt Turun kaupungin saattamaan hoitoon pääsyn psykiatrian erikoisalalla terveydenhuoltolain mukaiseksi. Pyydetyn selvityksen perusteella aluehallintovirasto päättää, onko kaupungille asetettava uhkasakko määräyksen tehostamiseksi.

Sosterla § 184

Terveyspalvelut, palvelualuejohtaja Katariina Korkeila ja ylilääkäri Jyrki Heikkilä 13.10.2015:

Lounais-Suomen aluehallintovirasto on 9.6.2015 päivätyllä päätöksellä määrännyt Turun kaupungin saattamaan perusterveydenhuollon yhteydessä toteutettavan erikoissairaanhoidon terveydenhuoltolain 51 §:n 2 momentin mukaiseksi. Määräys tulee voimaan ja sitä on noudatettava 90 päivän kuluttua sen tiedoksisaannista. Turun kaupungin on raportoitava 31.10.2015 mennessä, mihin toimenpiteisiin se on ryhtynyt tämän määräyksen johdosta. Aluehallintovirasto päättää selvityksen perusteella, onko kaupungille asetettava kansanterveyslain 43 §:n nojalla uhkasakko määräyksen tehostamiseksi.

Määräyksen perusteena on, että aiemmin annettujen selvitysten mukaan terveydenhuoltolain edellyttämä hoitoonpääsyn aika ei toteudu täysimääräisesti psykiatrian erikoisalalla.

Liite 1 Aluehallintoviraston päätös 9.6.2015

Seuraavista taulukoista ilmenevät psykiatrialla hoitoonpääsyä jonottaneiden potilaiden hoitotakuun tilastotiedot potilastietojärjestelmästä otettuna eri ajankohtina:

AjankohtaYli 6 kk jonottaneet, lkmYli 6 kk jonottaneet, %Jonon mediaani
elokuu 201414 5,8 %61 vrk
joulukuu 20142911,1 %44 vrk
helmikuu 20154116,9 %39 vrk
huhtikuu 20153112,9 %41 vrk
heinäkuu 20153210,9 %57 vrk
syyskuu 20152612,4 %35 vrk

Selvitys tilanteen syistä ja toimenpiteistä sen korjaamiseksi:

Tilastossa näkyvät hoitotakuun ylitykset johtuvat sekä psykiatrisen erikoissairaanhoidon vähäisistä resursseista suhteessa jatkuvaan kysynnän lisäykseen että teknisistä virheistä potilastietojärjestelmässä.

Tekniset virheet tilastossa selittävät syyskuun 2015 tilanteessa 23 tapausta. Virhe johtuu siitä, että Pegasos-potilastietojärjestelmän tietokantaan jää satunnaisesti tallentumatta tilastotieto, että potilaan lähete ei kuulu hoidon saatavuuden seurannan piiriin. Järjestelmän toimittaja CGI ei ole kyennyt korjaamaan teknistä virhettä toistuvista asiakaskaupunkien reklamaatioista huolimatta. Tilaston korjaus onnistuu ainoastaan käymällä erikseen jälkeenpäin käsin läpi kaikki tilastossa ilmenevät hoitotakuun ylitykset.

Todellisia hoidon saatavuuden ylityksiä syyskuun tilanteessa on enää 3 kpl. Nämä ylitykset tapahtuvat työikäisten potilaiden yleispsykiatrian poliklinikalla, jossa ylityksiä on aiemmin ollut selvästi enemmän. Poliklinikalle pääasiassa terveysasemilta lähetettävien uusien potilaiden vuosittainen määrä on kasvanut pitkään ja voimakkaasti. Tänä vuonna lähetteitä on tullut 16 % enemmän kuin edellisenä vuonna vastaavana aikana. Erityisesti on lisääntynyt neuropsykiatristen häiriöiden osuus, joita varten perustettiin tämän vuoksi 8/2015 oma erityispoliklinikka. Lisäksi perusteilla on syömishäiriötyöryhmä. Toisaalta hoitavaa henkilöstöä ei ole ollut mahdollista lisätä, ja psykiatria on kärsinyt huomattavasta lääkäripulasta.

Poliklinikalla on kyetty tehostamaan hoitoketjua ja uusia lääkäreitä on hankittu ostopalveluna. Hoitotakuun ylityksiä ei käytännössä enää tule, ja tällä hetkellä (lokakuussa 2015) uusien potilaiden hoidon aloitukset tapahtuvat viimeistään 2,5 kk kuluttua hoitopäätöksestä.

Psykiatrisen erikoissairaanhoidon toimintaympäristö on haastava, mikä näkyy mm. seuraavissa tunnusluvuissa. Suurten kaupunkien vertailussa Turun psykiatrisen erikoissairaanhoidon avo- ja laitoshoidon yhteenlasketut kustannukset ovat 4,7 M€ vähemmän kuin suurten kaupunkien mediaanikustannus. Toisaalta THL:n tilastoima mielenterveysindeksi, joka ilmaisee väestöön suhteutettua mielenterveysongelmien määrää ja niiden aiheuttamia seurauksia, on Turussa jopa 145, kun valtakunnallinen vertailukeskiarvo on 100.

Pyrimme edelleen saamaan yllä kuvatun teknisen virheen korjattua yhdessä järjestelmätoimittajan kanssa. Hoidon sisällön ja hoitoketjujen tehostamista jatketaan edelleen useilla toimenpiteillä. Terveysasemille esitetään v. 2016 perustettavaksi 6 vakanssia mielenterveys- ja päihdetyön tehostamiseen. Hoitotakuun toteutumista ja siihen vaikuttavien toimenpiteiden vaikutuksia seurataan hyvinvointitoimialan terveyspalveluiden palvelualueella kuukausittain.

Palvelualuejohtaja Katariina Korkeila 13.10.2015:

Ehdotan, että sosiaali- ja terveyslautakunta esittää tämän selvityksen Lounais-Suomen aluehallintovirastolle vastauksena selvityspyyntöön.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 14.10.2015:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää esittää tämän selvityksen Lounais-Suomen aluehallintovirastolle vastauksena selvityspyyntöön.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

selvLounais-Suomen aluehallintovirasto


Liitteet:

Sosterla § 184
Liite 1:Aluehallintoviraston päätös 9.6.2015