Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta19120.10.201513

2580-2014 (065)

Sosiaalityön avo- ja sijaishuollon tukipalveluiden kilpailuttaminen

Tiivistelmä:

Sosiaalityössä hankitaan avohuollon asiakkaina oleville perheille ja sijaisperheille tukipalveluja myös ostopalveluna. Palvelujen käyttö on lisääntynyt vuosina 2014 - 2015. Yhtenäisten ja laadukkaiden avohuollon ja sijaishuollon tukipalveluiden saamiseksi palvelut on syytä kilpailuttaa. Kilpailutusta esitetään toteutettavaksi seudullisena.

Sosterla § 191

Palvelualuejohtaja Sirpa Kuronen, toimistopäällikkö Minna Virta ja toimistopäällikkö Eira Virolainen 13.10.2015:

Lastensuojelun rakennemuutostavoitteena on ehkäisevän ja avohuollon toiminnan vahvistaminen sijaishuollon tarpeen vähentämiseksi ja sijaishuollossa perhehoidon lisääminen laitossijoitusten tarpeen vähentämiseksi.

Ostopalveluilla vahvistetaan avohuollon perheiden kanssa tehtävää sosiaalityötä. Tavoitteena on tukea perheitä niin, että sijaishuollon tarvetta ei synny. Sijaishuollossa tukipalveluja käytetään sijaisperhehoidon tukena, jotta laitossijoitusten tarve vähenisi. Uuden sosiaalihuoltolain mukaan palveluja on pystyttävä tarjoamaan myös tuen tarpeessa oleville lapsiperheille ilman lastensuojelun asiakkuutta. Palvelut on tähän saakka hankittu asiakaskohtaisina suorahankintoina, mutta palvelujen käytön lisääntyessä, hankinnan kustannuksen kasvaessa ja tuottajakentän laajentuessa palvelut on syytä kilpailuttaa. Tällöin palveluista saadaan myös yhteismitallista tietoa. Kilpailutusta suunniteltaessa vuonna 2014 kuultiin palveluntuottajia tietopyynnöllä.

Vuonna 2014 lastensuojelun tukipalveluihin avohuollon ostopalveluihin käytettiin n. 1 060 000 M€. Kuluvana vuonna avohuollon palveluja arvioidaan ostettavan n. 1,5 M€:lla ja sijaishuollon tukipalveluja n. 1,3 M€:lla. Palvelurakenteen muutoksen ja sosiaalihuoltolain muuttuneen palvelujen järjestämisvelvoitteen myötä molemmat kustannukset ovat kasvussa. 

Kilpailutettavaksi esitetään seuraavat palvelukokonaisuudet:

Turun seutukunnan kunnille tarjotaan mahdollisuutta osallistua kilpailutukseen. Kunnilta pyydetään valtuutus kilpailutuksen ja hankintapäätöksen tekemiseen ja jokainen kunta tekee sopimuksen/sopimukset omalta osaltaan.

Esitämme, että avo- ja sijaishuollon tukipalvelut kilpailutetaan ajalle 1.9.2016 - 31.12.2019 yhden vuoden optiolla. Tarjouspyyntö valmistellaan yhdessä Turun hankinta- ja logistiikkakeskuksen kanssa.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 14.10.2015:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää edellä esitetyn mukaan, että avo- ja sijaishuollon tukipalvelujen kilpailutus ajalle 1.9.2016 - 31.12.2019 yhden vuoden optiolla käynnistetään avoimella menettelyllä yhdessä hankinta- ja logistiikkakeskuksen kanssa. Turun seutukunnan kunnille tarjotaan mahdollisuutta osallistua kilpailutukseen. Kunnilta pyydetään valtuutus kilpailutuksen ja hankintapäätöksen tekemiseen ja jokainen kunta tekee sopimuksen/sopimukset omalta osaltaan.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKuronen Sirpa
tpvLindberg Merja
tiedLindström Fredrik
ilmOksa Mia
tpvVirolainen Eira
tpvVirta Minna