Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta16915.09.20156

4710-2015 (010, 240)

Lausunto kaupunginhallitukselle rakennusjärjestyksen muuttamisesta

Tiivistelmä: -

Sosterla § 169

Suunnittelija Päivi Syrjänen:

Kaupunginjohtaja on 3.3.2015 § 31 nimennyt rakennusjärjestyksen muuttamista valmistelevan työryhmän, jossa on jäseniä ympäristötoimialalta, kiinteistötoimialalta ja vapaa-aikatoimialalta. Muutoksen valmistelu on tehty yhteistyössä kaupungin eri toimialojen välillä.

Uudistustyön tavoitteena on harkita uudelleen mm. tiettyjen rakennustoimenpiteiden luvanvaraisuuden keventämistä. Lisäksi tarkoituksena on selvittää tarpeet uusista säännöksistä rakennusjärjestykseen tai voimassa olevien säännösten muutokset.

Uudistustyön tavoitteena on myös yhtenäistää rakennusjärjestystä suhteessa ympäristökuntiin seudullisen yhteistyön sujuvoittamiseksi. Rakennusjärjestysehdotuksen valmistelussa on hyödynnetty Turun alueen rakennustarkastajien mallipohjaa rakennusjärjestykseksi. Uudistustyö noudattaa maankäytön, liikenteen ja asumisen (MAL) -aiesopimuksen mukaista tavoitetta tukea kaupunkiseudun ja samalla sen eri kuntien elinvoimaisuutta, kilpailukykyä ja sopimusosapuolten välistä yhteistyötä.

Liite 1Turun kaupungin uusi rakennusjärjestys liitteineen

Rakennusjärjestyksen uudistamisen vireille tulosta on kuulutettu 18.4.2015. Osallisille on varattu mahdollisuus lausua mielipiteensä rakennusjärjestyksen muutoksen valmistelusta 19.5.2015 mennessä. Kaupunginhallitus on päätöksellään 10.8.2015 § 314 asettanut rakennusjärjestyksen nähtäville ja lausuntokierrokselle mm. kaupungin eri toimialoille. Lausunnot pyydetään jättämään 30.9.2015 mennessä.

Liite 2Kaupunginhallituksen päätös nähtäville asettamisesta

Rakennusjärjestykseen ehdotetut muutokset käyvät ilmi voimassa olevan rakennusjärjestyksen ja ehdotuksen vertailusta sekä perustelumuistiosta.

Liite 3Voimassa olevan rakennusjärjestyksen ja uuden rakennusjärjestysluonnoksen vertailu

Liite 4Perustelumuistio

Rakennusjärjestyksessä annetaan paikallisista oloista johtuvat suunnitelmallisen ja sopivan rakentamisen, kulttuuri- ja luonnonarvojen huomioon ottamisen sekä hyvän elinympäristön toteutumisen ja säilyttämisen kannalta tarpeelliset määräykset (Maankäyttö- ja rakennuslaki 14 §).

Hyvinvointitoimialan viranomaisen näkökulmasta rakennusjärjestyksen määräykset toteuttavat terveellisen ja hyvän elinympäristön rakentamisen edellytykset. Sosiaali- ja terveyslautakunnalla ei ole huomautettavaa rakennusjärjestykseen.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää antaa kaupunginhallitukselle edellä olevan lausunnon rakennusjärjestyksen muuttamisesta.

PäätösSosiaali- ja terveyslautakunta päättää antaa kaupunginhallitukselle edellä olevan lausunnon rakennusjärjestyksen muuttamisesta ja esittää lausunnon pyytämistä vammais- ja vanhusneuvostolta.

Jakelu

lausKaupunginhallitus


Liitteet:

Sosterla § 169
Liite 1:Turun kaupungin uusi rakennusjärjestys liitteineen
Liite 2:Kaupunginhallituksen päätös nähtäville asettamisesta
Liite 3:Voimassa olevan rakennusjärjestyksen ja uuden rakennusjärjestysluonnoksen vertailu
Liite 4:Perustelumuistio