Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta15602.09.20154

655-2015 (001)

Selvitys hoitoon pääsyn toteutumisesta Turun terveyskeskuksessa

Tiivistelmä:

Lounais-Suomen aluehallintovirasto pyytää selvitystä hoidon tarpeen arvioinnin jälkeen yli kolme kuukautta jonottaneiden potilaiden hoitoonpääsyn osalta Turun terveyskeskuksessa.

Sosterla § 156

Terveyspalvelut, palvelualuejohtaja Katariina Korkeila 25.8.2015:

Lounais-Suomen aluehallintovirasto on 20.7.2015 lähettänyt Turun kaupunginhallitukselle selvityspyynnön hoitoon pääsyn toteutumisesta perusterveydenhuollossa. Selvityspyynnössä todetaan, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n viimeisimmän selvityksen (maaliskuu 2015) mukaan Turun terveyskeskuksessa hoidon tarpeen arvioinnin jälkeen lääkärille on jonottanut potilaita yli kolme kuukautta.

Lounais-Suomen aluehallintovirasto pyytää Turun kaupunginhallitusta antamaan ennen asian ratkaisemista kirjallisen selvityksen, josta tulee selvitä ainakin

  1. Yksityiskohtainen selvitys ongelman syistä ja laajuudesta terveysasemakohtaisesti
  2. Toimenpiteet, joihin terveyskeskus on ryhtynyt ongelman korjaamiseksi
  3. Selvitys hoidon toteutumisen omavalvonnasta, sisältäen mm.:

a. millä tavoin terveyskeskus seuraa tarpeellisen hoidon toteutumista kolmessa kuukaudessa;

b. kenen vastuulla seuranta on ja kuinka poikkeamiin puututaan.

Selvitys

Perusterveydenhuollon kiireettömästä hoitoonpääsystä säädetään terveydenhuoltolain (1326/2010) 51 §:ssä. THL on kerännyt hoitoonpääsyn seurantatiedot perusterveydenhuollon avohoidon hoitoilmoitustiedoista (AvoHILMO) maaliskuussa 2015. Kyseessä on rekisteri, johon kerätään tietoja perusterveydenhuollon avohoidon käyntien syistä ja hoitotapahtumista jatkuvalla päivityksellä. LSAVI:n viimeisimmät AvoHILMO-raportit sekä puhelinyhteyttä ja tietojen julkaisemista koskevat webropol-kyselytiedot koskivat toukokuun alun tilannetta.

Liite 1Päivi-Leena Honkisen selvitys

Avosairaanhoidon ylilääkäri Päivi-Leena Honkinen on toimittanut asiasta erillisen selvityksen (liite). Selvityksen mukaan hoitotakuuta pidemmät odotusajat ovat johtuneet esimerkiksi potilaan omasta valinnasta odottaa jollekin tietylle lääkärille taikka yli puolen vuoden päähän jo valmiiksi varatusta kontrolliajasta. Näitä muita kuin varsinaiseen hoitoonpääsyyn liittyviä syitä ei ole mahdollista AvoHILMO-raporteissa saada eroteltua. Myös tilastointikirjaukset ensikäynti vs. uusintakäynti ovat saattaneet aiheuttaa epätarkkuutta, jos uusintakäynti on kirjattu virheellisesti ensikäynniksi. Omaseurannassa ei hoitotakuun ylittymistä ole tapahtunut. Mikäli yksittäisten lääkärien jonotusajat ovat venyneet kovin pitkiksi, on tällaisten lääkärien potilaille tarjottu aikaa toiselle lääkärille lyhyemmällä odotusajalla. Alkavaan syksyyn on suunnitteilla myös jononpurkuprojekti erillisenä hankintana.

Vaikka hoitotakuussa on oman seurantamme mukaan pysytty, on terveyskeskusvastaanottoihin kohdistunut runsasta kuormitusta mm. lisääntyneen hoidon tarpeen, kesälomien, henkilöstön vaihtumisen ja eräiden tilojen perusparannustöiden johdosta. Vastaanottoihin kohdistuvaa kuormitusta seurataan tarkoin ja vastaanottotyön ja asiakasprosessien kehittämistoimilla pyritään jatkuvasti lisäämään työn sujuvuutta. Vaatimusten moninaisuuden johdosta kehittämistyö ei ole helppoa ja muutokset ovat usein varsin hitaita.

Ehdotan, että sosiaali- ja terveyslautakunta merkitsee tämän selvityksen tiedoksi ja esittää edelleen kaupunginhallitukselle annettavaksi vastauksena Lounais-Suomen aluehallintoviraston selvityspyyntöön.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 25.8.2015:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää lähettää edellä olevan selvityksen vastauksena Lounais-Suomen aluehallintoviraston selvityspyyntöön.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

selvLounais-Suomen aluehallintovirasto
tiedKaupunginhallitus


Liitteet:

Sosterla § 156
Liite 1:Päivi-Leena Honkisen selvitys