Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta15011.08.20151

11088-2014 (065)

Ruokapalveluiden hankinta viimeistään 1.3.2016 alkavalle sopimuskaudelle

Tiivistelmä:

Salassa pidettävä asia. Salassapidon peruste: viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 6 §:n 1 momentin 3 kohta. Ruokapalveluista on pyydetty tarjoukset viimeistään 1.3.2016 alkavalle sopimuskaudelle. Tarjouspyynnön kohteena olleesta kahdesta kohderyhmästä on saatu yhteensä yhdeksän tarjousta seitsemältä palveluntuottajalta. Puitesopimukset esitetään solmittaviksi kohderyhmittäin molemmista kohderyhmistä halvimman tarjouksen jättäneen Turun Seudun Kiinteistöpalvelu Oy:n kanssa. Sopimuskausi on enintään viisi vuotta ja palveluja ostetaan vuosittain noin viidellä milj. eurolla.

Sosterla § 150

Salassa pidettävä asia. Salassapidon peruste: viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 6 §:n 1 momentin 3 kohta.

Hyvinvointitoimiala, talous- ja hallintojohtaja Max Lönnqvist sekä hankinta- ja logistiikkakeskuksen osuus palvelupäällikkö Päivi Seppä ja hankinta-asiantuntija Outi Pudas 4.8.2015:

Sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi ruokapalveluiden kilpailuttamisasiakirjat kokouksessaan 19.5.2015 § 109.

Hankinta- ja logistiikkakeskus on hyvinvointitoimialan toimeksiannosta pyytänyt avoimella hankintamenettelyllä tarjouksia hankinnan kohteena olevista ruokapalveluista vanhus- ja vammaispalveluiden asiakkaille, mielenterveys- ja päihdepalveluiden asiakkaille sekä kotihoidon asiakkaille, eläkeläisille ja Turun kaupungin henkilökunnalle. Sopimus on kolme (3) vuotta määräaikainen, jonka jälkeen se jatkuu toistaiseksi voimassa olevana noudattaen kuuden (6) kuukauden molemminpuolista irtisanomisaikaa, kuitenkin siten, että sopimuskausi on yhteensä enintään viisi (5) vuotta. Irtisanominen on tehtävä kirjallisesti. Irtisanomisilmoituksesta on käytävä ilmi, milloin sopimus päättyy irtisanomisen johdosta. Sopimus päättyy kuitenkin irtisanomista vaatimatta viimeistään, kun viisi (5) vuotta on kulunut sopimuksen alkamisesta. Sopimus alkaa molempien kohderyhmien osalta viimeistään 1.3.2016.

Hankintailmoitus julkaistiin 22.5.2015 EU-kynnysarvon ylittävänä palveluhankintana HILMA-ilmoituskanavassa osoitteessa www.hankintailmoitukset.fi. Tarjouspyyntö liitteineen julkaistiin samana päivänä internetissä Tarjouspalvelu.fi -toimittajaportaalissa osoitteessa https://tarjouspalvelu.fi/turku. Hankinnasta esitettyihin kysymyksiin vastattiin 18.6.2015 tarjouspalvelu.fi -toimittajaportaalissa. Hankinnasta julkaistiin korjausilmoitukset 18.6.2015 sekä 26.6.2015, jolloin jatkettiin myös tarjousten jättämisen määräaikaa. Muutosten ja korjausilmoitusten syynä olivat muutokset liitteisiin 1 - 1D, 1F, 2A-2C ja liite 5 sekä tarjouspyynnön korjaus vastuuvakuutuksen vähimmäisvaatimuksesta.

Tarjouspyynnön kohteena oli kaksi kohderyhmää:

1) Turun kaupungin hyvinvointitoimialan yksiköissä tarjottavat ruokapalvelut Valmistuskeittiöt; Kerttuli, Liinahaka ja Mäntyrinne

2) Asiakkaiden koteihin toimitettavat ateriat.

Määräaikaan 8.7.2015 klo 14.00 mennessä saatiin seuraavat tarjoukset:
Fazer Food Services kohderyhmä 1
ISS Palvelut Oy kohderyhmä 1
Mainio Vire Oy kohderyhmä 2
Seniori Ateria Oy kohderyhmä 2
Sodexo Oy kohderyhmä 1
Sunborn Catering Oy kohderyhmät 1 ja 2
Turun Seudun Kiinteistöpalvelu Oy kohderyhmät 1 ja 2

Tarjouspyynnössä edellytettiin, että tarjoaja osallistuu niiden osa-alueiden näyttöön, josta tarjousta on jättämässä. Osallistumatta jättäminen johtaa tarjouksen hylkäämiseen. Kohteiden esittely järjestettiin 29.5. ja 4.6.2015. Kaikki tarjouksensa jättäneet palveluntuottajat osallistuivat tarjoamiensa osa-alueiden näyttöihin.

Tarjouspyynnössä kuvattiin hankinnan kohde ja palvelulle asetetut ehdottomat vaatimukset sekä tarjoajalle ja tarjoukselle asetetut vähimmäisvaatimukset. Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että osatarjouksen voi jättää ryhmään 1 ja/tai 2 sekä vaihtoehtoisen tarjouksen voi jättää seuraavasti: kokonaistarjouksen voi tehdä ilmoittamalla kohderyhmäkohtaiset alennusprosentit hintaliitteessä. Ilmoitetut alennusprosentit astuvat voimaan, mikäli tarjoaja tulee valituksi molempiin kohderyhmiin, alennusprosentin mukaisin hinnoin. Osatarjouksia kohderyhmän sisällä ei sallita.

Tarjoushinnat tuli ilmoittaa tarjouspyynnön hintaliitteellä arvonlisäverottomina hintoina. Hintojen tuli sisältää kaikki palveluntuottamisesta aiheutuvat kustannukset ja korvaukset. Sopimushinnat ovat kiinteät ensimmäisen sopimusvuoden ajan.

Hankinnasta tehdään erilliset puitesopimukset valittujen palveluntuottajien kanssa kohderyhmäkohtaisesti. Tilaaja ei sitoudu hankkimaan palveluntuottajalta tiettyä määrää ateriatoimituksia sopimuskauden aikana. Perustellusta syystä yksittäistapauksessa voidaan palveluja ostaa hankintapäätöksestä poiketen.

Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että tarjousten arviointi ja vertailu toteutetaan kolmessa vaiheessa: 1) tarjoajien kelpoisuuden arviointi, 2) tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden tarkistaminen, 3) tarjousten vertailu ja valinta.

Tarjoajien kelpoisuuden arviointi

Arviointi- ja valintaprosessin ensimmäisessä vaiheessa selvitetään tarjoajien edellytykset suoriutua palvelujen tuottamisesta. Tätä arvioitiin tarjouspyynnössä tarjoajalle asetetuilla kelpoisuusvaatimuksilla.

Tarjoajat täyttävät tarjoajille asetetut kelpoisuusehdot.

Tarjousten tarjouspyynnön mukaisuus

Arviointi- ja valintaprosessin toisessa vaiheessa arvioidaan ensimmäisen vaiheen läpäisseiden tarjoajien tarjoukset. Tarjoukset tarkistettiin suhteessa niihin vaatimuksiin, joita ostettavilta palveluilta tarjouspyynnössä edellytettiin.

Tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden arvioinnin ja tarjousten hintavertailun suorittivat palvelupäällikkö Päivi Seppä ja hankinta-asiantuntija Outi Pudas.

Hankintalain 46.1 §:n mukaan tarjoajan tulee tarjouksessaan osoittaa tarjouksensa olevan tarjouspyynnössä esitettyjen vaatimusten mukainen. Tarjoajien tasapuolisen ja syrjimättömän kohtelun periaate edellyttää, että tarjouksia arvioidaan lähtökohtaisesti sellaisina kuin ne on toimitettu hankintayksikölle tarjousten jättämiselle asetettuun määräaikaan mennessä. Tarjoaja kantaa osaltaan vastuun tarjouksensa sisällöstä.

Tarjousvertailussa tarjoajien tasapuolinen ja syrjimätön kohtelu voi toteutua ainoastaan, jos tarjoukset ovat keskenään yhteismitallisia ja vertailukelpoisia. Hankintayksikkö on velvollinen hylkäämään tarjouspyyntöä vastaamattoman tarjouksen silloin, kun tarjouksen puutteellisuus tai tarjouspyynnön vastaisuus vaarantaa tarjoajien tasapuolisen ja syrjimättömän kohtelun tarjousvertailussa.

Tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden arvioinnissa todettiin, että

ISS Palvelut Oy:n, Sodexo Oy:n, Mainio Vire Oy:n ja Sunborn Catering Oy:n tarjoukset tulisi hylätä tarjouspyynnön vastaisina.

Muiden tarjoajien tarjousten todettiin täyttävän tarjouspyynnön vaatimukset ja ne otettiin mukaan tarjousten hintavertailuun.

Tarjousten vertailu ja valinta

Valinnan perusteeksi ilmoitettiin halvin hinta ja että palveluntuottajia valitaan yksi kumpaankin ryhmään sekä että vertailu ja valinta tehdään ryhmäkohtaisesti. Lisäksi ilmoitettiin, että vaihtoehtoisen kokonaistarjouksen voi tehdä ilmoittamalla kohderyhmäkohtaiset alennusprosentit, jotka astuvat voimaan, mikäli tarjoaja tulee valituksi molempiin kohderyhmiin, alennusprosenttien mukaisin hinnoin.

Hintaliitteen viimeiseltä tuoteriviltä puuttui rivihinnan laskentakaava, joka lisättiin vertailuvaiheessa kaikkien tarjoajien hintaliitteisiin.

Tarjousten hintavertailu kohderyhmä 1:

Tarjoaja Vertailuhinta Pisteet
Turun Seudun Kiinteistöpalvelu Oy 3 265 022,95 100,00
Fazer Food Services 4 134 702,30 78,97

Tarjousten hintavertailu kohderyhmä 2:

Tarjoaja Vertailuhinta Pisteet
Turun Seudun Kiinteistöpalvelu Oy 1 168 365,00 100,00
Seniori Ateria Oy 1 670 970,00 69,92

Tarjousten arvioinnin ja vertailun perusteella esitämme, että

Sopimuskaudella vuosittaiset kustannukset ovat noin 5 miljoonaa euroa.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 5.8.2015:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää edellä esitetyn perusteella, että

Perustellusta syystä yksittäistapauksessa voidaan palveluja ostaa hankintapäätöksestä poiketen.

Hankintayksikköä sitova sopimus ei synny tämän hankintapäätöksen tiedoksiannolla, vaan vasta erikseen tehtävän kirjallisen sopimuksen allekirjoittamisella. Sopimus voidaan tehdä aikaisintaan 21 päivän kuluttua siitä, kun asianosainen on saanut tai hänen katsotaan saaneen päätöksen, valitusosoituksen ja muut oheisasiakirjat tiedoksi. Päätös voi muuttua tehdyn valituksen, hankintaoikaisun tai ylemmän viranomaisen otto-oikeuden perusteella.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

ilmasianosaiset
ilmAaltonen Suvi
tpvAhonen Sari
ilmAsikainen Johanna
ilmKiiski Kaisa
ilmKiviniemi Kirsi
tpvKorkeila Katariina
tpvKuronen Sirpa
ilmKynkäänniemi Päivi
ilmLindberg Merja
tpvLönnqvist Max
ilmNiinimäki Merja
ilmPudas Outi
ilmSeppä Päivi
ilmVuorinen Anne