Sopimus Varsinais-Suomen ikäihmisten ja kehitysvammaisten perhehoitoyksikön toiminnasta

 

1. Sopimuksen osapuolet

 

Sopimukseen sitoutuva   kunta/kaupunki/kuntayhty osallistuu tämän sopimuksen mukaisesti Varsinais-Suomen ikäihmisten ja kehitysvammaisten perhehoitoyksikön (jäljempänä: perhehoitoyksikkö) ylläpitoon ja kehittämiseen. Kaarinan kaupunki toimii perhehoitoyksiköstä vastaavana kuntana.

 

2. Toiminnan tavoite

 

Perhehoitoyksikön perustehtävä on maakunnallisen ikäihmisten ja kehitysvammaisten perhehoidon yhteistyömallin toteuttaminen ja käytäntöjen kehittäminen.

 

3. Sopimuksen kohde

Tämän palvelusopimuksen kohteena ovat perhehoitoyksikön kunnille tarjoamat palvelut: Perhehoidon käynnistämiseen ja perhehoidon asiakastyöhön liittyvät palvelut:

-   perhehoitoperheiden hankinta, perhehoidosta kiinnostuneiden rekrytointi

(toimeksiantosuhteinen perhehoito)

- perhehoitoyksikön ensisijainen pyrkimys on perhehoitajien löytäminen hoidettavan kotikunnasta tai lähialueelta

-   perhehoitajien ennakkovalmennuksen järjestäminen

-   perhehoitosijoituksen valmistelu yhteistyössä kuntien edustajien kanssa

-   osallistuminen perhehoitoon sijoittamiseen kunnan työntekijöiden kanssa

-   vastuu ohjaus- ja valvontakäyntien toimivuudesta perhehoitoperheissä

-perhehoitajien sijaisten (kiertä perhehoitaja) ennakkovalmentaminen ja sijaisuusrjestelmän ylläpitäminen

-   perhehoitopankin (= valmennettujen perhehoitajien rekisteri) ylläpito ja jatkuva päivitys

-   perhehoitajien tukimuotojen (täydennyskoulutus, vertaistapaamiset) kehittäminen ja toteutus

-   perhehoidon seuranta ja arviointi yhteistyössä perhehoitajien kanssa

 

Yhteistyö kuntien kanssa

-   tiivis yhteistyö kuntien kanssa (säännölliset kuntakäynnit)

-   vastuu perhehoidon perehdyttämisestä ja tiedottamisesta alueen kunnissa

 

Perhehoidon seudullinen kehittäminen

-mallin kehittäminen jatkuvaan ja lyhytaikaiseen sekä osavuorokautiseen ikäihmisten ja kehitysvammaisten perhehoitoon

-   tiedottaminen ja viestintä perhehoidosta, perhehoidon markkinointi

-   toimintaohjeen päivittäminen ja muu laadun varmistus

-   perhehoidon jatkuva arviointi ja kehittäminen se seuranta ja raportointi kunnille

-yhteistyö perhehoidon kehittämisessä yli maakuntarajojen muiden perhehoitoa toteuttavien kuntien perhehoidosta vastaavien työntekijöiden kanssa

-   yhteistyö Perhehoitoliiton kanssa

 

Palveluja annetaan ja kaikki palveluihin liitty tiedotusaineisto tuotetaan mahdollisuuksien mukaan molemmilla kotimaisilla kielillä, suomeksi ja ruotsiksi. Ennakkovalmennus järjestetään pääsääntöisesti suomenkielisenä, mutta ennakkovalmennukseen osallistuvat perheet saavat halutessaan valmennusmateriaalin ruotsinkielisenä.

 

4. Henkilöstö ja palvelujen tuottajan velvoitteet

 

Perhehoitoyksikössä on kaksi työntekijää, joiden pätevyysvaatimuksena on soveltuva sosiaali- tai terveysalan korkeakoulututkinto ja sosiaali- ja/tai terveysalan työkokemus vanhusja/tai kehitysvammatyöstä.

 

Kaarinan kaupunki toimii juridisena työnantajana ja vastaa kaikista henkilöstöhallintoon, työvälineisiin ja toimitiloihin liittyvistä asioista. Kaarinan kaupunki sitoutuu perhehoitoyksikön palvelujen tuottamiseen ja kehittämiseen yhdessä sopimuksessa mukana olevien kuntien kanssa.

 

5. Kustannusten jako ja maksaminen

 

Toimintaan sitoutuvat kunnat osallistuvat perhehoitoyksikön rahoitukseen liittee olevan kustannus- jakomallin mukaisesti. Kuntien maksuosuuksien jaon perustana on kunnan yli 75 – vuotiaiden luku- mää ja kehitysvammaisten lukumää(kehitysvammaisten keskimääräinen prosentuaalinen osuus väestöstä on 0,6 % = Kelan etuuksia kehitysvammadiagnoosin mukaan saavien osuus Suomen väestöstä keskimäärin). Kunnan asukasluvun määrittelynperustana on Tilastokeskuksen tilaston edellisen vuoden tilanne (31.12.). Mikäli kunnan laskennallinen maksuosuus jää alle 1000 €, maksuosuudeksi tulee mainittu 1000 €. Turun kaupungin kanssa on tehty erillinen sopimus maksuosuudesta, joka on 24,06 % perhehoitoyksikön vuosibudjetista.

 

Perhehoitoyksikön toimintaa hallinnoi Kaarinan kaupunki, joka laskuttaa sopimuksessa mukana olevia kuntia kaksi kertaa vuodessa em. jakoperustein. Tasauslaskutus toimitetaan sopijakunnille helmikuun loppuun mennessä.

 

Kustannusosuudet tarkistetaan vuosittain perustuen perhehoitoyksikön talousarvioon. Kustannus- osuuksien muutoksista ilmoitetaan kirjallisesti vuosittain perhehoitoyksikön talousarvion laadinnan yhteydessä. Perhehoitoyksikön kustannuskehityksen tulee noudattaa yleistä kustannuskehitystä eikä yksikön toimintaa laajenneta. Oleelliset muutokset perhehoitoyksikön talousarviossa käsitellään perhehoitoyksikön tukiryhmässä (ks. kohta 7.) ja niistä tiedotetaan kuntia toukokuun puoleen väliin mennessä.

 

6. Salassapito, tietojen luovutus, asiakirjahallinto ja rekisterit

 

Tietojen salassapidossa, tietojen luovutuksessa ja arkistoinnissa noudatetaan lakia sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeudesta, julkisuuslakia, henkilötietolakia, vanhuspalvelulakia, kehitysvammalakia, vammaispalvelulakia, arkistointilakia, sosiaalihuoltolakia ja muita sosiaalihuollon asiakirjoja koskevia ohjeita.

 

Perhehoitopaikkoja koskevat tiedot (mm. valmennusarviot ja perheiden perustietolomakkeet) säilyteän perhehoitoyksikössä, jota kautta ne ovat kuntien käytössä tarpeen mukaan. Asiakastietojen osalta rekisteriä ylläpitää asiakkaan perhehoitoon sijoittanut kunta.

 

7. Seuranta ja arviointi

 

Perhehoitoyksikön tukiryhmän tehtävä on toiminnan seuranta, ohjaus ja kehittäminen yhteistyössä yksikön työntekijöiden kanssa. Tukiryhmässä ovat edustajat maakunnan eri seuduilta se vanhustyön että kehitysvammaistyön palveluista. Tukiryhmä kokoontuu kaksi kertaa vuodessa ja tarvittaessa useammin. Tukiryhmän puheenjohtajana toimii Kaarinan kaupungin edustaja ja esittelijöinä perhehoitoyksikön työntekijät. Tukiryhmässä sovitaan perhehoitoyksikön toiminnasta kerättävät seurantatiedot.

 

8. Sopimuksen voimassaolo ja irtisanominen

 

Sopimus on voimassa toistaiseksi. Sopimus voidaan irtisanoa kalenterivuosittain niin, että irtisanomisilmoituksen tulee olla toisen sopimusosapuolen tiedossa irtisanoutumista edeltä- vän vuoden kesäkuun loppuun (30.6.) mennessä.

 

9. Erimielisyyksien ratkaisu

 

Tähän sopimukseen liittyvät erimielisyydet ratkaistaan ensisijaisesti Kaarinan kaupungin ja sopimuksessa mukana olevien kuntien välisis neuvotteluissa. Jos neuvottelumenettely ei ratkaise erimielisyyksiä, sopimuksen tulkinnasta aiheutuvat erimielisyydet ratkaistaan hallinto-oikeudessa.

 

 

 

Allekirjoitukset

Sopimusta on tehty 20 kappaletta, Kaarinan kaupungille ja jokaiselle sopijakunnalle oma kappale. Kaarina XX.XX.2015   . .2015

 

 

 

 

 

Anna Arola-Järvi hyvinvointipalveluiden johtaja Kaarinan kaupunki

 

 

 

 

 

Seija Sjöblom vanhuspalvelujohtaja Kaarinan kaupunki