Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta14511.08.201511

6926-2015 (410)

Valtuutettu Li Anderssonin ym. aloite asumismenojen tason korottamisesta toimeentulotuen perusosaa myönnettäessä

Tiivistelmä:

Valtuustoaloitteessa esitetään, että Turussa pitäisi hyväksyä toimeentulotukeen oikeuttavana menona nykyistä korkeammat vuokrakulut. Vastauksessa todetaan, että toimeentulotuessa huomioitavalla maksimivuokralla on Turussa saatavilla asuntoja.

Sosterla § 145

Palvelualuejohtaja Sirpa Kuronen ja avohuollon sosiaalityön toimistopäällikkö Minna Virta 2.7.2015:

Valtuutettu Li Andersson ym. on 15.6.2015 tehnyt valtuustoaloitteen asumismenojen tason korottamiseksi toimeentulotuen perusosaa myönnettäessä. Andersson viittaa muiden kaupunkien määrittelyihin, joissa toimeentulotukilaskelmassa huomioitavat maksimivuokrat vaihtelevat Helsingin, Espoon ja Vantaan 675 eurosta kuukaudessa Oulun 450 euroon kuukaudessa yksinasuvalla henkilöllä. Turussa huomioitavaksi maksimivuokraksi on määritelty yksinasuvalle 460 euroa kuukaudessa.

Liite 1Valtuustoaloite: Toimeentulotuen perusosan myöntäessä huomioitavien kohtuullisten asumismenojen tason korottaminen

Toimeentulotuki koostuu perustoimeentulotuesta (perusosa ja muut perusmenot), täydentävästä toimeentulotuesta sekä ehkäisevästä toimeentulotuesta. Sosiaali- ja terveysministeriö tarkistaa perustoimeentulotuen perusosan vuosittain kansaneläkeindeksillä. Toimeentulotukilain mukaan asumismenot kuuluvat muihin perusmenoihin. Perusmenoja ovat lain mukaan asumistukilain (408/2975) mukaiset asumismenot, taloussähköistä koituvat menot, kotivakuutusmaksu sekä vähäistä suuremmat terveydenhuoltomenot.

Avohuollon sosiaalityössä sovitun käytännön mukaan vuokrakustannukset käydään läpi 1-2 vuoden välein TVT-asuntojen kanssa. TVT-asunnoista kesäkuussa saadun tiedon mukaan hyväksytyt vuokrat riittävät lähiöiden kerrostaloasuntoihin hyvien kulkuyhteyksien varrella. Lisäksi heiltä saadun arvion mukaan vapaita vuokrayksiöitä on saatavilla 300-460 euron ja kaksioita 300-580 euron kuukausivuokralla.

1.1.2017 perustoimeentulotuen maksaminen siirtyy Kelalle. On epäselvää millaiset vuokrakatot Kela tulee hyväksymään toimeentulotuessa asiakkailleen. Suuria muutoksia hyväksyttyihin vuokrakattoihin ei ole tässä kohdassa syytä tehdä. Hyväksytyillä vuokrilla on tällä hetkellä mahdollista saada sekä TVT-asunnoista että vapailta vuokra-asuntomarkkinoilta asuntoja. Turun vuokra-asuntotilanne on jo vuosia ollut muista suurista kaupungeista poiketen erittäin hyvä. Myös Turun opiskelija-asuntotilanne on pysynyt hyvänä. Vertailu muiden kaupunkien tilanteeseen ei ole tarkoituksenmukainen, koska vuokrataso sekä vuokrattavien asuntojen määrä vaihtelevat paikkakunnittain.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 5.8.2015:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää antaa edellä olevan vastauksen valtuutettu Li Andersson aloitteeseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Ennen päätöksentekoa äänestettiin asian palauttamisesta. Palautusehdotus hylättiin äänin 11-2.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä käsittelyn jatkamisen puolesta äänestivät Harjanne, Beqiri, Alvesalo, Vänttinen, Haltsonen, Karlsson, Hölttä, Lampi, Majuri, Engdahl ja Rosenlöf.

Lähteenmäen Muukkosen kannattamana tekemän palautusehdotuksen puolesta äänestivät Lähteenmäki ja Muukkonen.

Jakelu

vastAndersson Li


Liitteet:

Sosterla § 145
Liite 1:Valtuustoaloite: Toimeentulotuen perusosan myöntäessä huomioitavien kohtuullisten asumismenojen tason korottaminen