Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta12616.06.201517

4485-2013 (313)

Torin kulma -toiminnan sopimuksen jatkaminen Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän kanssa

Tiivistelmä:

Turun hyvinvointitoimiala ja Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä tarjoavat yhteis-työssä ryhmämuotoista tukea pikkulapsiperheille Torin kulma-toimissa. Toiminnasta on tehty sopimus 2015 loppuun saakka ja sen jatkamista esitetään vuosiksi 2016-2017

Sosterla § 126

Palvelualuejohtaja Sirpa Kuronen ja ehkäisevän terveydenhuollon johtaja Pirjo-Riitta Liuksila 8.6.2015:

Pikkulapsiperheiden ryhmämuotoinen tukipalvelu Torin kulma –toiminta vakinaistettiin vuonna 2013 Turun kaupungin ja Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän on yhteisen Remontti Kaste -hankkeessa tehdyn kehittämistyön tuloksena (Sosterla 25.4.2013 § 90). Sopimus toiminnasta tehtiin ajalle 1.4.2013-31.12.2015.

Torin kulma järjestää ryhmämuotoista ohjausta, neuvontaa ja tukea neuvolan sinne ohjaamille perheille, jotka tarvitsevat apua lapsen kanssa ja perheenä toimimiseen sekä lapsiperheen arjen hallintaan. Tavoitteena on tukea pikkulapsiperheitä itsenäiseen pärjäämiseen. Toiminta liittyy neuvolan työhön ja erityisesti neuvolan vauvaperheille tarkoitettuun perhetukeen. Toiminnasta ja yhteistyöstä saadut kokemukset ovat hyvät.

Hyvinvointitoimialalla ja seurakuntakuntayhtymällä on yhteinen näkemys toiminnan jatkumisen tarpeellisuudesta.

Toiminnan tarve ja strategianmukaisuus

Hyvinvointitoimiala on resurssien puitteissa systemaattisesti lisännyt varhaisen vaiheen tukimuotoja ja kasvattanut niiden volyymia. Varhaisen tuen palvelua on kuitenkin edelleen tarpeeseen nähden niukasti. Lastensuojelulaki, sosiaalihuoltolaki ja neuvolan toimintaa ohjaava asetus 338/2011 velvoittavat kuntaa näiden palvelujen järjestämiseen. Torin kulma täydentää kaupungin lapsiperheiden ehkäisevien palvelujen valikkoa ja osaltaan parantaa perheiden mahdollisuuksia saada apua riittävän aikaisin. Toiminta ehkäisee lastensuojelun tarvetta.

Lasten ja perheiden tukeminen riittävän varhain on hyvinvointitoimialan strateginen tavoite. Ehkäisevän työn lisääminen on mukana Turun asukkaiden hyvinvointiohjelmassa. Torin kulman toiminnan kehittäminen on mukana uudistamisohjelman toimenpide 2:ssa (Lastensuojelun ja perhepalveluiden kokonaisvaltainen uudistaminen toimintaa kehittämällä, vähentämällä ostopalveluita ja toteuttamalla rakennemuutos tuomalla lastensuojelutyö osaksi peruspalveluja) ja se sisältyy perhe- ja sosiaalipalvelujen kehittämissalkkuun.  

Minna Bäcklund teki Torin kulmasta v. 2013 ylemmän AMK lopputyö ”Perhekeskus Torin kulma haastavassa elämäntilanteessa olevien perheiden tueksi – toimintamalli ehkäisevää perhetyötä ohjaamaan”, jossa todettiin toiminnan vaikuttavuus ja soveltuvuus palvelujärjestelmään.

Sopimus toiminnasta

Torin kulman toiminnan ja talouden järjestämiseksi Turun kaupungin hyvinvointitoimiala ja Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä solmivat sopimuksen toimintaperiaatteista, hallinnoinnista ja organisaatiosta. Sopimuksen kesto on 1.1.2015 - 31.12.2016. Sopimuksen tekeminen kuuluu toimialajohtajan toimivaltaan.

Asema organisaatiossa

Hyvinvointitoimialan organisaatiossa Torin kulma on osa neuvolan toimintaa. Toimintaa ohjaa ohjausryhmä, jossa on kummankin sopimuskumppanin edustus. Seurakuntayhtymässä Torin kulma on kasvatusasiain keskuksen toimintaa.

Asiakkaat

Toiminnan kohderyhmänä ovat lasta odottavat ja pikkulapsiperheet, joiden neuvola on arvioinut tarvitsevan varhaisen vaiheen tukea.

Torin kulmassa on ollut vuoden 2014 aikana 54 asiakasperhettä, 5/2015 mennessä perheitä on ollut 26. Käyntejä vuoden 2014 aikana oli n. 1000. Nykyisellä resurssilla palvelun piirissä voi olla samaan aikaan n. kuusi perhettä, tukijakson pituus on maksimissaan 6 kk. Varsinaisen ryhmätoiminnan lisäksi neuvolan Torin kulmassa toimiva perheohjaaja työskentelee myös työparina neuvolan työntekijöiden kotikäynneillä. Torin kulman toimintaa on täydennetty vuoden 2015 aikana lyhyemmän ohjausjakson kokeilulla, jossa tähän mennessä on ollut 12 perhettä.

Toiminnan kustannukset ja niiden jakaminen hyvinvointitoimialan ja seurakuntayhtymän kesken

Hallinnoinnista vastaa hyvinvointitoimiala. Vuotuiset kustannusten on arvioitu olevan n. 140.000 €, josta hyvinvointitoimialan osuudeksi aiemmalla sopimuskaudella arvioitiin 60.000 €, toteutuma vuonna 2014 oli n. 50 000 €. Hyvinvointitoimialan kustannus koostuu vastuuhenkilön 100 % ja 50 % avustavan työntekijän palkkakustannuksesta Kustannus koostuu palkoista ja toimintakuluista. Tarvittava määräraha varataan perhe- ja sosiaalipalvelujen palvelualueen budjettiin. Vuodelle 2015 on määrärahaa on varattu 55 000 € ja vastaava summa varataan vuodelle 2016. Seurakuntayhtymä vastaa 1,5 työntekijän palkkakustannuksesta sekä tilakustannuksista.

Vuonna 2014 hyvinvointitoimialan kustannus / asiakasperhe oli 926 € ja yhden käynnin hinta n. 50 €. 

Edellä olevan perusteella esitämme, että Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän kanssa jatketaan sopimusta Torin kulman toiminnasta 1.1.2015-31.12.2016.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 11.6.2015:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää jatkaa Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän kanssa sopimusta Torin kulman toiminnasta 1.1.2015-31.12.2016.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKuronen Sirpa
tpvLiuksila Pirjo-Riitta