Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta12216.06.201513

10390-2014 (065, 316)

Suun terveydenhuollon sähköisen palvelusetelin käyttöönoton eteneminen

Tiivistelmä:

Terveydenhuoltolaki (26 §) edellyttää kunnan järjestämään palvelut suun terveydenhuollossa. Palveluseteli on yksi tapa järjestää palveluja kuntalaisille silloin kun hoitotakuun raja uhkaa ylittyä eivätkä suun terveydenhuollon omat henkilöstöresurssit eivät riitä tarvittavia palveluja tuottamaan. Palvelusetelillä on tarkoitus lisätä suun terveydenhuollon potilaiden valinnan mahdollisuuksia, nopeuttaan hoitoon pääsyä ja vähentää ostopalveluiden kustannuksia.

Sosterla § 122

Palvelualuejohtaja Katariina Korkeila, suun terveydenhuollon johtava ylihammaslääkäri Minna Kinnarinen, suunnittelija Tiina Tommola 5.6.2015:

 

Kaupunginjohtaja on 7.1.2013 § 1 tehnyt Palveluseteli- ja ostopalvelu (PSOP) – hankkeesta päätöksen. Kaupunginvaltuusto on 25.8.2014 § 123 kaupungin uudistamisohjelman hyväksymisen yhteydessä maininnut, että ”selvitetään uudenlaisen suun terveydenhuollon palvelusetelin luomista, jolla mahdollistetaan osittainen korvaus”.

 

Sähköiseen PSOP –järjestelmään sisältyy koko suun terveydenhuollon palveluseteliprosessi: palveluntuottajan hakeutuminen palveluseteliyrittäjäksi, palvelusetelien luominen järjestelmään, potilaiden palvelutapahtumien kirjaaminen, tapahtumien katselu ja palveluntuottajien saama tilitys toteutuneista tapahtumista.

 

Kevään 2015 aikana on tehty valtakunnallisia määrityksiä yhdessä Espoon, Oulun, Tampereen ja Kouvolan suun terveydenhuollon kanssa. Samaan aikaan Turun suun terveydenhuollossa on tehty omat, kuntakohtaiset määritykset mm. siitä mitä palveluja palvelusetelillä ostetaan, miten mahdollisia palveluseteliin tulevia toimenpidemuutoksia palveluntuottaja voi itse muuttaa tai minkä arvoinen palveluseteli on.

 

Liite 1                                  Suun terveydenhuollon sääntökirja

 

Palvelun järjestäminen

 

Suun terveydenhuollon palvelusetelin myöntää terveyskeskushammaslääkäri. Kun potilas on käynyt terveyskeskushammaslääkärin tutkimuksessa, hänelle voidaan tarjota palveluseteliä vaihtoehtona kunnan oman hammashoidon sijaan. Terveyskeskushammaslääkäri tekee potilaalle hoitosuunnitelman. Potilaalle kerrotaan valinnanvapaudesta hoitopaikan tai yksityishammaslääkärin suhteen, hoitoonpääsyajoista ja palvelusetelin kustannuksista potilaalle. Palveluseteliä voidaan käyttää myös suun terveydenhuollon hoitojonon hallintaan, tilanteessa jossa oman tuotannon jonotilanne uhkaa ylittää hoitotakuun rajat.

 

Suun terveydenhuollon palveluseteli voidaan myöntää:

-Suun perustutkimukseen

-Hoitosuunnitelman mukainen suun perushoitoon

-Päivystyksen jatkohoitoon

-Yleisterveyden kannalta välttämättömään infektiofokussaneeraukseen

Aikataulu

 

Palvelusetelitoimintaan osallistuvalle suun terveydenhuollon henkilöstölle järjestetään koulutusta siinä vaiheessa, kun PSOP -järjestelmän määritykset ovat sekä valtakunnallisesti että Turun osalta valmiit ja käytettävissä. Tavoite on, että syksyn 2015 aikana palveluntuottajat voivat hakeutua PSOP-järjes­telmän kautta palveluseteliyrittäjiksi ja että viimeistään vuoden 2016 alusta palveluseteleitä voidaan myöntää potilaille. Ilmoitus palveluntuottajaksi hakeutumista laitetaan Suomen Hammaslääkärilehteen. Mikäli järjestelmän käyttöönotto viivästyy, se vaikuttaa aikatauluihin. Tavoite on, että sähköisen palvelusetelin käyttöönotto suun terveydenhuollossa on teknisesti mahdollista syksyllä 2015.

 

Suun terveydenhuollon palvelusetelipotilaan hoitotiedot siirretään manuaalisesti kunnasta palveluntuottajalle siihen saakka kunnes suun terveydenhuollon Kanta-palvelut ovat käytössä syksyllä 2016. Palveluntuottajalla syntynyt hoitokertomus tallennetaan manuaalisesti WinHIT:iin, koska kunta on palvelusetelipotilaiden hoitotietojen rekisterinpitäjä. Manuaalinen hoitotietojen siirto sitoo suun terveydenhuollon henkilöresursseja vähintään yhden hammaslääkärin ja yhden hammashoitajan työpanoksen verran. Tämä on poissa oman toiminnan kliinisestä työstä. Maksatus palveluntuottajille tapahtuu automaattisesti PSOP-järjestelmän välityksellä.

 

Palvelusetelin arvo

 

Palvelusetelin arvo määräytyy toimenpidekohtaisesti, joka lasketaan THL:n Suun terveydenhuollon toimenpideluokituksen ja Suomen Hammaslääkäriliiton kertoimien avulla. Kullekin toimenpiteelle on määritelty potilaan tuloista riippumaton kiinteä arvo. Palveluseteliin sisältyy kaikki potilaan tarvitsemat hoitotoimenpidekoodit. Potilas maksaa omavastuuosuuden, joka on yksityishammaslääkärin hinnan ja palvelusetelin arvon välinen erotus.

 

Suun terveydenhuollon vuoden 2014 kustannusten mukaan keskimääräisen yhden toimenpiteen (SFA10) laskennallinen arvo on 52.30 euroa. Kun tästä vähennetään asiakasmaksu 24.90, saadaan palvelusetelissä käytettävälle SFA10:lle arvo 27.40. Mikäli tästä arvosta vähennetään esimerkiksi 10 % hallinnollisia kuluja, tulee palvelusetelin SFA10:lle arvoksi 24,66 euroa.

 

Jos esimerkiksi palvelusetelin SFA10 (yhden pinnan paikka) arvo on 27,40 euroa ilman hallinnollisia vähennyksiä, voidaan yhdelle palvelusetelin hoitokäynnille laskea seuraavan esimerkin mukainen hinta. Alla olevan esimerkin mukaisilla hoitokäynneillä saataisiin esimerkiksi 100 000 eurolla hoidettua arviolta noin 520 potilasta ja 1400 hoitokäyntiä. Ostopalveluna vuonna 2014 hoidettiin 100 000 eurolla noin 320 potilasta ja 870 hoitokäyntiä (yhden käynnin hinta 114,27 euroa ja keskimäärin 2.7 käyntiä/potilas).

 

Esimerkkihoitokäyntiin sisältyy puudutus, yhden hampaan paikkaus ja hammaskiven poisto. Laskelma on tehty SFA10 arvolla (27.40) palveluseteliin ja kahden Helsingin yksityishammaslääkärin vastaavien toimenpiteiden hintoihin.

 

Toimialajohtaja Riitta Liuksa:

Ehdotus        Sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyy suun terveydenhuollon sääntökirjan. Suun terveydenhuollon palvelusetelitoiminnan palveluntuottajaksi hakeutuminen 1.11.2015 alkaen. Palvelusetelin käyttöönotto 1.1.2016 tai sitten kun se on teknisesti mahdollista. Sääntökirjaan voidaan tehdä teknisiä tarkennuksia. Palveluntuottajat hyväksyy johtava ylihammaslääkäri.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKinnarinen Minna
tiedKorkeila Katariina
tpvTommola Tiina


Liitteet:

Sosterla § 122
Liite 1:Suun terveydenhuollon sääntökirja