Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta9419.05.20154

5334-2015 (041)

Hyvinvointitoimialan strateginen sopimus 2016

Tiivistelmä: -

Sosterla § 94

Toimialajohtaja Riitta Liuksa ja talous- ja hallintojohtaja Max Lönnqvist:

Strateginen sopimus 2016

Hyvinvointitoimialan strategisen sopimuksen taustalla on kaksi laajaa kokonaisuutta: 1) kaupunkistrategiat ja strategiset ohjelmat sekä 2) toimintaympäristöanalyysi. Strategisessa sopimuksessa määritetään keinot kaupunkistrategian ja siihen kuuluvien ohjelmien tavoitteiden saavuttamiseksi toimialalla. Kattavan toimintaympäristöanalyysin pohjalta puolestaan on määritelty merkittävimmät haasteet, joihin sopimustavoitteita toteuttamalla pyritään löytämään ratkaisuja.

Strategian linjausten mukaisesti Hyvinvointitoimialan strateginen sopimus lähtee siitä, että toiminnan painopistettä muutetaan ehkäisevän työn ja avopalveluiden suuntaan. Samanaikaisesti palveluita kohdennetaan siten, että ne vastaavat entistä paremmin asiakkaiden tarpeisiin, jolloin palveluiden vaikuttavuus paranee.  

Strategista sopimusta koskevat neuvottelut kaupunginhallituksen ja lautakunnan puheenjohtajiston sekä konsernihallinnon edustajien kanssa käytiin 6.5.2015. Neuvotteluissa sopimukseen esitettiin täydennystarpeita terveysasemien ja suunterveydenhuollon tehokkuuteen sekä lasten ja nuorten mielenterveysongelmiin liittyen. Esitykset on lisätty strategiseen sopimukseen, mutta niihin liittyvien mittareiden määrittely ja tätä kautta tuotettavat tavoitearvot vaativat vielä työstämistä.   

Strategisen sopimuksen luonnoksessa hyvinvointitoimialan toimintakate on noin 605,1M€ netto. Summa poikkeaa valtuuston 23.3.2015 talousarviomuutoksen yhteydessä käsitellystä toimintakatteesta vuodelle 2016, koska vuoden 2015 muutettu talousarvio on vain +0,5% suurempi kuin v. 2014 vertailukelpoinen tilinpäätös ja ennuste osoittaa varsin merkittävää poikkeamaa. Vuoden 2016 nettomääräinen toimintakate kasvaa +2% suhteessa v. 2015 ensimmäiseen ennusteeseen nähden. Lisäksi taloussuunnitelman lähtökohtana on, että Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin maksuosuus kasvaa enintään 1,5% vv. 2016-2019. Muuhun kuin sairaanhoitopiirin menoihin (ts. muihin ostopalveluihin, palkkoihin, muihin toimintakuluihin jne.) jäisi noin 2,3%:n kasvuvara. Palveluiden kysynnän kasvu, sopimuskorotukset ostopalveluihin jne. edellyttävät joka tapauksessa toiminnan rationalisointia ja tehostamistoimenpiteitä, jotta em. kasvu ei ylittyisi.

Taloussuunnittelun lähtökohtana on ollut U1 ja U2-ohjelmien täytäntöönpano sekä toimintoanalyysin toimenpiteiden läpivieminen kehittämismallin mukaisesti. Toimenpiteiden viivästyminen tai talousvaikutusten pieneneminen edellyttävät muita sopeuttamistarpeita.

Valmistelun eteneminen

Kesän ja alkusyksyn aikana valmistellaan palvelualuekohtaiset operatiiviset sopimukset, joissa strategisen sopimuksen tavoitteet kohdennetaan palvelualuekohtaisiksi osatavoitteiksi ja tuotannon tavoiteluvuiksi. Operatiivisten sopimusten sisältämiä kehittämishankkeita (sis. toimintoanalyysin ja uudistamisohjelmien toimenpiteet) edistetään kaupungin yhteisen kehittämisenmallin mukaisesti ja ne on koottu palvelualueittain kehittämissalkkuihin.  

LiiteHyvinvointitoimialan strateginen sopimus 2016

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 12.5.2015:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää hyväksyä osaltaan hyvinvointitoimialan strategisen sopimuksen v. 2016.

PäätösSosiaali- ja terveyslautakunta päätti esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta hyväksyä osaltaan hyvinvointitoimialan strategisen sopimusehdotuksen vuodelle 2016.

Jakelu

esiKaupunginhallitus


Liitteet:

Sosterla § 94
Liite 1:Hyvinvointitoimialan strateginen sopimus 2016