Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta10219.05.201512

2463-2015 (442)

Selvitys aluehallintovirastolle lapsiperheiden kotipalvelun turvaamisesta sosiaalihuoltolain edellyttämällä tavalla Turun kaupungissa

Tiivistelmä: -

Sosterla § 102

Palvelualuejohtaja Sirpa Kuronen, ehkäisevän terveydenhuollon johtaja Pirjo-Riitta Liuksila ja avohuollon sosiaalityön toimistopäällikkö Minna Virta 10.5.2015:

Aluehallintovirasto on kiinnittänyt huomiota Turun Sanomien 1.3.2015 julkaiseman artikkelin perusteella siihen, että Turun kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta ei ole huolehtinut lapsiperheiden kotipalvelun turvaamisesta uuden sosiaalihuoltolain edellyttämällä tavalla (Shl 1301/2014, 19§ 4 momentti).

Esitämme seuraavaa vastauksena selvityspyynnössä (LSAVI/818/05.06.02/2015) esitettyihin kysymyksiin:

1.   Kotipalvelun järjestäminen sitä nyt odottaville lapsiperheille

Turussa on ollut käytössä palveluseteli vuodesta 2013 ensin kokeiluna. Vuodesta 2014 kotipalvelua on järjestetty perheille palvelusetelillä. Vuoden 2015 alussa palvelusetelijärjestelmä toimi puutteellisesti, koska kotipalvelun tarpeen arvioimiseksi tarvittavien kotikäyntien järjestämiseen ei ollut käytettävissä riittävästi työvoimaa. Kiireellisimpiin tarpeisiin pyrittiin antamaan apua neuvolan perhetuesta tai asiakkaita ohjattiin ottamaan yhteyttä lastensuojelun perhetyöhön. Lapsiperheiden käytössä olivat vuoden alussa myös seuraavat palvelut

Kotipalvelun tarpeenarvioon on palkattu lisää yksi työntekijä 20.4.2015 alkaen. Hänen tehtävänään on kartoittaa kotipalvelua hakevien perheiden avun tarve ja tehdä sosiaalihuoltolain mukaiset päätökset perheelle tarjottavan palvelun sisällöstä ja palvelusetelin arvosta. Lastensuojelun perhetyöstä on siirretty lisäksi 3 henkilötyövuotta tuottamaan SHL:n mukaista perhetyötä.

Toukokuussa 2015 kotipalvelua palvelusetelillä hakeneille perheille on sovittu kotikäynnit ja Shl 19 §:n mukaiset kriteerit täyttävät perheet ovat saaneet tarvittavaa palvelua. Kotipalveluseteli on sidottu perheen tuloihin ja täydeltä arvoltaan 27 €. Turun kaupunki on varannut budjettiinsa 250 000 € kotipalvelun tuottamiseen.

MLL välittää lastenhoitajia kunnissa, jotka avustavat toimintaa. Hyvinvointitoimiala avustaa 58 000 €:lla MLL:n toimintaa, erityisesti sairaan lapsen hoidon järjestämiseen. Palvelua on käyttänyt vuosittain n. 300 turkulaista perhettä.

2.   Turun kaupungin lapsiperheiden kotipalvelun kokonaissuunnitelma

Lasten, nuorten ja lapsiperheiden avun ja tuen saaminen riittävän varhaisessa vaiheessa on Turun hyvinvointitoimialan strategisia painopisteitä. Turussa hyvinvointitoimialan palveluvalikossa on perheille tarjottavana eri tavoin toteutettua kotiin annettavaa apua sekä ryhmämuotoista kasvatus- ja arjenhallintatukea. Kotiin vietävää sekä muuta lasten ja nuorten normaalissa kasvuympäristössä toteutettavaa palvelua on kehitetty viime vuosina niin kaupungin omana työnä kuin SMT:n Kaste-rahoituksen turvin Remontti- ja Hyvinvoiva lapsi ja nuori –hankkeessa. Operatiivisena tavoitteena on parantaa kotipalvelun ja perhetyön eri muotojen saatavuutta ja oikeaa kohdentumista.

Lapsiperheiden kotipalvelun ja perhetyön palvelukokonaisuus Turussa v. 2015

Ehkäisevät palvelut, ei lastensuojelun tarvetta:

Lapsiperheiden kotipalvelu

Neuvolan perhetuki

Torin kulma

Ennaltaehkäisevä perhetyö

Varhaisen tuen palvelut

Sosiaalipäivystyksen ennaltaehkäisevä perhetyö:

Lastensuojelun perhetyö, lastensuojelunlain mukainen sekä sosiaalihuoltolain mukainen perhetyö:

Intensiivinen perhetuki

Lastensuojelun perhetyön ryhmät (perhetyö, varhaiskasvatus, neuvola)

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 13.5.2015:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta antaa Lounais-Suomen aluehallintovirastolle edellä esitetyn vastauksen selvityspyyntöön lapsiperheiden kotipalvelun järjestämisestä uuden sosiaalihuoltolain edellyttämällä tavalla sekä lapsiperheiden kotipalvelun kokonaissuunnitelmasta Turun kaupungissa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

selvLounais-Suomen aluehallintovirasto