Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta10519.05.201515

94-2014 (015, 114)

Varsinais-Suomen psykiatrian tila- ja organisaatiorakenne

Tiivistelmä:

Varsinais-Suomen psykiatrian tila- ja organisaatiorakennetta selvittänyt työryhmä ehdottaa, että 1)Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin ja Turun kaupungin psykiatriset palvelut yhdistetään yhteiseen tuottajaorganisaatioon 2)Kaikki sairaalahoito ja avohoidon erikoistuneet poliklinikat keskitetään Turkuun yhteiseen, somaattisen sairaalahoidon lähellä sijaitsevaan rakennukseen 3)Muu avohoito toteutetaan helposti saatavina hajautettuina alueellisina palveluina matalan kynnyksen periaatteella

Sosterla § 105

Asiantuntijalääkäri Hilkka Virtanen 5.5.2015:

Varsinais-Suomen psykiatrian tila- ja organisaatiorakennetta selvittänyt työryhmä ehdottaa, että psykiatriset palvelut tuotetaan koko sairaanhoitopiirin alueella yhtenä kokonaisuutena. Tämä parantaa psykiatristen palveluiden laatua ja kustannustehokkuutta. Työryhmä ehdottaa psykiatrian toimintojen yhdistämistä yhteiseksi tuottajaorganisaatioksi. Työryhmän raportti Varsinais-Suomen psykiatrian tila- ja organisaatiorakenne, toiminnallinen suunnitelma tilatarvesuunnittelun pohjaksi, on liitteenä (liite 1).

Liite 1Varsinais-Suomen psykiatrian tila- ja organisaatiorakenne, toiminnallinen suunnitelma tilatarvesuunnittelun pohjaksi

Osa palveluista – kaikki sairaalahoito ja sairausryhmien mukaan erikoistuneet poliklinikat - tulisi tuottaa keskitetysti Turkuun ja somaattisen sairaalahoidon välittömään läheisyyteen sijoittuvassa rakennuksessa. Keskittäminen purkaa päällekkäisyyksiä, varmistaa riittävän erikoisosaamisen ja toiminnallisten, diagnoosipohjaisten hoitolinjojen kehittämisen potilaan iästä riippumatta. Esimerkki tulevasta keskittämisestä on alkuvuonna 2015 toimintansa aloittanut sairaanhoitopiirin ja Turun yhteinen psykiatrian päivystysyksikkö EPLL:n yhteydessä. Osa avohoitopalveluista tuotettaisiin alueellisina helposti saatavina matalan kynnyksen palveluina, jotka tarpeen mukaan jalkautuisivat niitä tarvitseville. Mielenterveys- ja päihdepalveluita tulee jatkossa järjestää yhtenä kokonaisuutena.

Sairaalaosastohoidon keskittäminen Kupittaan, Uudenkaupungin ja Halikon sairaaloiden, Paraisilla sijaitsevan Turunmaan sairaalan osaston sekä Tyksin kriisiosaston sijasta yhteen rakennukseen vähentää aikuis- ja vanhuspsykiatrian sairaansijojen tarvetta nykyisistä 237:sta alkuvaiheessa 170 sairaansijaan. Sairaansijojen tarvetta vähentää päällekkäisten toimintojen purkaminen ja osastojen uusi toimintamalli tarpeen mukaan muuttuvina moduuleina. Sairaansijojen vähentämisen välttämättömänä reunaehtona on kuitenkin samaan aikaan tapahtuva avohoidon laadun ja saatavuuden paraneminen sekä mielenterveys- ja päihdepäivystysyksikön tehokas toiminta. Pidemmän aikavälin tavoitteena on sairaansijojen määrän lasku 136:een. Lastenpsykiatriassa siirryttäisiin nykyisen kahden osaston sijasta yhteen 8-paikkaiseen osastoon. Nuorisopsykiatriassa toimisi 10 sairaansijan akuuttiosasto ja tehostetun avohoidon päiväyksikkö.

Sairaalaosastohoidon keskittäminen vapauttaa aikuis- ja vanhuspsykiatriasta tämän hetken arvion mukaan noin 50 henkilötyövuotta. Osa tästä henkilöstöresurssista tarvitaan vahvistamaan uudella tavalla tuotettavaa avohoitoa, osa voidaan vähentää. Lasten- ja nuorisopsykiatriaan ei esitetä henkilöstösupistuksia, vaan osastohoidon uudelleenjärjestelyistä vapautuvat vakanssit tarvitaan kokonaisuudessaan uudenlaisien, helposti matalalla kynnyksellä saatavien ja jalkautuvien palvelumallien kehittämiseen.

Tavoiteltavat henkilöstösäästöt muodostuvat aikuis- ja vanhuspsykiatrisen osastohoidon ja hallinnon keskittämisen vapauttamasta resurssista, vähentyneestä kolmivuorotyöstä ja erillisten sairaaloiden päivystysvalmiuden ylläpidosta luopumisesta. Henkilöstömenojen säästötavoite on 1- 1,5 M€.

Varsinais-Suomen psykiatrisessa erikoissairaanhoidossa on tiloja tällä hetkellä kaikkiaan 34 834 m2. Tästä vuodeosastohoidon osuus on 18 834 m2. Työryhmä arvioi, että yhteen rakennukseen keskitetty vuodeosastohoito tarvitsisi 9 500 m2 (aikuisten ja vanhusten vuodeosastot 8 200 m2, lasten ja nuorten vuodeosastot ja sairaalakoulu 1 300 m2). Keskitettävät poliklinikat mukaan lukien rakennukseen tarvittaisiin n 15 000 hyötyneliötä ja bruttoneliöinä n 18 000 m2. Yhdessä modernissa kiinteistössä toimiminen tuo säästöä käyttömenoihin tukipalveluiden tehostumisen ja vähäisempien kiinteistön ylläpitokulujen johdosta.

Ehdotamme, että

  1. Sairaanhoitopiirin hallitus/sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyy oheisen raportin Varsinais-Suomen psykiatrian tila- ja organisaatiorakenne, toiminnallinen suunnitelma tilatarvesuunnittelun pohjaksi, jatkotyöskentelyn pohjaksi
  2. Sairaanhoitopiirin hallitus/sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyy jatkotyöskentelyn pohjaksi työryhmän ehdotuksen siitä, että Turun kaupungin ja Varsinais-Suomen Sairaanhoitopiirin psykiatrian toiminnot järjestetään yhteisessä organisaatiossa viimeistään siinä vaiheessa, kun yhteinen kiinteistö otetaan käyttöön.
  3. Valmistelutyötä ohjaamaan asetetaan yhteinen poliittinen ohjausryhmä, jolle alla kohdissa 4. ja 5 mainitut viranhaltijatyöryhmät raportoivat. Sairaanhoitopiirin hallitus ja sosiaali- ja terveyslautakunta nimeävät kumpikin kolme edustajaa ohjausryhmään. Viranhaltijatyöryhmien puheenjohtajat vastaavat työryhmien valmistelemien asioiden saattamisesta ohjausryhmän käsittelyyn.
  4. Turun kaupunki ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri asettavat yhteisen viranhaltijatyöryhmän valmistelemaan organisaatioiden yhdistymistä. Suunnitelman tulee olla valmis toukokuun loppuun 2016 mennessä, ja väliraportin marraskuun 2015 loppuun mennessä. Suunnitelman teossa otetaan huomioon mahdolliset valtakunnalliset sote-linjaukset. Suunnitelmassa esitetään, mille alueille sijoitetaan avohoidon alueellisten palveluiden yksiköt, ja mitkä alueelliset palvelut voitaisiin saatavuuden vaarantumatta tuottaa keskitettyjen palveluiden rakennuksessa Turussa. Hyvinvointitoimialan toimialajohtaja ja sairaanhoitopiirin johtaja nimeävät työryhmän.
  5. Turun kaupunki ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri asettavat yhteisen viranhaltijatyöryhmän vastaamaan tilatarvesuunnitelman laatimisesta em. toiminnallisen suunnitelman pohjalta. Tilatarvesuunnitelman tulee olla valmis helmikuun loppuun 2016 mennessä. Tilatarvesuunnitelmatyöryhmä tekee tiivistä yhteistyötä organisaatioiden yhdistymistä valmistelevan työryhmän kanssa. Yhteiset tilat ovat kaikissa olosuhteissa psykiatristen palveluiden tuottamiselle välttämättömät ja tarkoituksenmukaiset. Hyvinvointitoimialan toimialajohtaja ja sairaanhoitopiirin johtaja nimeävät työryhmän.
  6. Tilatarvesuunnitelman valmistuttua asetetaan erillisillä päätöksillä rakennusta varten yhteinen hankeorganisaatio.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 5.5.2015:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää

  1. hyväksyä oheisen raportin "Varsinais-Suomen psykiatrian tila- ja organisaatiorakenne, toiminnallinen suunnitelma tilatarvesuunnittelun pohjaksi" jatkotyöskentelyn pohjaksi
  2. hyväksyä jatkotyöskentelyn pohjaksi työryhmän ehdotuksen siitä, että Turun kaupungin ja Varsinais-Suomen Sairaanhoitopiirin psykiatrian toiminnot järjestetään yhteisessä organisaatiossa viimeistään siinä vaiheessa, kun yhteinen kiinteistö otetaan käyttöön.
  3. että valmistelutyötä ohjaamaan asetetaan yhteinen poliittinen ohjausryhmä, jolle alla kohdissa 4. ja 5 mainitut viranhaltijatyöryhmät raportoivat. Sairaanhoitopiirin hallitus ja sosiaali- ja terveyslautakunta nimeävät kumpikin kolme edustajaa ohjausryhmään. Viranhaltijatyöryhmien puheenjohtajat vastaavat työryhmien valmistelemien asioiden saattamisesta ohjausryhmän käsittelyyn.
  4. että Turun kaupunki ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri asettavat yhteisen viranhaltijatyöryhmän valmistelemaan organisaatioiden yhdistymistä. Suunnitelman tulee olla valmis toukokuun loppuun 2016 mennessä, ja väliraportin marraskuun 2015 loppuun mennessä. Suunnitelman teossa otetaan huomioon mahdolliset valtakunnalliset sote-linjaukset. Suunnitelmassa esitetään, mille alueille sijoitetaan avohoidon alueellisten palveluiden yksiköt, ja mitkä alueelliset palvelut voitaisiin saatavuuden vaarantumatta tuottaa keskitettyjen palveluiden rakennuksessa Turussa. Hyvinvointitoimialan toimialajohtaja ja sairaanhoitopiirin johtaja nimeävät työryhmän.
  5. että Turun kaupunki ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri asettavat yhteisen viranhaltijatyöryhmän vastaamaan tilatarvesuunnitelman laatimisesta em. toiminnallisen suunnitelman pohjalta. Tilatarvesuunnitelman tulee olla valmis helmikuun loppuun 2016 mennessä. Tilatarvesuunnitelmatyöryhmä tekee tiivistä yhteistyötä organisaatioiden yhdistymistä valmistelevan työryhmän kanssa. Yhteiset tilat ovat kaikissa olosuhteissa psykiatristen palveluiden tuottamiselle välttämättömät ja tarkoituksenmukaiset. Hyvinvointitoimialan toimialajohtaja ja sairaanhoitopiirin johtaja nimeävät työryhmän.
  6. että tilatarvesuunnitelman valmistuttua asetetaan erillisillä päätöksillä rakennusta varten yhteinen hankeorganisaatio.

PäätösSosiaali- ja terveyslautakunta päätti esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta

  1. hyväksyä oheisen raportin "Varsinais-Suomen psykiatrian tila- ja organisaatiorakenne, toiminnallinen suunnitelma tilatarvesuunnittelun pohjaksi" jatkotyöskentelyn pohjaksi
  2. hyväksyä jatkotyöskentelyn pohjaksi työryhmän ehdotuksen siitä, että Turun kaupungin ja Varsinais-Suomen Sairaanhoitopiirin psykiatrian toiminnot järjestetään yhteisessä organisaatiossa viimeistään siinä vaiheessa, kun yhteinen kiinteistö otetaan käyttöön.
  3. että valmistelutyötä ohjaamaan asetetaan yhteinen poliittinen ohjausryhmä, jolle alla kohdissa 4. ja 5 mainitut viranhaltijatyöryhmät raportoivat. Sairaanhoitopiirin hallitus ja sosiaali- ja terveyslautakunta nimeävät kumpikin kolme edustajaa ohjausryhmään. Viranhaltijatyöryhmien puheenjohtajat vastaavat työryhmien valmistelemien asioiden saattamisesta ohjausryhmän käsittelyyn.
  4. että Turun kaupunki ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri asettavat yhteisen viranhaltijatyöryhmän valmistelemaan organisaatioiden yhdistymistä. Suunnitelman tulee olla valmis toukokuun loppuun 2016 mennessä, ja väliraportin marraskuun 2015 loppuun mennessä. Suunnitelman teossa otetaan huomioon mahdolliset valtakunnalliset sote-linjaukset. Suunnitelmassa esitetään, mille alueille sijoitetaan avohoidon alueellisten palveluiden yksiköt, ja mitkä alueelliset palvelut voitaisiin saatavuuden vaarantumatta tuottaa keskitettyjen palveluiden rakennuksessa Turussa. Hyvinvointitoimialan toimialajohtaja ja sairaanhoitopiirin johtaja nimeävät työryhmän.
  5. että Turun kaupunki ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri asettavat yhteisen viranhaltijatyöryhmän vastaamaan tilatarvesuunnitelman laatimisesta em. toiminnallisen suunnitelman pohjalta. Tilatarvesuunnitelman tulee olla valmis helmikuun loppuun 2016 mennessä. Tilatarvesuunnitelmatyöryhmä tekee tiivistä yhteistyötä organisaatioiden yhdistymistä valmistelevan työryhmän kanssa. Yhteiset tilat ovat kaikissa olosuhteissa psykiatristen palveluiden tuottamiselle välttämättömät ja tarkoituksenmukaiset. Hyvinvointitoimialan toimialajohtaja ja sairaanhoitopiirin johtaja nimeävät työryhmän.
  6. että tilatarvesuunnitelman valmistuttua asetetaan erillisillä päätöksillä rakennusta varten yhteinen hankeorganisaatio
  7. että kohdassa 4 tarkoitettuun selvitykseen tulee liittää kielellisten vaikutusten arviointi, jossa kuvataan miten potilaiden terveydenhuoltolain mukaiset kielelliset oikeudet toteutuvat uudessa organisaatiorakenteessa.

Lisäksi lautakunta päätti nimetä edustajikseen ohjausryhmään Aila Harjanteen, Mette Karlssonin ja Jarmo Rosenlöfin.

Jakelu

ilmVarsinais-Suomen sairaanhoitopiiri
tpvVirtanen Hilkka


Liitteet:

Sosterla § 105
Liite 1:Varsinais-Suomen psykiatrian tila- ja organisaatiorakenne, toiminnallinen suunnitelma tilatarvesuunnittelun pohjaksi