Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta9919.05.20159

5004-2015 (443)

Omaishoitajan vapaan aikaisen hoidon järjestäminen toimeksiantosopimuksella hoidettavan kotona

Tiivistelmä: -

Sosterla § 99

Palvelualuejohtaja Sari Ahonen, avopalvelujen johtaja Anne Vuorinen ja vs. palveluesimies Tarja Kopu:

Laki omaishoidontuesta (937/2005), myöhemmin omaishoitolaista, tuli voimaan vuoden 2006 tammikuun alusta. Lain mukaan omaishoitajalla on mahdollisuus pitää kolme lakisääteistä vapaapäivää kalenterikuukautta kohti, kuitenkin enintään 36 vuorokautta kalenterivuoden aikana. Omaishoidon tuella hoidettavalle henkilölle laaditaan omaishoitolain mukainen hoito- ja palvelusuunnitelma, johon kirjataan hoidettavan vapaan aikaisen hoidon järjestely omaishoitajan vapaan tai muun poissaolon aikana.

Turussa sijaishoitojärjestelynä on käytössä:

Omaishoitolakiin lisättiin vuonna 2011 4 a §, jonka mukaan kunta voi järjestää omaishoitajan vapaan tai muun poissaolon aikaisen hoidon tekemällä tehtävään soveltuvan henkilön kanssa toimeksiantosopimuksen, jolla tämä sitoutuu huolehtimaan vakituisen omaishoitajan vapaan aikaisesta sijaishoitamisesta. Omaishoitajan sijaisen avulla toteutettava hoito järjestetään asiakkaan kotona, mikä vastaa selvitysten mukaan monien omaishoitajien ja -hoidettavien henkilöiden toiveita. Turun kaupungin omaishoitajien vuoden 2014 asiakastyytyväisyys kyselyssä noin 40 perhettä toi esille toiveen sijaishoitajasta kotona hoitajan vapaan aikana.

Toimeksiantosopimus antaa mahdollisuuden omaishoitajan vapaan tai muun poissaolon aikaisen hoidon järjestämiseen varsinkin niille omaishoitajille, joille ei ole löytynyt sopivaa vapaapäivien järjestämismuotoa nykyisin tarjolla olevista palveluista. Näitä voivat olla esimerkiksi aistivammaiset, kehitysvammaiset, pitkälle edennyttä muistisairautta sairastavat tai maahanmuuttajataustaiset hoidettavat. Hoitajan vapaan aikaisesta toimeksiantosopimussuhteisesta sijaishoitajasta on kokemusta useissa muissa kunnissa esimerkiksi Helsingissä, Tampereella, Jyväskylässä ja Kuopiossa.

Toimeksiantosopimussuhteisen sijaishoidon järjestäminen omaishoitoperheille kotona asumisen tukemiseksi on yksi Hyvinvointitoimialan vanhus- ja vammaispalvelujen kehittämishankkeista ja osa laajempaa omaishoidon vapaapäiväjärjestelmän kehittämishanketta.

Kunta tekee sijaishoitajan kanssa toimeksiantosopimuksen samoilla kriteereillä kuin vakituisen hoitajan omaishoitosopimus tehdään. Toimeksiantosopimus tehdään jokaisesta hoidettavasta erikseen siltä hoitoajalta, jolloin sijaishoitaja toimii omaishoitajan sijaisena. Kunta voi siten tehdä yhden sijaishoitajan kanssa useita eri hoidettavia henkilöitä koskevia toimeksiantosopimuksia. Sopimus voidaan laatia toistaiseksi tai määräaikaiseksi.

Toimeksiantosopimuksessa sovitaan

Sijaishoitaja ei ole työsopimuslain (55/2001) mukaisessa työsuhteessa sopimuksen tehneeseen kuntaan, hoidettavaan tai hoitajaan, vaan sijaishoitajan työoikeudellinen asema sekä eläke- ja tapaturmavakuutus ovat samanlaiset kuin omaishoitajalla.

Kunta päättää sijaishoitajalle maksettavan palkkion määräytymisperusteista. Omaishoitajan sijaisen palkkion määrä ei ole sidoksissa omaishoitajalle omaishoitolain 5 §:n mukaan maksettaviin palkkioihin, vaan palkkiosta sovitaan kunnan ja sijaishoitajan välillä. Sijaishoitajien palkkiot voivat olla esimerkiksi tunti- tai vuorokausikohtaisia. Kunta päättää myös siitä, onko palkkio aina sama vai porrastetaanko se sijaishoidon sitovuuden ja vaativuuden mukaan. Kunta päättää myös siitä, maksetaanko sijaishoitajalle korvauksia kustannuksista, joita hänelle mahdollisesti aiheutuu omaishoitajan sijaisena toimiessaan.

Niissä kunnissa, joissa toimeksiantosopimussuhteinen sijaishoitajajärjestely on käytössä, sijaishoitajan palkkiot vaihtelevat tehtyjen kyselyjen mukaan noin 30 € - 90 € välillä. Palkkion perusteena on esimerkiksi alle 12 tuntia vuorokaudessa tai 12 - 24 tuntia vuorokaudessa. Osassa kuntia palkkion määrä on eri omaishoidontuen 1. ja 2.palkkioluokissa, osassa palkkio on sama kaikille.

Kuntien peruspalvelujen valtionosuutta lisätään 2015 alkaen omaishoitajien hyvinvointi- ja terveystarkastuksien ja omaishoitajien vapaan aikaisen sijaishoidon kehittämistä varten. Tarkoituksena on, että kunnat lisäävät omaishoidon tukea saavien henkilöiden omaishoitajien harkinnanvaraisia hyvinvointi- ja terveystarkastuksia ja hoidettavien toimeksiantosuhteista sijaishoitoa siten, että lisäyksestä aiheutuu yhteensä noin 9,6 miljoonan euron kustannukset, josta valtionosuus (50 %) on 4,8 miljoonaa euroa ja kuntien osuus noin 4,8 miljoonaa euroa.  

Kustannusvaikutus Turussa vuonna 2015 on arvioitu olevan 40 omaishoitajan lakisääteisen kolmen vuorokauden vapaan aikaisen sijaishoitajan palkkion osalta 51.000 euroa. Vanhuspalveluiden talousarviossa vuodelle 2015 on varaus ko. toimintaan.

Omaishoidontuen vapaajärjestelmän kehittämisellä arvioidaan olevan suuri merkitys omaishoitajien jaksamisen tukemiseen ja palvelujärjestelmän kokonaiskustannusten hallintaan pitemmällä aikavälillä.

Nyt esitetään toimeksiantosopimuksella maksettaviksi palkkioiksi:

Palkkio on verollista tuloa. Sijaishoitajan tapaturman varalta otetaan tapaturmavakuutuslain 57 § 1 momentin mukainen vakuutus sijaishoitajalle. Sijaishoitajan eläketurva määräytyy eläkelain (549/2003) mukaisesti.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 19.5.2015:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyy sijaishoidon järjestämisen hoidettavan kotona toimeksiantosopimuksella yhdeksi vaihtoehdoksi omaishoitajan lakisääteisen tai muun tilapäisen poissaolon ajaksi, esimerkiksi omaishoitajan sairastuessa, enintään 10 vrk:n ajaksi yhtäjaksoisesti kalenterikuukaudessa kuitenkin enintään vuositasolla yhteensä 36 vuorokautta.

Lisäksi sosiaali- ja terveyslautakunta päättää, että toimeksiantosopimuksella järjestettävästä sijaishoidoista hoidettavan kotona maksetaan

Omaishoitajalta ei peritä asiakasmaksua, koska hoito tapahtuu hoidettavan kotona.

Toimeksiantosopimus otetaan käyttöön 1.6.2015.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvAhonen Sari
tpvKopu Tarja
tiedNieminen Jutta
tiedPitkäkari Ritva
tpvVuorinen Anne