Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta10319.05.201513

10219-2014 (053)

Valvottujen ja tuettujen tapaamisten ja valvottujen vaihtojen järjestäminen 1.4.2015 alkaen

Tiivistelmä:

Sosiaalihuoltolain (1301/2014) 27 § mukaisesti kunta on velvollinen järjestämään sosiaalilautakunnan vahvistaman sopimukseen tai tuomioistuimen päätökseen perustuvat valvotut ja tuetut tapaamiset. Sosiaalihuoltolaki astuu tältä osin voimaan 1.4.2015. Ensi- ja turvakoti ry:n Tenavatupa on saanut Sosiaali- ja terveyslautakunnan päätöksen 10.2.2015 § 13 mukaisesti avustusta valvottujen ja tuettujen tapaamisten järjestämiseen vuodelle 2015 yhteensä 30 000 €. Ensi- ja turvakoti ry:n Tenavatupa toiminnan turkulaisille tarjottavan palvelun rahoitus on koostunut asiakasmaksusta, Raha-automaattiyhdistyksen avustuksesta sekä Turun kaupungin antamasta avustuksesta. Em. lakimuutokseen liittyen asiakasmaksu poistuu 1.4.2015 alkaen eikä Ray jatka toiminnan avustamista. Palvelua esitetään hankittavaksi ostopalveluna.

Sosterla § 103

Palvelualuejohtaja Sirpa Kuronen, vt. toimistopäällikkö Eira Virolainen ja johtava lastenvalvoja Maaret Paatonen, controller Janne Samsten 4.5.2015:

Sosiaalihuoltolain mukaan tapaamisten valvojalla tulee sosiaalihuoltolain 27§ mukainen sosiaalihuollon ammatillisen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun lain (272/2005) 11 § mukainen koulutus. Perheoikeudellinen yksikkö, jonka toimintaa lähinnä tapaamisten järjestäminen hyvinvointitoimialalla olisi, ei kykene nykyisin resurssein toteuttamaan palvelua omana toimintana.

Tenavatuvan antaman selvityksen mukaan turkulaisille tarjottavan palvelun rahoitus koostuu asiakasmaksusta, Raha- automaattiyhdistyksen avustuksesta sekä Turun kaupungin antamasta avustuksesta. Lakimuutoksesta johtuen asiakasmaksu on poistunut, eikä Ray avustusta Turun Ensi- ja turvakotia palveluun, jonka tuottamiseen kunnalla on lakisääteinen velvollisuus. Poistuvien asiakasmaksujen osuus on 52 000 € ja Rayn avustus 78 000 €.

Tapaamispaikka Tenavatuvassa työskentelee 3 kokopäiväistä ohjaajaa, joilla kaikilla on sosionomi (AMK) -tutkinto. Tapaamiset ovat Tenavatuvan tiloissa. Käräjäoikeuden päätökset ja lastenvalvojan sopimukset pyydetään aina nähtäväksi. Tenavatupa laatii tapaavien vanhempien kanssa palvelusopimuksen, jonka vanhemmat allekirjoittavat. Palvelusopimus määrittelee osaltaan tapaamispaikan palveluja ja sen sisällöstä on neuvoteltu kaupungin ja Varsinais-Suomen käräjäoikeuden kanssa.

Työskentelytapaan sisältyy sopimuksen laatiminen vanhemmille, alkutapaaminen ja väliarviointitapaaminen vanhemmille ja lapselle. Lisäksi Tenavatupa päivittää osaamistaan kouluttautumalla ja konsultoimalla säännöllisesti esim. perheen sisäiseen väkivaltatyöhön ja vainon tunnistamiseen erikoistuneita työntekijöitä (Jussi-työ, Varjo-projekti).

Valvojan on annettava toimivaltaiselle lastenvalvojalle kirjallinen selvitys keskeyttämistään tai muusta syystä toteutumatta jääneistä sovituista tapaamisista.

Toimivaltaisen lastenvalvojan on huolehdittava, että kiireellisen avun tarve arvioidaan välittömästi ja että asiakas ohjataan tarvittaessa palvelutarpeen arviointiin. Lastenvalvojan on myös arvioitava tarve muuttaa sopimusta tai ohjata vanhempia hakemaan muutosta tuomioistuimen päätökseen.

Ensi- ja turvakodin arvion mukaan turkulaisten osuus Tenavatuvan palvelujen käytöstä on 80 %, asiakkaista n. 55 %. Sosiaalihuoltolaki tuli tämän palvelun kohdalla voimaan 1.4.2015 eikä palvelun käyttöä ole vielä uudessa tilanteessa voitu täsmällisesti arvioida. Palvelutarpeen kehittymistä seurataan yhdessä Ensi- ja turvakodin kanssa. Palveluun voidaan käyttää talousarviomäärärahaa, joka on varattu turvakotipalvelujen hankintaan vuonna 2015. Hallituksen syksyllä 2013 tekemän rakennepoliittisen ohjelman mukaisesti turvakotitoiminta on siirretty valtion vastuulle 1.1.2015. Turvakotipalveluja koskevan sopimuksen purkaminen tuodaan lautakunnan käsittelyyn elokuussa. 

Liite 1Tapaamispaikka Tenavatuvan hinnasto 1.4.2015 alkaen

Valtio myöntää kunnille korvamerkitsemätöntä valtionavustusta 1.4.2015 voimaan astuneen sosiaalihuoltolain mukanaan tuomiin muutoksiin ja mahdollisiin lisäkustannuksiin.

Esitämme valvottujen ja tuettujen tapaamisten sekä valvottujen vaihtojen hankkimista suorahankintana Ensi- ja turvakoti ry:n Tenavatuvalta vuonna 2015. Hankinnan on arvioitu olevan maksimissaan 110 000 € vuoden 2015 aikana. Palvelun hankintaan on osoitettavissa palvelualueen talousarviossa tarvittava määräraha.

Palvelu kilpailutetaan osana lastensuojelun tukipalvelujen kilpailutusta.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 13.5.2015:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää hyväksyä valvottujen ja tuettujen tapaamisten sekä valvottujen vaihtojen suorahankinnan Ensi- ja turvakoti ry:n Tenavatuvalta vuonna 2015. Hankinnan arvo on maksimissaan 110 000 € vuoden 2015 aikana. Palvelun hankintaan osoitetaan tarvittava määräraha perhe- ja sosiaalipalvelujen palvelualueen talousarviosta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedTurun Ensi- ja turvakoti ry / toiminnanjohtaja Oona Ylönen
tiedKuronen Sirpa
tpvPaatonen Maaret
tpvSamsten Janne
tpvVirolainen Eira


Liitteet:

Sosterla § 103
Liite 1:Tapaamispaikka Tenavatuvan hinnasto 1.4.2015 alkaen