Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta7728.04.20154

3188-2015 (045)

Sosiaali- ja terveyslautakunnan v. 2015 I-osavuosikatsaus

Tiivistelmä: -

Sosterla § 77

Talous- ja hallintojohtaja Max Lönnqvist 21.4.2015:

Kaupunginvaltuusto on vuoden 2015 talousarvion noudattamista koskevien määräysten yhteydessä päättänyt toiminnan ja talouden kehittymisen raportoinnista. Ensimmäinen osavuosikatsaus laaditaan raportointijaksolta 1.1.–31.3.2015. Osavuosikatsaus sisältää talouden katsauksen sekä talousarviossa asetettujen talous- ja henkilöstötavoitteiden toteutumisennusteen.

Menojen ja tulojen 1. toteutumisennuste 1.1. – 31.12.2015

Talouden ja rahoituksen vastuualue laatii kaupungin vuoden 2015 talousarvion menojen ja tulojen ensimmäisen toteutumisennusteen toimialojen ja laitosten ennusteiden perusteella. Nyt raportoitava ennuste koskee vain talouden ennustelukuja.

Talousarvion muutosten ja ennustetietojen tallentaminen

Kaupunginvaltuuston 23.3.2015 § 48 tekemät talousarviomuutokset ja niiden kohdentaminen toimielimen sisällä on tallennettava taloussuunnittelujärjestelmään 17.4.2015 mennessä. Toimialat ja liikelaitokset ohjeistavat sisäisesti miten talousarviomuutokset kohdennetaan ja tallennetaan järjestelmään niin, että talousennusteissa voidaan huomioida talousarviomuutoksen vaikutus.

Yleisesti talouden toteutumasta

Ensimmäinen talousennuste osoittaa sosiaali- ja terveyslautakunnan kustannusten kasvavan vuoden 2014 vertailukelpoisesta tilinpäätöksestä noin 2,2% ja tuloerien jäävän noin 1% pienemmiksi. Nettomääräinen muutos on ennusteessa noin 2,6% suurempi kuin v. 2014 tilinpäätöksessä. Valtuuston päättämän talousarviomuutoksen jälkeen nettokasvuksi jäi vain 0,5%, joten ylitys talousarvioon on tällä hetkellä nettona noin 12,2M€.Suurimmat ylitykset johtuvat ostopalveluiden volyymien kasvusta (tai volyymitason säilymisestä ennustettua korkeampana) sekä hinnankorotuksista. Ylitysten perusteluita on esitetty tarkemmin palvelualueittain oheisessa liitteessä.

Liite 1Palvelualuekohtainen analyysi toiminnasta ja taloudesta

Liite 2Hyvinvointitoimialan ennuste (menot-tulot-netto palvelualueittain)

Liite 3Toimintaraportti ajalta tammi-maaliskuu 2015

Henkilöstön käyttöä koskeva arvio ja ennuste v. 2015

Hyvinvointitoimialalle v:lle 2015 asetettu työvoiman tavoitetaso on -57,0 edellisestä vuodesta. Tavoitetason jakaminen palvelualueille voidaan tehdä aikaisintaan ensimmäisen vuosineljänneksen seurannan perusteella ottaen huomioon tämän vuoden henkilöstösuunnitelmaan kirjatut muutokset.

Tammi-maaliskuun työvoiman käyttö koko Hyton osalta on -80,8. Tämä kehitys on asetetun tavoitteen mukainen. Sairauspoissoloprosentti on 5,2 % ja sijaistusprosentti 69,6.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin maksuosuus sekä siirtoviivekustannusten välttämiseksi tehdyt toimenpiteet

Sairaanhoitopiiristä jatkohoitoa tarvitsevien potilaiden siirtymisen kriteerit ovat voimassa ja niitä noudatetaan. Kuntouttavan sairaalahoidon kehittäminen jatkuu suunnitelmaan mukaan. Toukokuun alusta kuntouttavaan hoitoketjuun, palveluasumiseen ja kotihoitoon saadaan suunnitelman mukaan 6 uuden erikoistuvan lääkärin vahvistus. Kotihoidon intensiivitiimi aloittaa työnsä toukokuussa. Toimenkuvana on tehostetun kotihoidon aloitusjakso EPLL:sta ja omasta sairaalahoidosta muuten vaikeasti kotiutettaville. Kotisairaalatoiminnan kapasiteetin riittävyysselvitys on valmistunut ja oman toiminnan kehittämissuunnitelman toimenpiteet käynnistyvät toukokuussa. Vaativan laitoskuntoutuksen kilpailutettuja ostopalvelupaikkoja on hyödynnetty edelleen tehokkaasti ja perusturvakuntoutusyhtymä Akselista on ostettu tarpeen mukaisesti lyhytaikaista sairaalahoitoa Tyksissä hoidettujen potilaiden jatkohoidoksi. Kotihoidon ja omien palveluasumisyksiköiden päivystävien sairaanhoitajien ilta- ja viikonloppuaikainen lääkärin puhelinkonsultaatiomahdollisuus omana toimintana on järjestetty. Sosiaali- ja terveyslautakunnan 13.4.2015 § 161 päättämistä 30 palveluasumispaikan lisäostoista, kun omassa sairaalahoidossa on valmiiksi SAS-arvioituina odottanut >10 potilasta >7 vrk, on tähän mennessä toteutunut 13.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin maksuosuudeksi arvioidaan tässä ennusteessa 189,8M€ mikä ylittää talousarvion 6M€. Lähtötilanteessa VSSHP:n talousarvio on jo 4M€ suurempi ja siirtoviivemaksuja on jo kertynyt alkuvuodesta ja niiden kokonaismääräksi arvioidaan noin 2M€. Tekninen ennuste maksuerien kehittymisestä osoittaa peräti 13,8M€:n poikkeamaa mutta VSSHP:stä saadun tiedon mukaan kulutusennustetta ei voi suoraan verrata v. 2014 käyttöön. Pelkästään poliklinikkakäyntien kustannusten kasvu tammi-maaliskuussa 2015 verrattuna v. 2014 vastaavaan aikaan on noin + 14,4% vaikka poliklinikkakäyntien kasvu on +2,5% ja hoitojaksojen kustannusten kasvu on +10% vaikka hoitojaksot ovat vähentyneet -2,2%.

Liite 4VSSHP:n käyttöä koskevat indikaattorin tammi-maaliskuulta 2015

Hankkeisiin sitoutuvien menojen ja tulojen arvio ja määrärahan muutosesitys

Toimialoilta on edellytetty, että osavuosikatsauksen yhteydessä esitetään sellaiset hankkeet talousarviomuutoksina, joiden osalta on noudatettu muuta kuin bruttobudjetointia. Hyvinvointitoimialalla on varattu omarahoitusosuus hankkeisiin ja käytännössä sekä menot että tulot ovat ylittyneet, mutta talousarvion noudattamista koskevien ohjeiden mukaan tällainen syy-yhteys on ollut riittävä peruste.

Liite 5Hyvinvointitoimialan hankkeet v. 2015

Talouden sopeuttamiseksi uudistamisohjelmien 1 ja 2 toimenpiteiden sekä toimintoanalyysin hankkeiden toteuttaminen ovat kriittisiä. Näiden avulla voidaan edelleen sopeuttaa kustannusten kasvua lähemmäs talousarviossa osoitettua määrärahaa.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 22.4.2015:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta merkitsee osavuosikatsauksen tiedoksi ja esittää kaupunginhallitukselle ja kaupunginvaltuustolle, että hanketoimintaan liittyvää määrärahaa korotetaan 1.628.700 euroa ja tuloerää korotetaan 1.833.600 euroa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginhallitus


Liitteet:

Sosterla § 77
Liite 1:Palvelualuekohtainen analyysi toiminnasta ja taloudesta
Liite 2:Hyvinvointitoimialan ennuste (menot-tulot-netto palvelualueittain)
Liite 3:Toimintaraportti ajalta tammi-maaliskuu 2015
Liite 4:VSSHP:n käyttöä koskevat indikaattorin tammi-maaliskuulta 2015
Liite 5:Hyvinvointitoimialan hankkeet v. 2015