Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta8428.04.201511

4444-2015 (442, 420)

Lapsiperheiden kotipalvelun järjestäminen

Tiivistelmä: -

Sosterla § 84

Palvelualuejohtaja Sirpa Kuronen, ehkäisevän terveydenhuollon johtaja Pirjo-Riitta Liuksila ja projektijohtaja Taina Kaila 21.4.2015:

Velvoite lapsiperheiden kotipalvelun järjestämiseen

Sosiaalihuoltolaki (1301/2014) 18 § ja 19 § velvoittaa kuntaa järjestämään kotipalvelua lapsiperheille. Lounais-Suomen aluehallintovirasto on kiinnittänyt huomiota lapsiperheiden kotipalvelun riittämättömyyteen Turussa ja pyytänyt asiasta selvitystä 4.6.2015 mennessä.

Asian aikaisempi käsittely

Sosiaali- ja terveystoimessa kokeiltiin syksyllä 2012 lapsiperheiden kotipalvelua (Perla 19.6.2012 § 246), järjestämistapana palveluseteli. Kokeilun tuloksiin oltiin tyytyväisiä, määrärahasyistä kokeilua ei voitu tuolloin jatkaa. Peruspalvelulautakunta hyväksyi kokouksessaan 12.6.2013 § 149 kotipalvelun käynnistämisen uudelleen kokeilussa kehitetyn mukaisesti. Kotipalvelu ehkäisevänä palveluna oli yksi hyvinvointitoimialan taloutta tasapainottavia toimenpiteitä ja se kirjattiin myös U1-ohjelmaan. Lapsiperheiden kotipalvelu on tämän jälkeen sisältynyt hyvinvointitoimialan toiminnallisiin tavoitteisiin. Palvelun järjestämisestä on vastannut ehkäisevä terveydenhuolto, käytännön ohjauksen on hoitanut Torin kulman palvelupiste.

Mitä lapsiperheiden kotipalvelu on?

Kotipalvelulla tarkoitetaan sosiaalihuoltolain 19 §:n mukaan asumiseen, hoitoon ja huolenpitoon, toimintakyvyn ylläpitoon, lasten hoitoon ja kasvatukseen, asiointiin sekä muihin jokapäiväiseen elämään kuuluvien tehtävien ja toimintojen suorittamista tai niissä avustamista alentuneen toimintakyvyn, perhetilanteen, rasittuneisuuden, sairauden, synnytyksen, vamman tai muun syyn perusteella.

Palvelun sisältö:

Kotipalvelu eroaa pääasiassa lastensuojelun avohuollon tukitoimena tarjottavasta perhetyöstä siten, että perhetyössä painottuu ohjaus, sosiaalinen tukeminen, perheen omien voimavarojen vahvistaminen sekä keskinäisen vuorovaikutuksen parantaminen. Perhetyötä annetaan erityistä tukea tarvitsevan lapsen tai nuoren terveyden ja kehityksen turvaamiseksi. Määritelmä vastaa aikaisempaa lastensuojelun avohuollon asiakkaan määritelmää. Perhetyön resurssista on varattu kolmen työntekijän panos, n. 10 %, sosiaalihuoltolain mukaisen huolen perusteella tehtävään työhön, joka vastaa lähinnä aikaisempaa lastensuojelun ehkäisevää perhetyötä.

Mihin tarpeeseen lapsiperheiden kotipalvelua myönnetään?

Kotipalvelua ei anneta

Palvelun järjestäminen

Kotipalvelua koskevat päätökset tehdään perhe- ja sosiaalipalvelujen palvelualueella. Perhe voi hakea palvelua itse tai siihen voidaan ohjata neuvolan tai lapsiperheiden sosiaalityön ohjaamana lähetteellä. Palvelulle määritetään tavoitteet ja sisältö. Palveluntuottaja raportoi palvelun toteutumisesta kirjallisesti.

Liite 1Lapsiperheiden kotipalvelun sääntökirja

Palveluntuottajina toimivat toistaiseksi alle 18-vuotiaiden omaishoidon tuen palvelusetelituottajat, jotka täyttävät palveluntuottajat lasten kanssa työskenteleville asetetut erityisvaatimukset, kuten työntekijöiden rikostaustojen selvittämiset. Hakeutuminen lapsiperheiden kotipalvelun palveluntuottajaksi käynnistetään mahdollisimman pian, kun sähköisen palvelusetelin käyttöönotto on mahdollista.

Asiakkaalla on oikeus kieltäytyä palvelusetelistä, palvelusetelilain mukaan kunnan on tällöin järjestettävä palvelu muutoin.

Palvelusetelin arvo

Lapsiperheiden kotipalvelun palvelusetelin arvo on tulosidonnainen. Palvelusetelin arvo riippuu kotitalouden koosta ja tuloista. Palvelusetelin lähtöarvo on 27 euroa/tunti. Alin palveluseteliarvo on kuitenkin vähintään 7 euroa/tunti.

Palvelussa sovelletaan säännöllisen kotihoidon palvelusetelin lähtöarvoja. Mikäli kotipalvelua myönnetään lastensuojelun avohuollon tukitoimena, se on perheelle maksutonta.

Palvelusetelin arvoa on korotettava palvelusetelilain 7 §:n 1 momentissa säädettyä korkeammaksi, jos asiakkaan tai hänen perheensä toimeentulo tai asiakkaan lakisääteinen elatusvelvollisuus muutoin vaarantuu, taikka se on tarpeen muut huollolliset näkökohdat huomioon ottaen.

Palvelujen järjestämiseen on varattu perhe- ja sosiaalipalvelujen talousarvioon vuodelle 2015 käytettävissä 250 000 €. Palvelutarpeen kehitystä ja määrärahatarvetta seurataan vuoden mittaan.

Edellä esitettyyn perustuen esitämme, että sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyy lapsiperheiden kotipalvelun järjestämisen siten, että lapsiperheiden kotipalvelussa otetaan käyttöön palveluseteli, jonka täysi arvo on 27 €/h, minimiarvo 7 €/h. Sähköinen palveluseteli otetaan käyttöön lapsiperheiden kotipalvelussa niin pian kuin se on teknisesti mahdollista.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 21.4.2015:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyy lapsiperheiden kotipalvelun järjestämisen siten, että lapsiperheiden kotipalvelussa otetaan käyttöön palveluseteli, jonka täysi arvo on 27 €/h, minimiarvo 7 €/h. Sähköinen palveluseteli otetaan käyttöön lapsiperheiden kotipalvelussa niin pian kuin se on teknisesti mahdollista. Sääntökirjaan voidaan tehdä teknisiä tarkennuksia.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKaila Taina
tpvKuronen Sirpa
tpvLiuksila Pirjo-Riitta
tiedVirolainen Eira
tiedVirta Minna


Liitteet:

Sosterla § 84
Liite 1:Lapsiperheiden kotipalvelun sääntökirja