Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta8328.04.201510

4262-2015 (441, 451)

Henkilökohtaisen avun palvelusetelien käyttöönotto

Tiivistelmä: -

Sosterla § 83

Palvelualuejohtaja Sari Ahonen, vammaispalvelujohtaja Kaisa Kiiski ja projektijohtaja Taina Kaila:

Vammaispalvelulain 8 § mukaan kunnan on järjestettävä vaikeavammaiselle henkilölle henkilökohtaista apua, jos henkilö vammansa tai sairautensa johdosta välttämättä tarvitsee palvelua suoriutuakseen tavanomaisista elämän toiminnoista. Kunta voi järjestää henkilökohtaista apua mm. antamalla vaikeavammaiselle henkilölle avustajapalveluiden hankkimista varten palvelusetelin, jonka arvo on kohtuullinen. Henkilökohtaisen avun järjestämistavoista päätettäessä ja järjestettäessä kunnan on otettava huomioon vaikeavammaisen henkilön oma mielipide ja toivomukset sekä palvelusuunnitelmassa määritelty yksilöllinen avun tarve ja elämäntilanne kokonaisuudessaan. (Vammaispalvelulaki 8 d §). Henkilökohtaisen avun tulee olla asiakkaalle maksutonta.

Palvelusetelilain tarkoituksena on ollut lisätä asiakkaan ja potilaan valinnan mahdollisuuksia, parantaa palvelujen saatavuutta ja edistää kuntien sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä elinkeinotoimen ja yksityisten palveluntuottajien yhteistyötä.

Henkilökohtaisen avun asiakkaita on tällä hetkellä noin 500. Muista kunnista saatujen kokemusten perusteella palveluseteli on otettu käyttöön vähitellen. Esim. Helsingissä palveluseteleitä on myönnetty noin 10 %:lle asiakkaista. Henkilökohtaisen avun osalta palvelusetelin käyttökohteina voivat olla esimerkiksi vakituisen avustajan väliaikainen sijaisjärjestely, täydentävä henkilökohtainen apu tai pienten tuntimäärien henkilökohtainen apu (pääsääntöisesti enintään 30 tuntia kuukaudessa). Suurista kaupungeista Helsinki, Espoo ja Tampere ovat ottaneet henkilökohtaisen avun palvelusetelit käyttöön. Sääntökirjan keskeiset periaatteet ja palvelusetelin arvo on tehty samankaltaisiksi muiden kaupunkien kanssa.

Liite 1Henkilökohtaisen avun palvelusetelin sääntökirja

Palvelusetelillä tuotettavista palveluista palveluntuottaja voi periä maksimissaan seuraavat tuntihinnat:

 klo€/t
Arkisin ja lauantaisin6 – 2321
Arkisin ja lauantaisin23 – 626,30
Sunnuntaisin/pyhäpäivisin6 – 2342
Sunnuntaisin/pyhäpäivisin23 - 642

Turussa on otettu käyttöön sähköinen palveluseteli- ja ostopalvelujärjestelmä, joka otetaan käyttöön myös henkilökohtaisen avun palvelusetelien käytössä. Palveluntuottajien haku on tarkoitus käynnistää toukokuun lopulla.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää, että

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvAhonen Sari
tiedKaila Taina
tpvKiiski Kaisa


Liitteet:

Sosterla § 83
Liite 1:Henkilökohtaisen avun palvelusetelin sääntökirja