1. Osapuolet

 

Turun kaupungin peruspalvelulautakunta ja A‑klinikkasäätiö ovat sopineet sosiaali‑ ja terveydenhuollon suunnittelusta ja valtion osuudesta annetussa laissa tarkoitetun sosiaalihuollon palvelujen järjestämisestä seuraavaa:

   

2. Palvelut

 

A-klinikkasäätiö tuottaa päihdehuoltolaissa tarkoitettuja palveluja turkulaisille asiakkaille pitämällä yllä Turun A-klinikkaa, Turun nuorisoasemaa, Turun katkaisuhoitoasemaa ja Turun selviämisasemaa.

 

Säätiö tuottaa tässä sopimuksessa tarkoitettuja peruspalvelulautakunnan korvaukseen oikeuttavia palveluja enintään siinä laajuudessa ja sillä henkilökunnalla ja muilla resursseilla kuin yhteisesti sovitaan.

 

Ostettavista palveluista sovitaan erillisellä liitteellä. Peruspalvelulautakunta hyväksyy ostettavat palvelut joka vuosi erikseen.

 

3. Palvelujen järjestäminen

 

Henkilöstö

 

Palvelujen tuottamista varten säätiöllä tulee olla ammattitaitoinen henkilöstö. Säätiön tulee täydennys‑ ja muuta koulutusta järjestämällä huolehtia henkilöstönsä ammattitaidon säilymisestä ja kehittämisestä soveltuvin osin noudattaen, mitä vastaavasta kunnallisesta henkilöstöstä on säädetty.

 

Palvelutoiminta

 

Säätiö huolehtii, että toiminta on asianmukaista ja että siinä noudatetaan soveltuvin osin voimassa olevia kunnallista toimintaa koskevia säädöksiä ja valtion viranomaisten antamia määräyksiä.

 

Säätiö huolehtii, ettei palveluja annettaessa tai toiminnassa muuten tietoon tullutta yksityistä tai perheen salaisuutta luvatta ilmaista ja että salassapidossa muutoinkin noudatetaan laissa säädettyä salassapitovelvollisuutta.

 

Säätiö vastaa kaikesta toiminnastaan asiakkaille ja ulkopuolisille aiheutuneista vahingoista, joita varten myyjällä tulee olla voimassa oleva vastuuvakuutus sekä riittävä vakuutusturva muiden vahinkojen varalle.

 


Toiminnan ohjaus ja valvonta

 

Peruspalvelulautakunta on oikeutettu ohjaamaan ja valvomaan tämän sopimuksen mukaista toimintaa ja suorittamaan sen edellyttämiä tarkastuksia yksityisten sosiaalipalvelujen valvonnasta annetun lain tarkoittamalla tavalla. Lisäksi peruspalvelulautakunnalla on oikeus tarkastaa tai tarkastuttaa säätiön asiakirjoja siltä osin kuin se on tarpeen sopimuksen noudattamisen toteamiseksi.

 

Tuottaja velvoitetaan tarkistamaan asiakkaiden kotikunta.

 

Turun kaupunki on toiminnan henkilötietolain tarkoittama rekisterinpitäjä.

 

A-klinikkasäätiö toimittaa sosiaalityön tulosalueelle kuukausittain suojattuna tiedostona kaupunkilaisia koskevan yksilöidyn raportin polikliinisten ja laitospalvelujen käytöstä. Kaupunki huolehtii tietojen käsittelystä säädösten edellyttämällä tavalla.

 

Säätiö on velvollinen toimittamaan kaupungille sen vaatimat tiedot toiminnastaan ja taloudestaan. Tietojen antamisessa noudatetaan soveltuvin osin samoja määräyksiä, joita noudatetaan peruslautakunnan antaessa tietoja valtion valvontaviranomaisille.

 

Toiminnan rahoitus

 

Säätiö perii asiakkailtaan samat maksut ja korvaukset kuin vastaavista kunnallisista palveluista peritään.

 

Peruspalvelulautakunta maksaa säätiölle käyttämistään palveluista korvausta.

 

Sosiaali- ja terveystoimi ja säätiö arvioivat vuosittain edellisen vuoden elokuun loppuun mennessä ostettavien polikliinisten käyntien ja katkaisuhoitoaseman hoitopäivien lukumäärän ja neuvottelevat käyntikertaa ja hoitopäivää kohti laskettavan korvauksen suuruuden, jonka peruspalvelulautakunta vahvistaa sosiaali- ja terveystoimen talousarvion vahvistamisen yhteydessä.

 

Peruspalvelulautakunta suorittaa säätiölle palvelujen järjestämisestä aiheutuvista nettomääräisistä käyttökustannuksista korvausta, joka määräytyy edellä sovittujen polikliinisten palvelujen sekä katkaisuhoidon hoitopäivien lukumäärän ja edellä sovitun suoritehinnan perusteella.

 

Hoitopäiväkorvausta määriteltäessä kustannuksiin ei lasketa kirjanpidollisia poistoja eikä omien toimintatilojen vuokra-­arvoja niiden perustamiskustannusten osalta, jotka on rahoitettu julkisin varoin. Myöskään ulkokuntalaisille annettua palvelua vastaavaa osuutta ei korvattaviin kustannuksiin lasketa.


4. Korvauksen suorittaminen ja selvittäminen

Palvelujen rahoittamiseksi peruspalvelulautakunta suorittaa säätiölle kuukausittain joka kuukauden 10. päivänä korvauksen ennakon, jonka suuruuden määrää sosiaali- ja terveystoimi jakamalla arvioidut vuosittaiset nettomääräiset käyttökustannukset 12:lla. Arvioiduista käyttökustannuksista maksetaan 90 % katkaisuhoidosta ja selviämisaseman palvelusta sekä 100 % muusta toiminnasta. Lopulliset korvaukset suoritetaan säätiön toimittamien kuukausiraporttien perusteella puolivuosittain 31.8. ja 28.2. mennessä.

 

Säätiön on toimitettava peruspalvelulautakunnalle kultakin vuodelta asianomaisen toimintayksikön toimintakertomus sekä palvelun tuottamisesta aiheutuvan toiminnan tilinpäätös seuraavan vuoden toukokuun loppuun mennessä

 

5. Sopimuksen voimassaolo

 

Tämä sopimus tulee voimaan 1.1.2012 ja on voimassa kalenterivuoden kerrallaan, ellei sitä jommalta kummalta puolelta sanota irti vähintään kuusi kuukautta ennen sopimuskauden päättymistä. Yhteisesti sopien sopimus voidaan purkaa muulloinkin.

 

6. Erimielisyyksien ratkaiseminen

 

Mahdolliset sopimuserimielisyydet pyritään ensisijaisesti ratkaisemaan neuvottelemalla. Mikäli neuvottelut eivät johda sopijapuolia tyydyttävään lopputulokseen, erimielisyydet jätetään ratkaistavaksi ensimmäisenä oikeusasteena toimivaltaiseen tuomioistuimeen Varsinais-Suomen käräjäoikeuteen.

 

7. Allekirjoitukset

 

Tätä sopimusta on tehty kaksi samansisältöistä kappaletta, yksi kummallekin sopijapuolelle.

 

Turun kaupungin sosiaali- ja terveystoimi

 

Turussa

 

 

 

Riitta Liuksa         Antti Perälä

peruspalvelujohtaja      hallintojohtaja

 

A-klinikkasäätiö

 

Helsingissä

 

 

 

Olavi Kaukonen      Kari Pätynen

toimitusjohtaja      talousjohtaja