Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta5531.03.20154

4578-2014 (041, 650)

Rakennusinvestointiehdotukset vuoden 2016 talousarvioon ja vuosien 2016-2019 taloussuunnitelmaan sekä pitkän aikavälin näkemykset rakennusinvestoinneista vuosille 2020-2025

Tiivistelmä:

Konsernihallinnon strateginen tilojen ohjaus -vastuualue pyytää toimialojen rakennusinvestointiehdotukset 2.4.2015 mennessä.

Sosterla § 55

Hyvinvointitoimialan hallinto, hallintoylihoitaja Taina Soini ja talous- ja hallintojohtaja Max Lönnqvist 10.3.2015:

Konsernihallinnon strateginen tilojen ohjaus –vastuualue pyytää toimialoilta rakennusinvestointiehdotukset vuosille 2016 - 2019 sekä pitkän tähtäimen suunnitelmaan vuosille 2020 – 2025. Rakennusinvestointien suunnittelun lähtökohtana on Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan joulukuussa 2014 hyväksymä strateginen sopimus, josta löytyvät tilainvestoinnit vuosille 2015-2018.

Esitettävät investointihankkeet ovat liitelomakkeella, joissa kohteet on priorisoitu tavoitevalmistumisajankohdan perusteella. Esitys noudattelee pääosin vuonna 2014 konsernihallinnon strateginen tilojen ohjaus-vastuualueelle toimitettua vuosien 2015 - 2018 tilainvestointilistaa.

Liite 1Hyvinvointitoimialan rakennusinvestointiehdotukset lomakkeet

Linnankatu 23 eli Eskelin hankesuunnitelma on käsitelty lautakunnassa 20.5.2014 § 147. Kiinteistön uusi omistaja kartoittaa parhaillaan mitä muita kuin hankesuunnitelmaan kirjattuja korjaustarpeita kiinteistössä mahdollisesti on.

Vanhuspalvelu- ja vammaispalvelujen vanhusten asumispalvelun (ympärivuorokautisen hoidon) tehostetun palveluasumisen hankesuunnitelmat sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi 10.3.2015 § 46. ARA on myöntänyt molemmille hankkeille varauksen investointiavustuksiin. Ensimmäinen hanke valmistuu vuonna 2017 ja toinen vaiheen rakentaminen käynnistetään vuonna 2018. Tarveselvityksessä esitetty kolmas vaihe koskien Kurjenmäkikotien 1-2 peruskorjausta ajoittuu vuosille 2020-2021. Lisäksi tulee lähivuosina varautua vanhainkotikohteiden (mm. Kerttuli ja Mäntyrinne) muuttamiseen tehostetun palveluasumisen kohteiksi tai ainakin rakennusten peruskorjaukseen.

Vammaispalvelujen kehitysvammaisten palveluissa hyvinvointitoimiala on esittänyt helmikuussa 2014 strateginen tilojen ohjaus -vastuualueelle tarveselvitysvaiheen käynnistämistä koskien vammaispalvelun asumisyksiköiden perustamiseksi ja oman päivä- ja toimintakeskustoiminnan laajentamiseksi. Esitetyn tarpeen mukaan tarvitaan 2 – 4 vuoden sisällä vähintään kaksi uutta 15 –paikkaista asumisyksikköä sekä pikaisesti uusi toimintakeskus. Vammaispalvelulain ja kehitysvammalain yhdistäminen tulevina vuosina tuo tarpeen yhdistää vammaispalvelujen sosiaalityö ja Paletin kokonaisuus. Lisäksi vammaispalvelujen Eskelissä sijaitseva toiminto tarvitsee korvaavat tilat (Eskelin hankesuunnitelma).

Lasten ja nuorten pedagogisen kuntoutumisen osaamiskeskus (Osku) –hanke koostuu hyvinvointitoimialan lastenneurologisen yksikön, lääkinnällisen kuntoutuksen (fysioterapia, toimintaterapia, puheterapia) ja psykososiaalisen yksikön palveluista sekä sivistystoimialan keskitetyn palvelun koulujen, varhaiserityiskasvatuksen ja toisen asteen opetuksen erityispalveluista. Toimialajohtajat ovat päätöksellään perustaneet työryhmän, joka jätti raportin toimenpide-ehdotuksineen kesällä 2014. Hanke esitti tilatarpeita, joiden eteneminen on konsernihallinnossa arvioitavana.

Suun terveydenhuollon tilatarveselvitys valmistuu 30.4.2015 mennessä. Tarveselvityksessä selvitetään pienten yksiköiden yhdistämistä ja toimintojen keskittämistä isommaksi kokonaisuudeksi. Lisäksi uudistamisohjelma 2:een on merkitty tilatehokkuutta koskevia tavoitteita suun terveydenhuoltoon ja terveysasematoimintaan.

Strateginen tilojen ohjaus –vastuualue on käynnistänyt selvityksen sairaala-alueella strategisista kiinteistökehityksen lähtökohdista. Teknisen huollon tilatarveselvitys valmistuu 30.5.2015 mennessä. Tarveselvitys Mäntykodin jatkokäytön selvittämiksi on meneillään. Lisäksi Kurjenmäen kaupunginosaan sairaala-alueelle ja Kurjenmäenpuiston alueelle on asemakaavamuutos valmistelussa. Lisäksi on varauduttava siihen mitä vaikutuksia Medisiina D:n valmistumisella (tavoiteaikataulu 2017-2018) on Mäntymäen sairaala-alueen rakennuksen 1 tilojen muutostöihin, joiden kanssa on samanaikaisesti ajoitettava suunnitteilla oleva ilmastointiremontti.

VSSHP ja Turun kaupunki ovat asettaneet yhteisen työryhmän selvittämään psykiatrian yhteisten tilojen ja mahdollisesti osittain yhteisten organisaatioiden vaikutuksia. Väliraportti valmistuu maaliskuussa. Myöhemmin käynnistettävässä tilatarveselvityksessä tulee huomioitavaksi sairaala-alueella sijaitsevien psykiatrian käytössä olevien tilojen jatkokäyttö.

Kotihoidon tilatarpeista on tehty kokonaiskartoitus syksyllä 2013. Puistomäki-Uittamo, Vähä-Heikkilä – Hirvensalo ja erityisesti Kastu-Runosmäki tiimien työtoimitilojen tilatarvekuvauksia on käsitelty myös aluekohtaisesti, mutta korvaavia tiloja ei ole ollut löydettävissä toistaiseksi. Osana Turun asiakaspalvelupisteiden, vapaa-ajan toimialan palveluiden uutta koordinaatiota ja vanhuspalveluiden ennaltaehkäisevien palveluiden kehittämistä selvittävässä hankkeessa suunnitellaan nykyisen asiakaspalvelupisteverkoston tarpeenmukaisuusarvioinnin perusteella palveluverkosto, jossa palvelutori, lähipalvelut ja liikkuvat palvelut muodostavat ehjän, helposti saavutettavan kokonaisuuden.

Kouluterveydenhoidon tilatarpeet on huomioitu sivistystoimialan Syvälahden ja Yli-Maarian koulujen tilasuunnitelmissa. Mahdollisessa Rauninaukion korvaavan päiväkodin tilasuunnitelmassa on huomioitava myös neuvolatilojen tarve.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 26.3.2015:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää lähettää liitteen 1 konsernihallinnon strategisen tilojen ohjauksen vastuualueelle ehdotuksenaan rakennusinvestointihankkeiksi vuoden 2016 talousarvioon ja vuosien 2016–2019 taloussuunnitelmaan sekä pitkän tähtäimen suunnitelmaan vuosille 2020 – 2025.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Päätös asiassa tehtiin äänin 7-6.

Suoritetussa käsiennostoäänestyksessä esittelijän päätökseksi tulleen ehdotuksen puolesta äänestivät Rosenlöf, Engdahl, Majuri, Harjanne, Beqiri, Alvesalo ja Vänttinen.

Haltsosen Lammen kannattamana tekemän ehdotuksen tehostetun palveluasumisen lisärakentamisesta vuodelle 2019 puolesta äänestivät Lähteenmäki, Muukkonen, Hölttä, Karlsson, Lampi ja Haltsonen.

Jakelu

esiKonsernihallinto, strateginen tilojen ohjaus


Liitteet:

Sosterla § 55
Liite 1:Hyvinvointitoimialan rakennusinvestointiehdotukset lomakkeet