Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta6631.03.201515

10390-2014 (065, 316)

Suun terveydenhuollon ostopalvelujen kilpailuttamisen valmistelun muutos

Tiivistelmä:

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti kokouksessaan 11.11.2014 § 276, että suun terveydenhuollon ostopalvelut kilpailutetaan avoimella menettelyllä. Lautakunnalle esitetään, että kilpailutuksen valmistelu keskeytetään lukuun ottamatta vuokrahammaslääkäripalveluita, joiden kilpailutettavaa sopimuskautta on kuitenkin tarpeen pidentää vuodella. Mediverkko Hammaslääkäripalvelut Oy:n kanssa solmitut sopimukset päättyvät 31.7.2015. Sopimuksia esitetään jatkettavaksi kiireettömän perushammashoidon palvelujen, päivystyksen jatkohoitojen ja erikoissairaanhoidosta tulevien lähetepotilaiden kiireellisten hoitojen osalta 30.9.2015 asti tai kunnes palvelusetelivaihtoehto otetaan käyttöön ja vuokrahammaslääkäripalvelujen osalta 30.9.2015 asti, jonka jälkeen uuden sopimuksen on tarkoitus astua voimaan.

Sosterla § 66

Palvelualuejohtaja Katariina Korkeila ja johtava ylihammaslääkäri Minna Kinnarinen 17.3.2015:

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti kokouksessaan 11.11.2014 § 276, että suun terveydenhuollon ostopalvelut kilpailutetaan avoimella menettelyllä sopimuskaudelle 1.8.2015–31.12.2016 + yhden vuoden optio. Tarkoitus oli kilpailuttaa kiireettömiä perushammashoidon hammaslääkäripalveluja oman toiminnan tueksi sekä suukirurgisia toimenpiteitä, päivystyksen jatkohoitoja ja kiireellistä hoitoa tarvitsevien erikoissairaanhoidosta tulevien lähetepotilaiden hoitoja. Edellä mainittujen palveluntuottajan tiloissa tuotettavien palveluiden lisäksi tarkoitus oli kilpailuttaa vuokrahammaslääkäripalvelut äkillisten hammaslääkäripuutteiden korvaamiseksi omassa toiminnassa klo 8–20 välisellä ajalla ja Alueellisen hammaslääkäripäivystyksen iltapäivystykseen 16–21 väliselle ajalle, mikäli väliaikaisesti hammaslääkäripalvelua ei saada tuotettua omana toimintana.

Palveluiden on suunniteltu tulevan palvelusetelivaihtoehdon piiriin siinä vaiheessa, kun suunniteltu sähköinen palveluseteli saadaan Turussa käyttöön. Tällöin palvelun hankinta ostopalveluna tulee kyseeseen siinä tapauksessa, että potilas itse ei ole halukas käyttämään palvelusetelivaihtoehtoa. Kilpailutusta valmisteltaessa kuitenkin todettiin, että palvelusetelivaihtoehdon käyttöönotto kesken sopimuskauden on hyvin olennainen muutos ostopalveluiden kannalta, sillä käyttöönotolla on merkittävät vaikutukset ostopalvelusopimusten volyymeihin ja tätä kautta todennäköisesti myös palvelun kustannuksiin. Edellä mainituista syistä todettiin, että kilpailutuksen valmistelu alkuperäisessä laajuudessaan kannattaa keskeyttää ainakin siksi aikaa, että palvelusetelivaihtoehdon käyttöönotto saadaan toteutetuksi ja tätä kautta vaikutus volyymeihin ja todellinen ostopalveluiden tarve realisoituisivat.

Palvelusetelivaihtoehdon vuoksi lautakunnalle esitetään, että suunnitellun kilpailutuksen valmistelu keskeytetään kaikkien niiden palveluiden osalta, joihin palveluseteliuudistus voi vaikuttaa eli kiireettömän perushammashoidon, suukirurgisten toimenpiteiden, päivystyksen jatkohoitojen sekä kiireellistä hoitoa tarvitsevien erikoissairaanhoidosta tulevien lähetepotilaiden hoitojen osalta. Valmistelun keskeyttäminen koskee sekä hammaslääkäreiden että suuhygienistien palveluja.

Valmistelut palvelusetelin käyttöönotoksi ovat käynnissä ja niiden etenemisestä tehdään erillinen esitys lautakunnalle kevään 2015 aikana. Kevätkausi käytetään hankkeeseen osallistuvien kuntien yhteisten määritelmien tekemiseen suun terveydenhuollon sähköisessä palvelusetelissä. Näissä määritelmissä huomioidaan potilastietojärjestelmien yhteensopivuus sähköisen palveluseteli- ja ostopalvelujärjestelmän (PSOP) ja palveluntuottajan tietojärjestelmän kanssa. Tällä hetkellä työstetään Turun omia määritelmiä palvelusetelin sisällöstä. Kyse olisi alkuun paperi/manuaaliversiosta ja myöhemmin sähköisestä järjestelmästä. Palvelusetelin käyttöönoton tavoite tällä hetkellä on syksyllä 2015.

Palvelusetelijärjestelmän käyttöönotto ei kuitenkaan vaikuta vuokrahammaslääkäripalveluiden kilpailuttamistarpeeseen, mutta näidenkin palvelutarpeet ovat kilpailutuksen valmistelun aikana tarkentuneet. Ensisijaisesti tarve koskee vuokrahammaslääkäreiden ja -hammashoitajien tuottamia palveluja Alueellisen hammaslääkäripäivystyksen iltapäivystyksessä klo 16–21 sekä arkipyhä- ja viikonloppupäivystyksessä klo 9.30–21.00. Alueellisen päivystyksen palvelujen lisäksi on tarkoitus kilpailuttaa myös mahdolliset Tilaajan toimipisteissä järjestettävät vuokrahammaslääkäripalvelut, joiden tarve riippuu palvelutoiminnan kehittymisestä tulevaisuudessa. Suun terveydenhuollon kehittämiskohteena (U2-hanke) on esimerkiksi hoitoloiden aukioloaikojen pidentäminen aikavälille klo 18–20, jonka mahdollinen toteutuminen saattaa edellyttää palvelujen turvaamista vuokrahammaslääkäripalveluilla. Lautakunnalle esitetään, että kilpailutuksen valmistelua vuokrahammaslääkäripalveluiden osalta jatketaan siten, että alun perin ilmoitetun sopimuskauden pituutta pidennetään vuodella. Vuokrahammaslääkäripalvelut esitetään kilpailutettavaksi ajalle 1.10.2015 - 31.12.2017 + yhden vuoden optio.

Vuosittaiset vuokrahammaslääkäreiden palkkiokulut ovat n. 120 000 €, joista Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri korvaa n. 75 %.

Nykyiset suun terveydenhuollon ostopalvelujen puitesopimukset päättyvät 31.7.2015. Koska suun terveydenhuollon ostopalvelujen saatavuus on tarpeen turvata siihen asti, että palvelusetelijärjestelmä saadaan käyttöön ja vuokrahammaslääkäripalveluiden uusi sopimus saadaan voimaan, esitämme lisäksi, että nykyisiä suun terveydenhuollon ostopalveluiden puitesopimuksia jatketaan Mediverkko Hammaslääkäripalvelut Oy:n kanssa kiireettömän perushammashoidon palvelujen, päivystyksen jatkohoitojen ja erikoissairaanhoidosta tulevien lähetepotilaiden kiireellisten hoitojen osalta ajalle 1.8.2015–30.9.2015 tai kunnes palvelusetelivaihtoehto otetaan käyttöön. Lisäksi vuokrahammaslääkäripalvelujen osalta sopimusta esitetään jatkettavaksi 30.9.2015 asti, jonka jälkeen uuden sopimuksen on tarkoitus astua voimaan.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 23.3.2015:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää edellä esitetyn perusteella, että

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

ilmMediverkko Hammaslääkäripalvelut Oy
tiedAsikainen Johanna
tpvKinnarinen Minna
ilmKorkeila Katariina
ilmLindberg Merja
tpvMerne-Grafström Marina
ilmPuistovaara Janina
ilmValtakoski Juha