Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta6131.03.201510

2194-2015 (065, 33, 46)

Mielenterveys- ja päihdekuntoutujien asumispalvelujen kilpailuttaminen

Tiivistelmä:

Mielenterveys- ja päihdekuntoutujien asumispalvelujen kilpailutusta esitetään tehtäväksi ajalle 1.1.2016 - 31.12.2018 yhden vuoden optiolla. Sopimuskaudella kustannukset ovat noin 34,5 milj. euroa.

Sosterla § 61

Ylilääkäri Jyrki Heikkilä, toimistopäällikkö Merja Niinimäki, ylilääkäri Teija Nummelin, ylilääkäri Päivi Tuomainen ja johtava sosiaalityöntekijä Pasi Lehti 9.3.2015:

Mielenterveyskuntoutujien asumispalvelujen sopimukset päättyvät 31.12.2015. Tarjouspyynnön ja puitesopimusten mukaan sopimuksia voidaan Tilaajan päätöksellä jatkaa alkuperäisin ehdoin 31.12.2016 asti. Kyse on Tilaajan oikeudesta, ei velvollisuudesta. Päihdehuollon asumispalvelujen sopimuskausi optioineen päättyy 31.12.2015.

Mielenterveyskuntoutujien asumispalveluiden hankintaan on käytetty vuonna 2014 noin 9,7 M€ ja päihdehuollon asumispalveluihin noin 1,8 M€.

Mielenterveyskuntoutujien asumispalvelut ja päihdehuollon asumispalvelut on perusteltua kilpailuttaa samanaikaisesti, koska palveluntuottajat ovat pääosin samoja ja asumispalveluiden kohderyhmällä on monasti tarvetta sekä mielenterveys- että päihdepalveluihin.

Tällä kilpailutuskierroksella on tarkoitus löytää uusia painotuksia kotiin annettaville palveluille nykyisten kolmen palvelumuodon (tehostettu palveluasuminen, tavallinen palveluasuminen ja tuettu asuminen) sijaan. Pyrkimyksenä on hankkia turkulaisille asiakkaille moninaisia palvelutarpeita vastaavia asumispalveluja. Tavoitteena on tulevassa kilpailutuksessa myös huomioida erityisryhmien tarpeita aiempaa monipuolisemmin.

Mielenterveys- ja päihdekuntoutujien asumispalvelut esitetään kilpailutettavaksi siten, että tarkempi kilpailutettava kokonaisuus sekä osakokonaisuudet, joihin palvelut tullaan tarjouspyynnössä jakamaan, määritellään markkinakartoituksesta kerättävän informaation perusteella. Markkinakartoitus toteutetaan mahdollisimman perusteellisesti.

Hankinnasta laadittiin tietopyyntö eli tarkentava markkinakartoitus. Tietopyynnön valmisteli työryhmä toimistopäällikkö Merja Niinimäki, johtava sosiaalityöntekijä Pasi Lehti, ylilääkäri Jyrki Heikkilä, ylilääkäri Päivi Tuomainen, ylilääkäri Teija Nummelin, hankintasuunnittelija Merja Lindberg ja tuoteryhmäpäällikkö Janina Puistovaara. Hankinnasta julkaistiin 5.3.2015 julkinen tietopyyntö internetissä Turun kaupungin sivuilla osoitteessa www.turku.fi/tarjouspyynnot sekä HILMA-ilmoituskanavassa osoitteessa www.hankintailmoitukset.fi.  Tietopyyntöön voivat vastata kaikki hankinnasta kiinnostuneet palveluntarjoajat. Tietopyynnössä ilmoitettiin, että kyse on tarkentavasta markkinakartoituksesta eli tietopyynnöstä ja että  Tilaaja ei sitoudu toteuttamaan hankintaa tietopyynnön perusteella eikä valmistelemaan tarjouspyyntöä tietopyynnöstä saatavien vastausten perusteella. Lisäksi Hilma-ilmoituksessa ilmoitettiin, että ilmoitus ei ole hankintailmoitus tai tarjouspyyntö.  Tietopyyntö ei sido tarjouspyynnön antajaa tai tietopyyntöön vastanneita. Tietopyynnössä kuvattiin alustavasti yleisellä tasolla hankittavan palvelun kuvaus sekä esitettiin konkreettisia kysymyksiä siitä, miten kilpailutus ja sopimuskauden aikainen palvelutoiminta tulisi palveluntarjoajien näkökulmasta toteuttaa. Vastaukset pyydettiin viimeistään 19.3.2015. Tietopyynnön tarkoituksena on tarkentaa kilpailutettavaa hankinnan kokonaisuutta sekä saada mahdollisia uusia ideoita palvelujen toteuttamiseksi. Huhtikuussa järjestetään tarpeen mukaan mahdollisille tarjoajille myös markkinavuoropuhelutilaisuus, jossa käsitellään tietopyynnön perusteella esiin nousseita asioita vuorovaikutuksellisesti.

Esitämme, että mielenterveys- ja päihdekuntoutujien asumispalvelujen kilpailutus käynnistetään ajalle 1.1.2016–31.12.2018 yhden vuoden optiolla siten, että tarkempi kilpailutettava kokonaisuus määritellään toteutettavan markkinakartoituksen perusteella.

Palvelualuejohtaja Katariina Korkeila puoltaa esitystä.

Kilpailutus käynnistetään ja tarjouspyyntö ja muut asiakirjat valmistellaan yhdessä hankinta- ja logistiikkakeskuksen kanssa.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 9.3.2015:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää, että mielenterveys- ja päihdekuntoutujien asumispalvelujen kilpailutus ajalle 1.1.2016 - 31.12.2018 yhden vuoden optiolla käynnistetään edellä esitetyn mukaan avoimella menettelyllä yhdessä hankinta- ja logistiikkakeskuksen kanssa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedAsikainen Johanna
tpvHeikkilä Jyrki
ilmKorkeila Katariina
tpvLehti Pasi
tpvLindberg Merja
tpvNiinimäki Merja
tpvNummelin Teija
ilmPuistovaara Janina
tpvTuomainen Päivi