Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta6431.03.201513

94-2014 (015, 114)

Uuden päivystysasetuksen edellyttämien psykiatrisen erikoissairaanhoidon lääkäripäivystyksen muutosten toteuttaminen Turun kaupungin ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin yhteistyönä

Tiivistelmä:

Ehdotetaan, että Turun Mielenterveys- ja päihdepalvelujen lääkärien etu- ja takapäivystys järjestetään 1.4.2015 alkaen yhdessä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin psykiatrian kanssa. Muutos on välttämätön 1.1.2015 voimaan tulleen päivystysasetuksen vaatimusten täyttämiseksi. Lisäksi ehdotetaan, että ensihoidon ja päivystyksen liikelaitoksen tiloissa toimiva keskitetty mielenterveys- ja päihdeyksikkö toimii Turun kaupungin psykiatristen sairaalaosastojen päivystysyksikkönä 1.4.2015 alkaen. Muutosten toteuttamiseksi ehdotetaan, että tammikuussa 2015 Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin psykiatrian kanssa solmittua sopimusta psykiatrian päivystyspalveluiden hoitamisesta muutetaan lääkäripäivystyksen osalta, ja että päivystystä hoitavien lääkärien päivystyskorvaukset yhdenmukaistetaan.

Sosterla § 64

Tulosyksikköjohtaja Jyrki Heikkilä, asiantuntijalääkäri Hilkka Virtanen, palvelualuejohtaja Katariina Korkeila 5.3.2015:

Sosiaali- ja terveyslautakunta on 11.11.2014 § 271 hyväksynyt Turun kaupungin ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin psykiatrian yhteisen mielenterveys- ja päihdepotilaiden päivystysyksikön aloittamisen 2.1.2015 alkaen siten, että liikkeenluovutuksen periaattein toimintaan siirtyy viisi sairaanhoitajaa ja yksi erikoistuva lääkäri. Lautakunnan päätökseen perustuen molempien osapuolten allekirjoittama sopimus toiminnan aloittamisesta hyväksyttiin tammikuussa 2015.

Turun kaupungin ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin psykiatrian yhteisiä tiloja ja organisaatioiden mahdollista yhdistämistä selvittävä työryhmä on tämän jälkeen tehnyt suunnitelman siitä, miten uuden päivystysasetuksen vaatimukset lääkärityövoiman saatavuudesta päivystysyksikössä ja tahdonvastaista hoitoa toteuttavilla psykiatrian osastoilla voidaan toteuttaa tehokkaasti.

Uusi päivystysasetus on astunut voimaan 1.1.2015. Asetus edellyttää, että psykiatrian päivystyksessä kunnan tai kuntayhtymän on huolehdittava mm. seuraavista edellytyksistä lääkärityövoiman osalta:

Asetus edellyttää, että sekä psykiatrian päivystyksessä että tahdosta riippumatonta hoitoa toteuttavassa sairaalassa tulee olla saatavilla vähintään psykiatriaan perehtynyt lääkäri, ja paikalle tulee tarvittaessa saada myös psykiatrian erikoislääkäri kaikkina vuorokauden aikoina. Tämän edellytyksen toteuttaminen on tarkoituksenmukaista järjestää Turun kaupungin ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin yhteistyönä. Yhteistyö tehostaa päivystyspalveluja sekä mahdollistaa päivystyksen potilasvirtojen ja lääkärityövoiman ohjaamisen palvelujärjestelmän kannalta tehokkaalla tavalla. Lisäksi, kun otetaan huomioon psykiatrian alan huomattava lääkäripula ja vaikea rekrytointitilanne, Turun kaupunki ei yksin kykene huolehtimaan kyseisistä edellytyksistä. Lääkäritilannetta kuvaa lautakunnan 11.11.2014 tekemä päätös psykiatrian lääkäripalveluiden hankkimisesta ostopalveluna ajalle 1.1.2015 – 31.12.2016 enintään 1.000.000 eurolla. Huolimatta ostopalvelujen lähes kolminkertaisesta kustannuksesta kaupungille verrattuna viroissa oleviin lääkäreihin, ei tällä palkkiotasollakaan ole ollut mahdollista saada riittävää lääkäritarjontaa, vaikka ostopalvelut ovatkin parantaneet tilannetta. Mikäli virassa olevat erikoislääkärit määrättäisiin nyt päivystämään, aiheutuisi tästä tehtyjen tiedustelujen mukaan välittömästi lääkärimäärän vähenemistä edelleen.

Laaditun suunnitelman mukaan lääkäripäivystystä keskitetään ja tehostetaan seuraavasti:

1.   Keskitetyn päivystyksen päivystäjä, työpaikkapäivystys yön yli (esityksessä jatkossa päivystäjä n:o 1);

2.   Yhteinen päivystäjä Turun kaupungin psykiatrisille osastoille ja Uudenkaupungin sairaalan osastoille, varallaolopäivystys (jatkossa esityksessä päivystäjä n:o 2);

3.   Yhteinen päivystäjä Halikon sairaalan ja Paraisten osastoille (varallaolopäivystys).

Tämä uusi yksityiskohtainen suunnitelma päivystyksen järjestämisestä tarkoittaa sitä, että järjestelyllä muutetaan allekirjoitetussa sopimuksessa kaavailtua suunnitelmaa. Alkuperäisen suunnitelman mukaan Turun kaupungin palveluksessa olevat yksikön lääkärit olisivat päivystysaikana virkavapaalla omasta virastaan. Päivystysvuoron jälkeen he olisivat jälleen omassa virassaan. Päivystäjän n:o 1 työ tulee olemaan ns. raskas päivystyspiste. Tällöin päivystäjälle lääkärille on Lääkärisopimuksen (LS) mukaisesti järjestettävä oikeus saada seuraava työpäivä vapaaksi. Tämän järjestelyn toteuttaminen käytännössä on osoittautunut vaikeaksi. Tästä syystä työryhmä on päätynyt malliin, jonka mukaan Turun kaupungin palveluksessa olevat yksikössä työskentelevät lääkärit ovat myös päivystysaikana omassa virassaan.

Muutoksen kustannusvaikutukset

Muutos on välttämätön päivystysasetuksen vaatimusten täyttämiseksi. Esityksen vaikutuksia kokonaiskustannuksiin on vaikea arvioida, koska muutoksella tavoitellaan samalla psykiatrian lääkäripalvelujen päivystysaikaisen laadun ja määrän lisäystä asetuksen tarkoittamalla tavalla. Lääkäripäivystyksen muutos yhdessä uuden päivystävän mielenterveys- ja päihdeyksikön kanssa parantaa merkittävästi kyseisten potilaiden saamaa hoitoa ja vähentää epätarkoituksenmukaista ja toistuvaa päivystyksen ja psykiatristen osastojen käyttöä. Tällä tavoin tullaan saamaan merkittävää parannusta palvelujen kustannustehokkuuteen.

Nykyisin Turulle psykiatrian lääkäripäivystyksestä aiheutuneet kustannukset ovat olleet a) etupäivystäjän läsnäolo- ja varallaolokorvaus, b) päivystäjänä toimiville lääketieteen opiskelijoille järjestetty erillinen erikoislääkärin takapäivystyksen korvaus ja c) ulkopuolisille päivystäjille kesäkuukausilta rekrytoinnin tehostamiseksi maksettu 200 € erilliskorvaus päivystysvuoroa kohti. Yhteensä nämä päivystyskustannukset ovat vuonna 2014 olleet noin 244.000 €. Uuden järjestelyn myötä kaupungilta poistuu tarpeettomana perjantai-sunnuntaipäivinä ylläpidetyn psykiatrisen hoitajan päivystysvuoron pieni lisäkustannus.

Kaupungin psykiatristen osastojen päivystyskustannukset tulevat alenemaan, koska arviolta noin puolet aiemmasta potilasmäärästä ohjautuu keskitettyyn päivystykseen. Keskitetyn päivystyksen (päivystäjä n:o 1) osalta kustannukset tulevat lisääntymään sekä potilaiden uudelleenohjautumisen että asetuksen edellyttämän laajennetun päivystystoiminnan osalta.

Kaikkiaan uusi päivystysasetus tulee jonkin verran nostamaan päivystyskustannuksia. Keskitetysti koko maakunnassa hoidettu psykiatrian erikoislääkärin takapäivystys on huomattavasti edullisempaa kuin toiminnan järjestäminen päällekkäin kahdessa eri organisaatiossa. Kaupungin oman erikoislääkärin takapäivystyksen kustannukset olisivat n. 60.000 € vuodessa. Tämän järjestäminen ei ole yllä kuvatun lääkäritilanteen vuoksi mahdollista, ja lisäksi yhteispäivystyksenä sairaanhoitopiirin kanssa kustannukset ovat n. 25.000 € alemmat.

Lisäksi on otettava huomioon, että sairaanhoitopiiri on tehnyt paikallisen sopimuksen päivystystä suorittavien lääkäreiden korvauksista. Korvaukset ovat jonkin verran suuremmat kuin LS:ssä. Perusteena tälle on piirin puolelta ollut vakava lääkäripula, runsas tarve käyttää ulkopuolisia opiskelija-päivystäjiä ja vaara päivystysten osalta joutua kalliisiin ostopalvelujärjestelyihin. Samat perusteet pätevät yhtä suuressa määrin myös Turkuun. Sopimuksessa todetaan mm. seuraavaa:

Myös Turun kaupungin palveluksessa olevien lääkäreiden osalta on tarve saada vastaava paikallinen sopimus. Tämä edellyttää esityksen tekemistä henkilöstöjohtajalle.

Ehdotamme, että sosiaali- ja terveyslautakunta päättää seuraavaa:

1.   Uuden päivystysasetuksen edellyttämä psykiatrian lääkäripäivystys toteutetaan yllä kuvatulla tavalla yhteistyössä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kanssa.

2.   Ensihoidon ja päivystyksen liikelaitoksen tiloissa toimiva uusi maakunnallisesti keskitetty mielenterveys- ja päihdeyksikkö toimii Turun kaupungin Mielenterveys- ja päihdepalveluiden psykiatristen sairaalaosastojen päivystysyksikkönä 1.4.2015 alkaen.

3.   Toimiala huolehtii tarvittavien muutosten tekemisestä osapuolten välillä tammikuussa 2015 allekirjoitettuun sopimukseen.

4.   Toimiala valmistelee henkilöstöjohtajalle em. sairaanhoitopiirin paikallisen sopimuksen mukaisen sopimuksen solmimisesta.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 26.3.2015:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää, että

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

ilmVarsinais-Suomen sairaanhoitopiiri
ilmHeikkilä Jyrki
ilmKorkeila Katariina
tpvLindberg Merja
tpvPalomäki Maaria
ilmVirtanen Hilkka