Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta5731.03.20156

1362-2015 (419)

Toimeentulotukea kesäajaksi hakevien opiskelijoiden kesäaikainen työllistäminen 2015

Tiivistelmä:

Turussa asuvat opiskelijat, jotka eivät ole onnistuneet saamaan työtä kesän ajaksi eivätkä ole oikeutettuja kesäaikaiseen opintotukeen, voivat hakea toimeentulotukea perhe- ja sosiaalipalvelujen avohuollon sosiaalityön toimistoista. Kesäaikaiseen opintotukeen eivät ole oikeutettuja opiskelijat, jotka eivät voi suorittaa opintoja kesän aikana sekä opiskelijat, joiden opintotuki on päättynyt. Turun kaupunki on jo useita vuosia työllistänyt toimeentulotukea kesäajaksi hakevia opiskelijoita, sillä on kokonaistaloudellisesti tarkoituksenmukaista toimeentulotuen sijasta tarjota opiskelijalle palkkatyötä. Lisäksi työelämään tutustuminen ja työkokemuksen hankkiminen jo opiskeluaikana on hyödyllistä ja lisää opiskelijan työllistymisedellytyksiä jatkossa.

Sosterla § 57

Perhe- ja sosiaalipalvelut, palvelualuejohtaja Sirpa Kuronen ja työllisyyspalvelujohtaja Jukka Juvonen 27.3.2015:

Turussa on pyritty työllistetty kesäkuukausina toimeentulotukea hakevia opiskelijoita vuodesta 1999 alkaen. Sosiaali- ja terveyslautakunta on osoittanut tarkoitusta varten määrärahaa, vuonna 2013 200.000 € ja vuonna 2014 300.000 €.  Vuonna 2013 näin työllistettiin 91 opiskelijaa, yht. 129 kuukautta ja vuonna 114 opiskelijaa, yhteensä 188 kuukautta. Vaikean kesätyötilanteen vuoksi tarve on vuosittain ollut kasvussa.

Opiskelijoiden kesäaikaisen työllistämisen käytännön järjestelyt on hoidettu siten, että sosiaalityön asiakasneuvonta- ja etuuskäsittely-yksikköön on palkattu kesäksi neljä tilapäistä etuuskäsittelijää, jotka vastaanottavat ja käsittelevät opiskelijoiden toimeentulotukihakemukset ja ohjasivat opiskelijoita työllistettäviksi työllistymispalveluyksikköön. Työllistymispalveluyksikköön on palkattu työllisyysmäärärahalla yksi tukityöllistettävä työnsuunnittelijaksi kesän ajaksi toteuttamaan toimeentulotukiopiskelijoiden kesäajan työllistämisen. Tämä järjestely on osoittautunut toimivaksi. Tilapäisillä vakansseilla on varmistettu myös, ettei muiden toimeentulotukihakemusten käsittely 7 päivän palvelutakuun sisällä vaarannu.

Kaupungin organisaatiomuutosten seurauksena vuonna 2015 toimeentulotukea kesäajaksi hakevien opiskelijoiden työllistämisen toteuttaa vuoden 2015 alussa toimintansa aloittanut kaupungin työllisyyspalvelukeskus. Opiskelijoiden toimeentulotukihakemukset käsittelee edelleen perhe- ja sosiaalipalvelujen palvelualueen avohuollon sosiaalityön asiakasneuvonta- ja etuuskäsittely-yksikkö.

Perhe- ja sosiaalipalvelujen palvelualue esittää, että vuonna 2015 toimeentulotukea kesäajaksi hakevien opiskelijoiden kesäaikaiseen työllistämiseen osoitetaan 111.000 euroa perhe- ja sosiaalipalvelujen palvelualueen budjetista. Palvelualue hakee tarvittavat etuuskäsittelijöiden tilapäiset palkkaamisluvat. Näihin molempiin kustannuksiin on varauduttu palvelualueen talousarviossa.

Työllisyyspalvelukeskuksen talousarvioon on varattu opiskelijoiden kesätyöllistämistä varten vuonna 189.000 €. Työllisyyspalvelukeskus esittää, että vuonna 2015 työllistettävät toimeentulotukiopiskelijat työllistetään kaupungin toimialojen yksiköihin täysimääräisellä työajalla ja että työllistettävän kuukausipalkka on 1.200 e/kk. Työsuhteen pituus on 1–2 kk riippuen työn alkamisajankohdasta. Tarkoitukseen esitettävällä yhteensä 300.000 eurolla voidaan näin työllistää 100–120 opiskelijaa. Lisäksi työllisyyspalvelukeskus esittää, että työllisyyspalvelukeskukseen palkataan työllisyysmäärärahalla yksi tukityöllistettävä työnsuunnittelijaksi ajalle 20.4.–30.9.2015 toteuttamaan toimeentulotukiopiskelijoiden kesäajan työllistämisen.

Esitämme, että

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 27.3.2015:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää, että

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiTyöllisyyspalvelukeskus
tiedAlakoski Arto
tiedHakamäki Jaana
tpvJuvonen Jukka
tiedKuronen Sirpa
tiedLindfors Jari
tiedLindholm Leena
tiedOuramo Vuokko
tiedRiitakorpi Ritva
tiedSalminen Tuula-Riitta
tiedSamsten Janne
tiedSarmasto Marja
tpvVirta Minna
tiedVälilä Joonas