Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta4410.03.20154

1760-2015 (032)

Orikedon palvelukeskuksen asiakasmaksujen määräytyminen 1.8.2015 alkaen

Tiivistelmä:

Voimassa olevan sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetun lain (3.8.1992/734) mukaan kunnallisista sosiaali- ja terveyspalveluista voidaan periä maksu palvelun käyttäjältä, jollei lailla toisin säädetä. Maksu voidaan periä henkilön maksukyvyn mukaan. Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetussa asetuksessa (912/1992) on säädetty tietyistä sosiaali- ja terveyspalveluista perittävien maksujen määräytymisperusteista ja suuruudesta. Palveluasumisen maksuista ei kuitenkaan ole säädetty. Niistä päättäminen jää kunnan omaan harkintaan. Kunta voi päättää ottaa käyttöön asiakasmaksulain mukaisia maksuja pienemmät maksut tai antaa palvelun myös maksutta. Kunta ei saa periä palveluista niiden tuotantokustannuksia suurempaa maksua. Niuskalan hoitokodin ja Paattisten huoltokodin palvelut yhdistyvät 1.8.2015 alkaen Orikedon palvelukeskukseksi. Sosiaali- ja terveyslautakunnan tulee päättää asiakkaalta perittävien maksujen suuruudesta uuden asumispalvelun osalta.

Sosterla § 44

Palvelualuejohtaja Katariina Korkeila, ylilääkäri Jyrki Heikkilä ja toimistopäällikkö Merja Niinimäki 10.2.2015:

Sosiaalihuoltolain 17 §:n ja sosiaalihuoltoasetuksen 10 §:n mukaan kunnan on huolehdittava asumispalveluiden järjestämisestä. Hyvinvointitoimiala järjestää päihdehuollon asumispalveluja omana toimintanaan Orikedon palvelukeskuksessa 1.8.2015 alkaen. Samalla Paattisten huoltokodin laitosasuminen muuttuu tehostetuksi palveluasumiseksi (20 paikkaa) ja tavalliseksi palveluasumiseksi (26 paikkaa). Niuskalan hoitokodin hoitokotiasuminen muuttuu tavalliseksi palveluasumiseksi (25 paikkaa). Asiakas maksaa pitkäaikaisesta asumisestaan vuokrasopimuksen mukaista vuokraa ja ruokailustaan ateriamaksua. Tulojensa ja käytettävissä olevien varojensa perusteella hän voi saada asumiseensa ja ateriamaksuihinsa toimeentulotukea ja Kelalta joko yleistä asumistukea tai eläkkeensaajan asumistukea. Henkilökunta avustaa tarvittavien hakemusten teossa. Sosiaali- ja terveyslautakunnan tulee päättää asiakkaalta perittävien maksujen suuruudesta uuden asumispalvelun osalta.

Asukkaalta perittävä vuokra

Asiakas maksaa itse vuokran. Asiakkaan palvelutoimintaan käytettävien tilaneliöiden perusteella asunnon loppuvuokraksi määräytyy TVT Asunnot Oy:n tekemän laskelman mukaan 590 €/kk. Turun keskimääräisen kalleustason mukainen toimeentulotuen määräämisessä huomioitava yhden henkilön vuokra on max 460 €/kk ja kahden 580 €/kk. Huomioitavat vesimaksut ovat 27 €/kk/henkilö ja 54 €/kk/kaksi henkilöä. Huomioitavat sähkömaksut ovat 31 €/kk/henkilö ja 62 €/kk/kaksi henkilöä.

Ottaen huomioon, että arviolta n. puolet Orikedon palvelukeskuksen kokonaisasiakasmäärästä on toimeentulotuen piirissä, on tarkoituksenmukaista kohtuullistaa asiakkaalta perittävän vuokran suuruutta. Kohtuulliseksi vuokraksi voidaan katsoa yhden hengen asunnossa 518 €/kk (sisältää vesimaksun ja sähkön kulutuksen) ja kahden hengen asunnossa 696 €/kk (sisältää vesimaksun ja sähkön kulutuksen). Yksin asuvan asunnon koko on Orikedon palvelukeskuksessa 23 m2 ja kahden hengen asunnon 30 m2.

Asukkaalta perittävä ateriamaksu

Orikedon palvelukeskuksessa ateriapalvelut ovat osa palvelukeskuksesta saatavaa palvelua, sillä monipuolinen ateriointi on keskeinen osa kuntoutumista. Tällä hetkellä Katerinkin täyden ateriapalvelun hinnaksi tulee n. 13 €/pv Paattisten huoltokodissa ja Niuskalan hoitokodissa. Ateriapalvelut kilpailutetaan myös Orikedon palvelukeskuksen osalta, ja uudet ateriapalvelut ovat käytettävissä 1.8.2015 alkaen. Valmistelussa olevassa asiakasmaksulain uudistuksessa esitetään, että palveluasumiseen, tukiasumiseen ja tehostettuun palveluasumiseen liittyvästä ateriapalvelusta voidaan periä kunnan päättämä kohtuullinen maksu, joka voi olla täydestä ateriapalvelusta enintään 360 €/kk (11,62 €/pv). Orikedon palvelukeskuksen ateriamaksuksi on näin perusteltua määritellä 11,60 €/pv.

Asukkaalta perittävä asiakasmaksu (hoito- ja palvelumaksu)

Voimassa olevan sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetun lain (3.8.1992/734) mukaan kunnallisista sosiaali- ja terveyspalveluista voidaan periä maksu palvelun käyttäjältä, jollei lailla toisin säädetä.

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetussa asetuksessa (912/1992) on säädetty tietyistä sosiaali- ja terveyspalveluista perittävien maksujen määräytymisperusteista ja suuruudesta. Kunta ei saa periä palveluista niiden tuotantokustannuksia suurempaa maksua.

Asiakkaalta tulee periä hänen saamastaan palvelusta asiakasmaksua samoin perustein kuin mielenterveyskuntoutujien asumispalveluissakin (sosiaalilautakunta 4.6.2008 § 647). Palveluasumisen asiakasmaksu määräytyy maksukyvyn mukaan siten, että kuukausimaksu on 85 % asukkaan käytettävissä olevista nettotuloista, joista on ensin vähennetty mm. vuokra, ateriakulut, lääkkeet. Asiakkaanhenkilökohtaiseen käyttöön tulee jäädä käyttövaraa vähintään 166 euroa/kk

Orikedon palvelukeskuksessa asiakasmaksun perusteena olevan palvelun sisältö

Pienituloinen asiakas voi saada asiakasmaksusta joko kokonaan tai osittaisen maksuvapautuksen (laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista 11 §).

Lyhytaikaisen asumisen maksu

Asiakas maksaa Orikedon palvelukeskuksessa vastaanottopaikalla 22 €/pv lyhytaikaisen asumisen maksua, joka sisältää ateriapalvelun. Kyse on tällöin aina pääasiassa enintään kuukauden mittaisesta asumisesta. Myös intervalliasumisesta peritään 22 €/pv. Intervalliasuminen on tavallisimmin n. kahden kuukauden mittainen asumisjakso. Lyhytaikaisen hoidon maksut noudattavat vanhuspalveluiden hinnoittelua (Peruspalvelulautakunta 16.1.201 § 17). Kummassakaan tapauksessa ei tehdä huoneenvuokralain mukaista vuokrasopimusta, ainoastaan asuinsopimus.

Muut kustannukset

Asiakas huolehtii itse lääkärin määräämien lääkkeiden ja hoitotarvikkeiden (esim. sidostarpeet ja vaipat) kustannuksista. Julkisen terveydenhuollon kustannuksiin voi hakea toimeentulotukea ja korvausta erityislainsäädännön perusteella.

Pitkäaikaisen laitoshoidon maksut tarkistetaan hyvinvointitoimialalla 1.5.2015 alkaen. Paattisten huoltokodin osalta ei ole tarkoituksenmukaista suorittaa yleistä laitosmaksujen tarkistusta kolmen kuukauden ajalle, jonka jälkeen maksuperusteet palvelumuodon muuttuessa jälleen muuttuisivat.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää vahvistaa Orikedon palvelukeskuksen asiakkaalta perittäviksi maksuiksi 1.8.2015 alkaen

ja että palveluasumisen asiakasmaksu määräytyy asiakkaan maksukyvyn mukaan siten, että kuukausimaksu on 85 % asukkaan käytettävissä olevista nettotuloista kuitenkin niin, että asukkaan henkilökohtaiseen käyttöön jää vähintään 166 €/kk.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedHeikkilä Jyrki
tiedKorkeila Katariina
tpvNiinimäki Merja