Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta5110.03.20151

14192-2013 (061)

Sairaala- ja hoitosänkyjen hankinnat 31.12.2016 päättyvälle sopimuskaudelle

Tiivistelmä:

Salassa pidettävä asia. Salassapidon peruste: viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 6.1 §:n 3 kohta. Sairaalasängyistä ja hoitosängyistä on pyydetty tarjoukset 31.12.2016 päättyvälle sopimuskaudelle. Tarjoukset on saatu kuudelta toimittajalta. Puitesopimus esitetään solmittavaksi Lojer Oy:n kanssa. Sairaala- ja hoitosänkyjä ostetaan sopimuskaudella noin 470 000 eurolla (alv 0 %).

Sosterla § 51

Salassa pidettävä asia. Salassapidon peruste: viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 6.1 §:n 3 kohta.

Hyvinvointitoimiala, asumispalvelujohtaja Kirsi Kiviniemi, ylihoitajat Tuulia Koponen ja Anne Ryhänen sekä hankinta- ja logistiikkakeskuksen osuus hankinta-asiantuntija Karolus Haarte 24.2.2015:

Sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi sairaala- ja hoitosänkyjen kilpailuttamisasiakirjat kokouksessaan 16.9.2014 § 235.

Hankinta- ja logistiikkakeskus on hyvinvointitoimialan toimeksiannosta pyytänyt avoimella hankintamenettelyllä tarjouksia sairaalasängyistä ja hoitosängyistä 31.12.2016 päättyvälle sopimuskaudelle.

Hankintailmoitus julkaistiin 17.9.2014 EU-kynnysarvon ylittävänä hankintana HILMA-ilmoituskanavassa osoitteessa www.hankintailmoitukset.fi. Tarjouspyyntö liitteineen julkaistiin samana päivänä Tarjouspalvelu.fi -toimittajaportaalissa osoitteessa www.tarjouspalvelu.fi/turku. Hankintaan esitetyt kysymykset ja niihin annetut vastaukset julkaistiin 29.9.2014 Tarjouspalvelu.fi -toimittajaportaalissa. Virheellisesti annettujen vastausten seurauksena kysymykset ja niihin annetut vastaukset julkaistiin uudelleen Tarjouspalvelu.fi -toimittajaportaalissa ja hankinnasta julkaistiin korjausilmoitus HILMA-ilmoituskanavassa 6.10.2014.

Tarjous tuli antaa Tarjouspalvelu.fi -toimittajaportaalin kautta.

Määräaikaan 14.10.2014 klo 14.00 mennessä tarjoukset saatiin seuraavilta tarjoajilta: Handico Finland Oy, Lojer Oy, Merivaara Oy, Respecta Oy, Stiegelmeyer Oy ja Unikulma Oy.

Tarjouspyynnössä kuvattiin hankinnan kohde ja tuotteille asetetut ehdottomat vaatimukset sekä tarjoajalle ja tarjoukselle asetetut kelpoisuus- ja vähimmäisvaatimukset. Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että osatarjoukset otetaan huomioon seuraavasti: 1. Sairaalahoidon sängyt ja potilaspöydät, 2. Vanhuskeskusten hoitosängyt ja asukaspöydät. Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että vaihtoehtoisia tarjouksia ei hyväksytä.

Tarjoushinnat tuli ilmoittaa kiinteinä verottomina nettohintoina tarjouspyynnössä edellytetyllä tavalla. Tarjoushinnat ovat voimassa kiinteinä koko sopimuskauden ajan. Toimittaja voi ehdottaa hintojen muuttamista vain toimittajasta itsestään riippumattomia raaka-ainekustannusten maailmanmarkkinahinnoissa tapahtuvia olennaisia muutoksia vastaavasti.

Hankinnasta tehdään sopimus valitun toimittajan kanssa kummassakin osakokonaisuudessa. Tilaaja ei sitoudu tiettyyn hankintamäärään.

Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että tarjousten arviointi ja vertailu toteutetaan kolmessa vaiheessa:1) tarjoajien kelpoisuuden arviointi, 2) tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden tarkistaminen, 3) tarjousten kokonaistaloudellisen edullisuuden vertailu ja tarjouksen valinta.

Tarjoajien kelpoisuuden arviointi

Arviointi- ja valintaprosessin ensimmäisessä vaiheessa selvitetään tarjoajien edellytykset suoriutua hankinnan toteuttamisesta. Tätä arvioitiin tarjouspyynnössä tarjoajalle asetetuilla kelpoisuusvaatimuksilla.

Tarjoajat täyttävät tarjoajille asetetut kelpoisuusehdot.

Tarjousten tarjouspyynnön mukaisuus

Arviointi- ja valintaprosessin toisessa vaiheessa arvioidaan ensimmäisen vaiheen läpäisseiden tarjoajien tarjoukset. Tarjoukset tarkistettiin suhteessa niihin vaatimuksiin, joita ostettavilta tuotteilta tarjouspyynnössä edellytettiin.

Tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden arvioinnin ja tarjousten kokonaistaloudellisen edullisuuden vertailun suorittivat asumispalvelujohtaja Kirsi Kiviniemi, ylihoitajat Tuulia Koponen ja Anne Ryhänen sekä huoltoteknikko Pasi Hiltunen. Koekäyttötilaisuuksiin ja koekäyttöihin osallistuivat lisäksi eri yksiköiden esimiehet, hoitajat, sairaala-apulaiset ja fysioterapeutit.

Hankintalain 46.1 §:n mukaan tarjoajan tulee osoittaa tarjouksensa olevan tarjouspyynnössä esitettyjen vaatimusten mukainen. Oikeuskäytännössä on vakiintuneesti katsottu tarjoajien tasapuolisen kohtelun vaatimuksen sekä yleisten sopimusoikeudellisten periaatteiden edellyttävän tarjousten olevan tarjouspyynnön mukaisia. Hankintayksikön tulee siten hylätä sellaiset tarjoukset, jotka eivät vastaa tarjouspyynnön vaatimuksia. Tarjouksen hylkäämistä tulee arvioida nimenomaan tarjoajien tasapuolisen kohtelun näkökulmasta.

Lojer Oy ja Merivaara Oy

Hankintayksikkö on koekäyttöjen ja koekäyttötilaisuuksien perusteella havainnut, että Lojer Oy:n ja Merivaara Oy:n toimittamissa sairaalasänkyjen ja hoitosänkyjen mallikappaleissa sekä niiden lisävarusteissa on osittain puutteellisesti ilmoitettu CE-merkinnät. Tarjoajat ilmoittavat tarjouksessaan, että tarjottava tuote on vaatimusten mukainen. Lisäksi tarjoajat ovat ilmoittaneet, että vaikka koekäytössä olevissa tuotteissa on edellä kuvatut puutteet, toimitettaviksi tarkoitetuissa tuotteissa on edellä mainitut merkinnät asianmukaisesti ilmoitettu. Hankintayksiköllä on vakiintuneen oikeuskäytännön perusteella oikeus luottaa tarjoajan antamiin lupauksiin. Tarjoajalta ei voida edellyttää, että sillä on tietyt tuotteita koskevat tai toimintaa varten tarvittavat resurssit olemassa olevana vielä tarjoushetkellä.

Handico Finland Oy

Hoitosänkyjen ehdottomana vaatimuksena oli liukumekanismi selkäosansäädössä, joka estää asukkaan liukumisen alaspäin selkäosaa kohotettaessa sekä keskuslukittavat ja kaikkiin suuntiin kääntyvät pyörät sekä suuntalukituspyörä. Hankintayksikkö on koekäyttötilaisuuksien perusteella havainnut, että Handico Finland Oy:n tarjoamassa hoitosängyssä (malli Braye 80) ei ole liukumekanismia selkäosansäädössä ja keskuslukittavia pyöriä. Handico Finland Oy:n tarjous ei näin täytä kaikkia hankintamenettelyssä tuotteille asetettuja ehdottomia vaatimuksia ja tarjous tulee hylätä kokonaisuudessaan tarjouspyyntöä vastaamattomana.

Muut tarjoukset täyttävät tarjouspyynnön vaatimukset.

Tarjousten kokonaistaloudellisen edullisuuden vertailu ja tarjouksen valinta

Valinnan perusteeksi ilmoitettiin, että annetuista tarjouksista valitaan osakokonaisuuksittain ne, jotka ovat kokonaistaloudellisesti edullisimmat.

Kokonaistaloudellisen edullisuuden arviointiperusteiksi ilmoitettiin hinta ja laatu seuraavasti:

Sairaalasängyt ja potilaspöydät

Hinta 60 pistettä:

Tarjottujen sänkyjen tarjoushintoja tullaan painottamaan tarjouspyynnön kohdassa 1 ilmoitettujen arvioitujen hankintamäärien kertoimilla. Vertailussa halvin kokonaishinta saa 60 pistettä. Muiden tarjoajien pistemäärä muodostuu suorassa suhteessa halvimpaan (halvin / vertailtava hinta x 60).

Laatu 40 pistettä:

Ergonomia (sängyn liikuteltavuus, keveys, muiden apuvälineiden käytettävyys sängyn kanssa) 1-15 pistettä.

Potilaan käyttömukavuus (sängyn käyttömukavuuteen liittyvät ratkaisut) 1-10 pistettä.

Hygienia ja puhdistettavuus (hygieniaan ja puhdistettavuuteen liittyvät sängyn ratkaisut) 1-10 pistettä.

Potilaspöydän käyttömukavuus ja puhdistettavuus (pöydän käyttömukavuuteen ja puhdistettavuuteen liittyvät ratkaisut) 1-5 pistettä.

Hoitosängyt ja asukaspöydät

Hinta 65 pistettä:

Tarjottujen sänkyjen tarjoushintoja tullaan painottamaan tarjouspyynnön kohdassa 1 ilmoitettujen arvioitujen hankintamäärien kertoimilla. Vertailussa halvin kokonaishinta saa 65 pistettä. Muiden tarjoajien pistemäärä muodostuu suorassa suhteessa halvimpaan (halvin / vertailtava hinta x 65).

Laatu 35 pistettä:

Hoitosänky 1: Ergonomia (sängyn liikuteltavuus, keveys, muiden apuvälineiden käytettävyys sängyn kanssa) 1-10 pistettä.

Hoitosänky 1: Asukkaan käyttömukavuus (sängyn käyttömukavuuteen liittyvät ratkaisut) 1-5 pistettä.

Hoitosänky 2: Ergonomia (sängyn liikuteltavuus, keveys, muiden apuvälineiden käytettävyys sängyn kanssa) 1-10 pistettä.

Hoitosänky 2: Asukkaan käyttömukavuus (sängyn käyttömukavuuteen liittyvät ratkaisut) 1-5 pistettä.

Asukaspöydän käyttömukavuus (pöydän käyttömukavuuteen liittyvät ratkaisut) 1-5 pistettä.

Sairaalasänkyjen osalta vertailut suoritettiin koekäyttöjen perustella, mitkä toteutettiin kolmessa Turun kaupunginsairaalan sairaalasänkyjä käyttävässä yksikössä. Sairaalasänkyjen arviointiryhmien antamista pisteistä laskettiin keskiarvo kahden desimaalin tarkkuudella kullekin vertailuperusteelle. Hoitosänkyjen arvioinnit suoritettiin koekäyttötilaisuuksien perustella ja arviointiryhmän antamat pisteet laskettiin kullekin vertailuperusteelle.

Liite 1Tarjousten kokonaistaloudellisen edullisuuden vertailu

Tarjousten arvioinnin ja vertailun perusteella esitämme, että Handico Finland Oy:n tarjous hylättäisiin kokonaisuudessaan, koska tarjous ei täytä kaikkia tuotteille asetettuja ehdottomia vaatimuksia ja että sairaalasänkyjä ja potilaspöytiä sekä hoitosänkyjä ja asukaspöytiä koskeva hankintasopimus 31.12.2016 päättyvälle sopimuskaudelle solmittaisiin Lojer Oy:n kanssa annetuin hinnoin sekä muuten tarjouspyynnön ja tarjouksen mukaisin ehdoin. Sopimuksen arvo sopimuskaudella on noin 470 000 euroa (alv 0 %). Hankinnat maksetaan leasingrahoituksella yksiköiden kustannuspaikoilta.

Palvelualuejohtajat Katariina Korkeila ja Sari Ahonen puoltavat esitystä.

Tarjousasiakirjat ovat nähtävänä ennen kokousta hyvinvointitoimialan hallinnossa.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 2.3.2015:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää edellä esitetyn perusteella, että

Hankinnat rahoitetaan Kuntarahoituksen leasingrahoituksella ja kustannukset maksetaan yksiköiden kustannuspaikoilta.

Perustellusta syystä yksittäistapauksessa voidaan tuotteita ostaa hankintapäätöksestä poiketen.

Hankintayksikköä sitova sopimus ei synny tämän hankintapäätöksen tiedoksiannolla, vaan vasta erikseen tehtävän kirjallisen sopimuksen allekirjoittamisella. Sopimus voidaan tehdä aikaisintaan 21 päivän kuluttua siitä, kun asianosainen on saanut tai hänen katsotaan saaneen päätöksen, valitusosoituksen ja muut oheisasiakirjat tiedoksi. Päätös voi muuttua tehdyn valituksen, hankintaoikaisun tai ylemmän viranomaisen otto-oikeuden perusteella.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoHandico Finland Oyj
aoLojer Oy
aoMerivaara Oy
aoRespecta Oy
aoStiegelmeyer Oy
aoUnikulma Oy
ilmAhonen Sari
tiedAsikainen Johanna
tiedHaarte Karolus
ilmHiltunen Pasi
tpvKiviniemi Kirsi
tpvKoponen Tuulia
ilmKorkeila Katariina
tiedLempiäinen Marika
tpvLindberg Merja
tpvRyhänen Anne


Liitteet:

Sosterla § 51
Liite 1:Tarjousten kokonaistaloudellisen edullisuuden vertailu