Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta4710.03.20157

2192-2015 (429, 002, 43)

Sovittelijoiden nimeäminen asiantuntija-avusteiseen huoltoriitasovitteluun

Tiivistelmä:

Asiantuntija-avusteista huoltoriitojen sovittelua koskevat lait tulivat voimaan 1.5.2014. Asiantuntija-avustaja avustaa sovittelijana toimivaa tuomaria lapsen huoltoa, tapaamisoikeutta ja elatusta koskevassa tuomioistuinsovittelussa. Asiantuntija-avustajien järjestäminen on käräjäoikeuden hallinnollisen kanslian sijaintikunnan tehtävänä. Varsinais-Suomen käräjäoikeus on esittänyt pyynnön lisätä asiantuntija-avustajien määrää kahdella, josta toisen tulee olla ruotsinkielinen.

Sosterla § 47

Palvelualuejohtaja Sirpa Kuronen, vt. toimistopäällikkö Eira Virolainen ja johtava lastenvalvoja Maaret Paatonen 27.2.2015:

Asiantuntijapalveluiden järjestäminen on käräjäoikeuden hallinnollisen kanslian sijainkunnan tehtävä. Asiantuntija-avustajia valitaan tuomioistuimen tarvitsema määrä ja palveluiden tuottaminen organisoidaan joustavasti ja tehokkaasti. Sijaintikunnan ei kuitenkaan tarvitse itse tuottaa asiantuntijapalveluita, vaan se voi tehdä sen yhteistyössä muiden kuntien kanssa tai palvelut voi tuottaa Sote-piiri. Kunta voi hankkia palvelun myös ostamalla sen yksityiseltä palveluntuottajalta. Turun sosiaali- ja terveyslautakunnan päätöksellä 10.12.2013 § 267 on tehty yhteistyösopimukset asiantuntija-avustajien osoittamisesta Salon kaupungin (1 lastenvalvoja), Naantalin kaupungin (1 psykologi ja 1 sosiaalityöntekijä), yhden itsenäisen ammatinharjoittajan (1 sosiaalityöntekijä) kanssa ja lisäksi Turun kaupunki on osoittanut asiantuntija-avustajaksi kaksi psykologia kasvatus- ja perheneuvolasta. Varsinais-Suomen käräjäoikeus on esittänyt pyynnön lisätä asiantuntija-avustajien määrää kahdella, josta toisen tulee olla ruotsinkielinen.

Liite 1Huoltoriidan sovittelu – Oikeusministeriön ohje

Asiantuntija-avustajien määrä

Varsinais-Suomen käräjäoikeus arvioi keväällä 2014 käsittelyyn tulleiden huoltoriitojen määrän perusteella tarvittavien asiantuntija-avustajien määrän Varsinais-Suomen alueella. Käräjäoikeus ilmoitti tarvitsevansa kaiken kaikkiaan 6 asiantuntija-avustajaa. Varsinais-Suomen käräjäoikeus asetti seuraavat vaatimukset asiantuntija-avustajien kokemukselle ja päivystysmallille:

Varsinais-Suomen käräjäoikeus on 15.1.2015 ilmoittanut tarvitsevansa vielä kaksi asiantuntija-avustajaa lisää. Palvelun saanti halutaan turvata pitkä-aikaisten sairaslomien tms. syiden estäessä asiantuntija-avustajan työssä toimimisen. Lisäksi käräjäoikeus esittää, että toisen nyt valittavista asiantuntija-avustajista tulee hallita molemmat kotimaiset kielet.

Asiantuntija-avustajien pätevyysvaatimukset ja kouluttaminen

Asiantuntija-avustajalla tulee olla psykologin, lastenpsykiatrian erikoislääkärin tai sosiaalityöntekijän peruskoulutus. Lisäksi avustajilla tulisi olla riittävä lisä- ja täydennyskoulutus, esimerkiksi perheterapeutin koulutus.

Valtio kouluttaa asiantuntija-avustajiksi valitut henkilöt uuteen tehtävään vastikkeetta. Koulutuspäivät uusille sovittelijoille ja asiantuntija-avustajille alkavat kesäkuussa. Koulutus koostuu useammasta osasta ja toteutetaan pääosin syksyn 2015 aikana.

Asiantuntija-avustamisesta maksettava korvaus

Valtio korvaa järjestämisvastuussa oleville kunnille asiantuntijapalvelun järjestämisestä aiheutuvat kustannukset. Korvaus perustuu päiväkohtaiseen kiinteään korvaukseen ja poikkeuksellisesti tuntiperusteiseen korvaukseen. Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa toimivat asiantuntija-avustajat laskuttavat Turun kaupunkia, jolle valtio korvaa kustannukset. Korvaus on kiinteä 300 euroa/istuntopäivä. Korvaus sisältää asiantuntija-avustajan perehtymisen soviteltavaan asiaan ja avustamisen sovitteluistunnossa. Sovitteluun liittyvistä sovitteluistunnon ulkopuolisista toimenpiteistä maksetaan korvausta 40 euroa jokaiselta alkavalta tunnilta. Matka- ja majoituskustannusten sekä päivärahan korvaamiseen sovelletaan valtion matkustussääntöä.

Liite 2Ohje huoltoriidoissa käytettävien asiantuntijapalveluiden laskuttamisesta

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän perheasiain neuvottelukeskuksen johtaja Sari Sundvall-Piha ja familjerådgivare /perheneuvoja Carola Granström ovat ilmaisseet valmiutensa toimia asiantuntija-avustajina. Sari Sunvall-Piha on koulutukseltaan psykologi TM, psykoterapeutti VET, työnohjaaja ja Carola Granström on FM, psykologi, psykoterapeutti (yksilö), perheneuvoja, työnohjaaja sekä lisäksi hänellä on kasvatus- ja perheneuvonnan erikoistumiskoulutus

Asiantuntija-avustajien toiminnasta ja korvausten maksamisesta tulee tehdä sopimus asiantuntija-avustajat osoittavan seurakuntayhtymän kanssa.

Esitämme, että sopimus kahden asiantuntija-avustajan osoittamisesta huoltoriitojen sovitteluun tehdään Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän kanssa. Esitettävät asiantuntija-avustajat täyttävät erityisen hyvin asiantuntija-avustajan pätevyys- ja kokemusvaatimukset.

Esitämme myös, että Turun kaupungin hyvinvointitoimiala tekee sopimuksen käytännön päivystystyön järjestämisestä ja korvausten maksamisesta Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän kanssa.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 2.3.2015:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää, että Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän kanssa tehdään sopimus kahden asiantuntija-avustajan osoittamiseksi huoltoriitojen sovitteluun.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

ilmTurun ja Kaarinan seurakuntayhtymä
tiedKuronen Sirpa
tpvPaatonen Maaret
tpvVirolainen Eira


Liitteet:

Sosterla § 47
Liite 1:Huoltoriidan sovittelu - Oikeusministeriön ohje
Liite 2:Ohje huoltoriidoissa käytettävien asiantuntijapalveluiden laskuttamisesta