Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta3124.02.20156

6365-2012 (015, 033, 065)

Tehostetun palveluasumisen palvelusetelien arvojen tarkistaminen

Tiivistelmä: -

Sosterla § 31

Toimialajohtaja Riitta Liuksa, palvelualuejohtaja Sari Ahonen ja projektijohtaja Taina Kaila 17.2.2015:

 

Turussa otettiin seudullisesti Kaarinan, Liedon, Naantalin ja Raision kanssa käyttöön tehostetun palveluasumisen palveluseteli keväällä 2012. Palvelu­setelien lähtöarvoiksi määriteltiin hoitoisuustaso 1:ssä 83 €/vrk ja hoitoisuustaso 2:ssa ja vaativassa muistisairaiden hoidossa 96 €/vrk. Asiakkaan tulot vaikuttavat palvelusetelien arvoon.

 

Turussa palveluseteliä on kaikkiaan käyttänyt kolmisenkymmentä asiakasta. Joulukuussa 2014 tehostetun palveluasumisen palvelusetelin käyttäjiä oli 14. Kaarinassa on ollut yhteensä 25 asiakasta ja Liedossa 8 asiakasta.

 

Asiakkaan kannalta palvelusetelien etuna on mm. valinnanvapauden lisääntyminen. Palvelusetelin myötä tarjoutuu mahdollisuus asua itselle mieluisassa palvelutalossa ja jonotusaika saattaa lyhentyä. Asiakkaalla on myös mahdollisuus päästä lähemmäksi omaisiaan esim. toiselle paikkakunnalle, jos siellä on palveluasumisyksikkö, joka on hyväksytty Turun palvelusetelipalveluiden tuottajaksi.

 

Tehostettu palveluasumisen asiakkuus perustuu hoitoisuustasojen mukaan seuraavasti:

hoitoisuustaso 1 (RaVa 2.70–3.49)

hoitoisuustaso 2 (RaVa ≥ 3.5) ja vaativa, muistisairaiden tehostettu palveluasuminen (RaVa voi vaihdella 2,00:n ja 3,50:n välillä, ja RaVa-arvoa voidaan painottaa x 1,2, jolloin se kuvaa paremmin asiakkaan hoidontarvetta.).

 

RaVa-arvot ovat ohjeellisia, ja niiden lisäksi asiakkaan palvelutarpeesta tehdään aina yksilöllinen arviointi. Kun hoitoisuustaso muuttuu, tilanteesta tehdään yhteisarviointi kunnan ja palveluntuottajan kanssa.

 

Palveluseteli kattaa

hoivan ja hoidon kustannukset

sisältää mm.

-ympärivuorokautinen hoito

-henkilökohtainen avustaminen

-hygieniasta huolehtiminen

-turvapalvelut

-viriketoiminta

-asuntoon kuuluvat välineet ja laitteet

 

Asiakas maksaa itse

vuokran

ateriat

lääkkeet

muut kulut

omavastuuosuuden

 

Palveluseteli kattaa hoivan ja hoidon kustannukset palvelusetelin arvoon asti.

 

Seudullisessa hankkeessa vuoden 2012 keväällä palvelusetelien arvoja määriteltäessä käytettiin vuoden 2011 eläketietoja, palveluntuottajien ostopalveluiden vuorokausihintoja ja vertailtiin muissa kaupungeissa käytössä olleiden tehostetun palveluasumisen palveluseteleiden arvoja.

 

Palvelusetelien arvot on todettu liian alhaisiksi. Asiakkaalle ei ole jäänyt tarpeeksi rahaa pystyäkseen maksamaan vuokran, ateriat ja esimerkiksi lääkkeet sekä mahdollisen omavastuuosuuden (palveluntuottajan hinnan ja palvelusetelin arvon välinen erotus). Näin ollen palvelusetelistä ei ole tullut todellista valinnanvapauden välinettä.

 

Vuonna 2014 palvelusetelituottajaksi hyväksyttyjen palveluntuottajien hoitovuorokausien hinnat vaihtelivat hoitoisuus 1:ssä 95 – 109,80 euron välillä (mediaani on 95,70 €) ja hoitoisuus 2:ssa ja vaativa muistisairaiden hoidossa 104 – 121 euron välillä (mediaani 106,80 €).

 

Turussa vahvistettu strateginen linjaus on, että palveluseteleiden käyttöä lisätään. Tavoitteena on, että ostopalveluiden määrä pienenee huomattavasti nykyisestä. Vuoden 2014 joulukuussa oli tehostetun palveluasumisen ostopalveluyksiköissä 587 asukasta. Kunnan näkökulmasta tehostetun palveluasumisen ostopalveluiden ja palvelusetelikustannusten vertailu hoitoisuustasolla 1 ja nykytasolla on seuraava:

 

 

Tehostetun palveluasumisen ostopalvelu (huomioitu asiakasmaksutulot)

Tehostetun palveluasumisen palveluseteli

Erotus

€/vuosi

33 945

26 175

7 770

 

Palvelusetelien arvoa tulee korottaa siten, että se on asiakkaan kannalta mahdollinen ja että kustannusvaikutus kunnalle on edelleen edullisempi ostopalveluihin verrattuna. Jos palvelusetelin arvoa korotetaan 1 hoitoisuustasolla 12 €/vrk (83 -95 €/vrk), niin palveluseteli on edelleen vuositasolla 3450 euroa edullisempi.

 

 

Tehostetun palveluasumisen ostopalvelu

Tehostetun palveluasumisen palveluseteli

Erotus

1 asiakas €/vuosi

33 945

30 495

3 450

50 asiakasta €/vuosi

1697250

1524750

172500

 

Jos palveluseteli olisi käytössä esim. 50 asiakkaalla, niin kustannushyöty olisi 172 500 euroa vuodessa verrattuna ostopalveluihin. Näin ollen voitaisiin palveluseteleillä siis tarjota palveluasumista 57 asiakkaalle, kun samalla kustannuksella voitaisiin ostopalveluita tarjota 50 asiakkaalle.

 

Tällä hetkellä kymmenen palveluntuottajaa tuottaa palveluja 95 – 96 euron vuorokausihinnalla. Jos palvelusetelin arvo on 95 euroa, mahdollistuu myös pienituloisille palvelusetelin käyttö. Asiakkaan näkökulmasta tärkeäksi nousevat vuokrasta ja aterioista aiheutuvat kustannukset. Hoivakustannustason ja siihen saatavan palvelusetelin lisäksi asiakkaan näkökulmasta aterioiden ja vuokran vertailu lisäävät aitoa kilpailua palvelutuottajien kesken.

 

Liite 1                                  Vertailu asiakkaan käyttövarasta nykyisellä palvelusetelin arvolla ja esitettävällä arvolla

 

Palvelusetelien määräytymisessä ja laskentatavoissa on eroja eri kaupunkien

kesken. Esimerkiksi Espoo, Kouvola ja Oulu käyttävät määriteltäessä asiakaan nettotuloja. Tampere puolestaan käyttää Turun tavoin bruttotuloja perusteena. Vastaavasti Oulu ja Tampere sisällyttävät setelin arvoon ateriakustannukset. Turun määrittelyssä on käytetty samoja erittelyjä kuin voimassaolevassa kilpailutuksessa. Määrittelyjä tulee arvioida uudelleen samassa yhteydessä kuin tulevia kilpailutuksia toteutetaan. Yhteistä em. kaupunkien linjauksissa on se, että asiakkaan mahdollisesti saama hoitotuki jää kokonaisuudessaan asiakkaalle ja lisää siten asiaakaan käyttövaroja. Näin tullaan myös Turussa toimimaan.

 

Strategian mukaista ja kunnan kannalta edullista on, että palvelusetelin arvoa korotetaan. Myös seudullisten palvelusetelihankekaupunkien on tarkoitus nostaa palvelusetelien arvoja omalta osaltaan kevään 2015 aikana.

 

Palvelusetelit ja ostopalvelut muodostavat palvelurakenteen ja määrärahojen kannalta kokonaisuuden, jota tulee seurata. Palvelusetelien käytön lisääntyminen vähentää vastaavasti ostopalvelujen käyttöä.

 

Esitetään, että tehostetun palveluasumisen palveluseteleiden lähtöarvoja korotetaan 1.4.2015 alkaen seuraavasti:

 

Hoitoisuustaso 1

95 €/vrk (12 euron korotus)

Hoitoisuustaso 2 ja vaativa muistisairaiden hoito

105 €/vrk (9 euron korotus)

 

Lisäksi esitetään, että yhdistetään kaksi alinta tuloluokkaa siten, että 1200 euron bruttotuloilla asiakas on oikeutettu palvelusetelin lähtöarvoon 95 €/vrk tai 105 €/vrk.

 

Liite 2                                  Tehostetun palveluasumisen tuloluokittainen palvelusetelin arvotaulukko

 

Nykyisten palveluseteliasiakkaiden päätökset tarkistetaan 1.4.2015 alkaen em. mukaisesti.

 

Toimialajohtaja Riitta Liuksa:

 

Ehdotus        Sosiaali- ja terveyslautakunta päättää, että tehostetun palveluasumisen palvelusetelien lähtöarvot ovat 1.4.2015 alkaen seuraavat:

 

Hoitoisuustaso 1

95 €/hvrk

Hoitoisuustaso 2 ja vaativa muistisairaiden hoito

105 €/hvrk

 

Sosiaali- ja terveyslautakunta päättää lisäksi, että kaksi alinta tuloluokkaa yhdistetään siten, että bruttotuloraja on 0 -1200 euroa.

 

Nykyisten palveluseteliasiakkaiden päätökset tarkistetaan 1.4.2015 alkaen em. mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedLahtiola Tina, Naantalin kaupunki
tiedLundberg Ulrika, Liedon kunta
tiedPiiparinen Seija, Liedon kunta
tiedSjöblom Seija, Kaarinan kaupunki
tiedTanninen Sari, Raision kaupunki
tiedAhonen Sari
tiedHietanen Raili
tiedKaila Taina


Liitteet:

Sosterla § 31
Liite 1:Vertailu asiakkaan käyttövarasta nykyisellä palvelusetelin arvolla ja esitettävällä arvolla
Liite 2:Tehostetun palveluasumisen tuloluokittainen palvelusetelin arvotaulukko