Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta3224.02.20157

1759-2015 (642, 114)

Päihdehuollon asumispalvelut uudessa Orikedon palvelukeskuksessa ja Niuskalan hoitokodin ja Paattisten huoltokodin toimintojen lopettaminen 1.8.2015 alkaen

Tiivistelmä:

Orikedon asumispalveluiden keskuksen rakentaminen os. Liekakatu 5 on sisältynyt hyvinvointitoimialan rakennusinvestointeihin, vuoden 2014 talousarvioon ja vuosien 2015-2017 taloussuunnitelmaan. Orikedon palvelukeskuksen rakennuttaa TVT Asunnot Oy:n tytäryhtiö Turun Palvelutilat Oy. Uudisrakennuksen arvioitu valmistumisaika on kesäkuussa 2015. Palvelukeskuksen käyttöönotto ja palvelutoiminnan käynnistyminen tapahtuu aikaisintaan 1.8.2015.

Sosterla § 32

Palvelualuejohtaja Katariina Korkeila, ylilääkäri Jyrki Heikkilä ja toimistopäällikkö Merja Niinimäki:

Orikedolle Niuskalan hoitokodin välittömään läheisyyteen os. Liekakatu 5 parhaillaan rakennettava Orikedon palvelukeskus on 71-paikkainen päihdehuollon palveluasumista asiakkaille tarjoava asumispalveluyksikkö, jonka käyttöönotto ja palvelutoiminnan käynnistyminen tapahtuu 1.8.2015. Yksikköön siirtyvät Paattisten huoltokodin ja Niuskalan hoitokodin asiakkaat. Samalla Paattisten huoltokodin tarjoama laitosasuminen ja Niuskalan hoitokodin tarjoama hoitokotityyppinen asuminen loppuvat. Orikedon palvelukeskuksen asumispalvelut toimivat samalla palvelurakenteella kuin ostettavat päihdehuollon asumispalvelut. Rakennushanke toteutetaan yhteistyössä TVT Asunnot Oy:n kanssa, jonka tytäryhtiö Turun Palvelutilat Oy rakennuttaa uudisrakennuksen. Turun kaupunki toimii kohteessa vuokralaisena. Hyvinvointitoimiala tekee vuokrasopimukset asukkaiden kanssa.

Orikedon palvelukeskuksen ryhmäkotien palvelut

Työikäisten palveluasumisen ryhmäkoti

Ikääntyneiden tehostetun palveluasumisen ryhmäkoti

Ikääntyneiden palveluasumisen ryhmäkoti

Orikedon palvelukeskuksen vieressä sijaitsee Liekakadun 28-tukiasunnon pientalokokonaisuus, jonka tukipalvelut saadaan tällä hetkellä Niuskalan hoitokodista. Jatkossa ne on tarkoitus saada Orikedon palvelukeskuksesta. Keskuksen on tarkoitus mahdollistaa portaittain itsenäistä suoriutumista tukevia asiakaslähtöisiä palveluja. Pyrkimyksenä on, että asukas pääsee siirtymään kuntoisuutensa mukaan joustavasti asumismuodosta toiseen. Orikedon palvelukeskus parantaa näin Turun kaupungin päihde- ja mielenterveysohjelman ja Uudistamisohjelma 2:n tavoitteiden mukaisesti palveluohjauksen ja hoitoketjujen toimivuutta.

Lyhyt- ja pitkäaikainen asuminen

Lähes kaikki palvelukeskuksen asunnot ovat vuokra-asuntoja, joihin tehdään asiakkaan kanssa huoneenvuokralain mukainen vuokrasopimus. Lyhytaikaisesta intervalliasumisesta tai ns. vastaanottopaikasta asiakas maksaa lyhytaikaisen asumisen vuorokausimaksua. Intervalliasumisen paikkoja varataan tarpeen mukaan. Kiinteitä ennakkoon määriteltyjä paikkoja ei tähän tarkoitukseen ole tarpeen varata. Intervalliasuminen voi tulla kyseeseen esim. sairaalasta kotiutumisvaiheessa tai kotona asuvan päihteettömyyden tukemiseen itsenäisen asumisen turvaamiseksi. Tarkoitus on ainakin aloitusvaiheessa varata neljä asuntoa vastaanottopaikoiksi, jotka on tarkoitettu asumisarvion tekemiseen. Joskus asumismuodon soveltumattomuus varmistuu vasta lyhyen asumisjakson jälkeen. Asiakaslähtöinen työskentelyote edellyttää mahdollisimman täsmällistä palvelutarpeen arviointia.

Päihteettömyyden ja toimintakyvyn tukeminen - suunnitelmallisuus

Jokaiselle asiakkaalle tehdään palvelusuunnitelma yhdessä asiakkaan kanssa. Palvelusuunnitelmassa määritellään asiakkaan kuntoutumisen tavoitteet ja tarvittavat tukitoimet. Vuoden 2015 aikana on tarkoitus ottaa käyttöön myös asiakkaan toimintakyvyn arviointimenetelmä, jonka avulla palvelusuunnitelman tavoitteita voidaan päivittää asiakkaan tilannetta vastaaviksi. Paattisten huoltokodista siirtyvien asukkaiden terveysasemapalvelut vaihtuvat. Orikedon palvelukeskus kuuluu Runosmäen terveysaseman palveluiden piiriin.

Tiedottaminen, asukkaiden osallisuus ja kehittämistyön organisointi

Sekä henkilöstölle että asiakkaille on tiedotettu Orikedon palvelukeskus -hankkeen etenemisestä. Niuskalan hoitokodin henkilöstölle on pidetty infoluonteiset yt-kokoukset 26.9.2013 ja 14.5.2014. Paattisten huoltokodin henkilöstölle on pidetty vastaavat kokoukset 2.10.203 ja 15.5.2014. Yt-kokouksissa on käsitelty Orikedon palvelukeskus -hankkeen valmisteluprosessia, palveluiden järjestämissuunnitelmaa, henkilöstötarpeita ja odotettavissa olevia toiminnallisia muutoksia.

Asiakkaiden informaatiolähteenä ovat olleet kuukausitiedotteet, joita on jaettu jokaiselle asukkaalle sekä Niuskalan hoitokodissa että Paattisten huoltokodissa. Tiedotteissa on kerrottu, minkälaista tietoa asumispalveluiden kehittämisessä tarvitaan, ja miten asiakkailla on mahdollisuus osallistua kehittämistyöhön. Asukkaita on haastateltu heidän näkemystensä huomioon ottamiseksi. Niuskalan hoitokodissa on lisäksi tiedotettu säännöllisesti rakentamisen kulusta ja rakennusjärjestelyistä, koska välittömässä läheisyydessä rakentaminen vaikuttaa Niuskalan hoitokodin arkipäivään.

Toukokuussa 2014 pidettiin toiminnan uudistumiseen suuntaava kehittämispäivä, johon kutsuttiin kummankin yksikön henkilöstöä, viranomaisyhteistyötahoja ja järjestöjen edustajia sekä asukasedustajat. Toiminnan sisällön kehittämistyötä jatketaan kevätkaudella 2015 henkilöstön muutosvalmennuksena ja mielenterveys- ja päihdepalveluiden yhteistyönä.

Kaikille asukkaille järjestetään kevätkaudella henkilökohtainen kuulemistilaisuus, jossa jokainen saa yksityiskohtaista tietoa hoidollisissa palveluissa, asumisessa, ateriapalvelussa ja asiakasmaksuissa tapahtuvista muutoksista 1.8.2015 alkaen. Samalla asukkaita informoidaan uusien viranhaltijapäätösten ja vuokrasopimusten teosta touko-heinäkuussa 2015.

Ryhmäkotien palveluiden edellyttämä henkilöstö

Ryhmäkotien koon ja kohderyhmän kuntoisuuden perusteella hoidollista henkilökuntaa tarvitaan keskuksessa yhteensä 25,3 ja avustavaa henkilökuntaa 6. Henkilöstön kokonaistarve on näin 31,3. Koska tehostetun palveluasumisen mitoitus on suunniteltu käytännön työssä esiin tulleiden tarpeiden pohjalta olevan Orikedon palvelukeskuksessa 0,5, ei hoidollisen henkilöstön määrä täyty ilman vakanssijärjestelyjä. Tarvittavat vakanssimuutokset ja henkilöstön kuulemiset niissä ovat valmistelussa. Henkilöstön ammattiryhmäkohtaiset kelpoisuusehdot säilyvät ennallaan. Esitys Orikedon palvelukeskuksen johtajan vakanssin perustamisesta tuodaan viipymättä sosiaali- ja terveyslautakunnan käsittelyyn.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta merkitsee tiedokseen Orikedon palvelukeskuksen palvelurakennesuunnitelman ja hankkeen etenemisen

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvHeikkilä Jyrki
tiedKorkeila Katariina
tpvNiinimäki Merja